Πολύτιμοι λίθοι από τα Ουράλια Όρη.

Date

Αν γνωρίζετε τον τρόπο με τον οποίο προσωνυμίες όπως η Κολομβία, η Βραζιλία και το Κασμίρ επηρεάζουν την αξία των πολύτιμων λίθων, τότε είμαι σίγουρος ότι το ενδιαφέρον σας θα κεντριστεί από τα ορυκτά από τα Ουράλια Όρη.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις στον κόσμο του κοσμήματος αλλά και όχι μόνο!

Αυτή η από βορρά προς νότο έκταση βουνών είναι η πηγή των καλύτερων ορυκτών της Ρωσίας. Συμπεριλαμβάνει αλεξανδρίτες, γρανες τύπου demantoid και σμαράγδια, τα οποία είναι περιζήτητα σε όλο τον κόσμο. Για να μάθω περισσότερα, συνάντησα έναν ειδικό σε σπάνιους πολύτιμους λίθους από τα Ουράλια – Tsarina Jewels – για να ανακαλύψω τι κάνει την πρόσβασή του από το ορυχείο στην αγορά τόσο ξεχωριστή.

Στη συνοριακή γραμμή μεταξύ των ηπείρων της Ευρώπης και της Ασίας, τα Ουράλια υψώνονται πάνω από τον ορίζοντα όπως κάθε άλλη οροσειρά. Ωστόσο, αυτό που κάνει αυτή την έκταση κορυφών και κοιλάδων να διαφέρει είναι αυτό που βρίσκεται από κάτω. Συγκεκριμένα μια σπάνια παλέτα ορυκτών, όπως ο αλεξανδρίτης που αλλάζει χρώμα, οι ζωντανές πράσινες γρανάτες demantoid και τα γαλαζοπράσινα σμαράγδια.

Λόγω της σπανιότητάς τους, αυτοί οι ρωσικής προέλευσης πολύτιμοι λίθοι έχουν μεγάλη ζήτηση μεταξύ των συλλεκτών. Και ένα όνομα γνωστό σε πολλούς από αυτούς τους ειδήμονες των ορυκτών είναι το Tsarina Jewels.

Η επιχείρηση αυτή, με διασυνδέσεις στη Ρωσία και στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, διαθέτει ίσως το μεγαλύτερο απόθεμα σπάνιων πολύτιμων λίθων των Ουραλίων στην αγορά.

Είναι γνωστή για την άμεση προώθηση του ορυχείου στην αγορά, περιλαμβάνοντας ένα εργοστάσιο λείανσης πολύτιμων λίθων. Έτσι ώστε να μπορεί να μετατρέπει τις μικρές ποσότητες ακατέργαστων λίθων που ανακαλύπτει σε εξαιρετικούς λίθους για ανεξάρτητους αγοραστές ή για τα δικά της τελικά κοσμήματα.

Alexey Burlakov της Tsarina Jewels

Πρόσφατα, είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον Alexey Burlakov της Tsarina Jewels, ο οποίος ίδρυσε την επιχείρηση όπως είναι σήμερα μαζί με την Anna Safronova. Με σκοπό την παραγωγή και τη χονδρική πώληση πολύτιμων λίθων που εξορύσσονται στη Ρωσία. Μεταξύ τους, διαθέτουν περισσότερα από 30 χρόνια συλλογικής εμπειρίας στον κλάδο των πολύτιμων λίθων. Επίσης πλούσιες γνώσεις σχετικά με τη ρωσική παραγωγή, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών εξόρυξης, των γεμμολογικών ιδιοτήτων, του τι έχει ζήτηση μεταξύ των συλλεκτών και πολλά άλλα.

Τα κοσμήματα της εταιρείας αντλούν επίσης έμπνευση από την αυτοκρατορική Ρωσία, με μια κλασική και μεγαλοπρεπή αισθητική. Τέτοια που αναδεικνύει τους μοναδικούς, ξεχωριστούς πολύτιμους λίθους στο επίκεντρο κάθε κομματιού.

Είναι σημαντικό ότι οι λίθοι αυτοί είναι κατά κύριο λόγο φυσικοί, χωρίς επεξεργασία. Αλλά κομμένοι για να είναι διαυγείς μέσω της “Ρωσικής κοπής ακριβείας” που τιμά τις παραδοσιακές τεχνικές λαπιδοποιίας. Η απόδοση θυσιάζεται για την απόλυτη, καθαρή ομορφιά των ματιών. Γεγονός που είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο αν αναλογιστεί κανείς τη σπανιότητα του υλικού σε μεγέθη μεγαλύτερα από ένα καράτι.

Μια ματιά σε ένα ρωσικό σμαράγδι από την Tsarina Jewels

Πριν ασχοληθούμε με την τριάδα των πολύτιμων λίθων για την οποία είναι γνωστή η Tsarina Jewels – αλεξανδρίτες, γρανάτες demantoid και σμαράγδια – πρέπει να κάνουμε ένα γρήγορο μάθημα ιστορίας.

Τόσο ο αλεξανδρίτης (η ποικιλία χρυσοβερίλιου που αλλάζει χρώμα) όσο και ο γρανάτης demantoid ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στα Ουράλια Όρη τη δεκαετία του 1830 και του 1860, αντίστοιχα. “Η παραγωγή είναι πολύ περιορισμένη. Με την ενεργή φάση εξόρυξης να διαρκεί μόνο τέσσερις μήνες ετησίως λόγω των σκληρών ψυχρών καιρικών συνθηκών”, μου λέει ο Alexey.

Ο ρωσικός αλεξανδρίτης είναι ως γνωστόν δύσκολο να βρεθεί… ή μήπως θα έπρεπε να είναι αδύνατο. Εξορύσσεται ως υποπροϊόν του σμαραγδιού. Κυρίως επειδή βρίσκεται σε τόσο μικρές ποσότητες που η αφιέρωση μιας μεταλλευτικής επιχείρησης στον αλεξανδρίτη δεν θα ήταν οικονομικά βιώσιμη.

Ο Alexey το περιγράφει ως ένα “απρόβλεπτο” πετράδι, γεγονός που προσθέτει επίσης στον αέρα του μυστηρίου! Συνεχίζει: “Η περιορισμένη παραγωγή των κοιτασμάτων αλεξανδρίτη συμβάλλει στη σπανιότητά του, ενισχύοντας την επιθυμητότητά του μεταξύ των συλλεκτών. Η σπανιότητα του πολύτιμου λίθου, οι χαρακτηριστικές οπτικές ιδιότητες και οι δεσμοί του με τη ρωσική ιστορία καθιστούν συνολικά τον ρωσικό αλεξανδρίτη ένα πραγματικό όνειρο για τους γνώστες πολύτιμων λίθων”.

Ρωσικοί αλεξανδρίτες προερχόμενοι από την Tsarina Jewels

Σε έναν κόσμο όπου πολλά πράγματα χαρακτηρίζονται ως “σπάνια”, ας τοποθετήσουμε τον ρωσικό αλεξανδρίτη ποιότητας πολύτιμου λίθου στο σωστό πλαίσιο.

Ο Alexey σημειώνει ότι το 2023 ήταν μια καλή χρονιά. Επειδή απέδωσε λιγότερους από πέντε λίθους που ξεπερνούν το ένα καράτι ο καθένας. Οι υπόλοιποι ανήκουν στην κλίμακα μεγέθους 0,2-0,3 καρατίων.

Γνωρίζοντας αυτό, ρίξτε μια ματιά στον ιστότοπο Tsarina Jewels, όπου θα βρείτε έναν ακατέργαστο αλεξανδρίτη 2,63 καρατίων σε οβάλ σχήμα με εξαιρετική αλλαγή χρώματος. Βοηθάει πραγματικά να τοποθετήσετε την εξαιρετική ασύλληπτη φύση αυτών των λίθων σε μια προοπτική.

Η Katerina Perez ρίχνει μια πιο προσεκτική ματιά στην επιλογή των ρωσικών δημαντοειδών γρανατών της Tsarina Jewels

Περνώντας στο ρωσικό σμαράγδι, αυτό ανακαλύφθηκε επίσης τον 19ο αιώνα. Η τοποθεσία εξόρυξης, γνωστή ως κοίτασμα Malysheva, είναι τέτοιας κλίμακας που ανταγωνίζεται κάθε άλλη επιχείρηση εξόρυξης σμαραγδιών παγκοσμίως.

Ο πράσινος ξάδελφός του – ο ρωσικός δημαντοειδής γρανάτης – περιγράφεται ως “πολύ εξειδικευμένος πολύτιμος λίθος”. Χάρη στο ζωηρό του χρώμα, τους ιστορικούς δεσμούς, τη σπανιότητά του και ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό για το οποίο ίσως έχετε διαβάσει εδώ: the horsetail inclusion. Παρόμοια με τον αλεξανδρίτη, η εξεύρεση demantoids ποιότητας πολύτιμων λίθων σε μεγαλύτερα μεγέθη είναι τουλάχιστον δύσκολη.

Η εύρεση “καλής ποιότητας άνω των δύο καρατίων είναι σπάνια”, σύμφωνα με τον Alexey. Γι’ αυτό και θεωρεί αναντικατάστατο θησαυρό οτιδήποτε βρίσκεται στην περιοχή των πέντε έως έξι καρατίων. Αν είστε στην αγορά για έναν μεγαλύτερο ρωσικό demantoid, δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από τώρα. Δεν υπάρχει καμία αναμονή ή πρόβλεψη της προσφοράς αυτού του υλικού- απλά πρέπει να ασχοληθείτε όταν ένα μοναδικό δείγμα εισέλθει στα αποθέματα της Tsarina Jewels.

Ένα φανταχτερό ρωσικό σμαράγδι από την Tsarina Jewels

Επομένως, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν άλλα παγκόσμια κοιτάσματα και για τους τρεις πολύτιμους λίθους, υπάρχει κάτι σε αυτό το “ρωσικό” προσωνύμιο που κάνει τους λίθους πιο επιθυμητούς. Όπως τα σμαράγδια της Κολομβίας, τα ζαφείρια του Κασμίρ, οι τουρμαλίνες της Παραϊμπά και ούτω καθεξής. Και αυτή η προέλευση επηρεάζει επίσης τους πολύτιμους λίθους, όπως το χρώμα και τα εγκλείσματα.

Λόγω της συνεχούς γειτνίασής του με ρωσικούς πολύτιμους λίθους, ο Alexey μπορεί μερικές φορές να εντοπίσει τη διαφορά μεταξύ των demantoids από τα Ουράλια και άλλες τοποθεσίες. Λόγω της έντασης και της φωτεινότητας της πράσινης απόχρωσής τους.

Σημειώνει ότι τα demantoids από τη Μαδαγασκάρη και το Πακιστάν έχουν κιτρινωπό τόνο. Ενώ οι πέτρες από το Ιράν είναι συνήθως βαθύτερες και πιο σκούρες πράσινες.

Ο ρωσικός demantoid είναι επίσης ιδιαίτερος λόγω της παρουσίας εγκλεισμάτων horsetail inclusions. Τα οποία είναι ένα συνηθισμένο (αλλά όχι αλάνθαστο) σημάδι ότι ένας πολύτιμος λίθος έχει εξορυχθεί στα Ουράλια. Μπορείτε να δείτε ένα απίστευτο παράδειγμα  horsetail inclusiοn σε αυτόν τον δημαντοειδή των 2,18 καρατίων στον ιστότοπο Tsarina Jewels.

Ένα απίστευτο έγκλεισμα horsetail σε ρωσικό δημαντοειδή γρανάτη, φωτογραφημένο από την Tsarina Jewels

“Για πολλά χρόνια, μέχρι κάποιες πρόσφατες έρευνες, θεωρούνταν ότι ένας demantoid με horsetail είχε ρωσική προέλευση”, εξηγεί ο Alexey. “Πρόσφατα, βρέθηκαν κάποια δείγματα που έχουν horsetail από το Ιράν και το Πακιστάν, αλλά όλα μοιάζουν διαφορετικά.

Αν δείτε μια ρωσική horsetail, μοιάζει με πυροτέχνημα [εκτυφλωτικές γραμμές από chrysotile και ένας κεντρικός αδιαφανής κρυσταλλικός πυρήνας]. Αλλά από άλλες προελεύσεις, μοιάζει με μια γραμμή ή ακανόνιστες γραμμές που δεν σχηματίζουν σχήματα”.

Γνωρίζοντας όλα αυτά, η Tsarina Jewels επιδιώκει να προσφέρει στους πελάτες της μεγάλους, ζωηρούς πράσινους πολύτιμους λίθους. Με εξαιρετική καθαρότητα για το μάτι, σε συνδυασμό με ένα όμορφο έγκλεισμα horsetail κάτω από το μεγεθυντικό φακό. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που αγαπιούνται εξίσου από κοσμηματοπώλες και γεμμολόγους!

Η Katerina Perez κρατάει ένα κομμμένο στρογγυλό διαμαντοειδή γρανάτη από την Tsarina Jewels

Οι αλεξανδρίτες από τη Ρωσία θεωρούνται ευρέως ότι διαθέτουν τις πιο εντυπωσιακές ιδιότητες αλλαγής χρώματος. Σε τέτοιο βαθμό που περιγράφονται ως “σμαράγδι την ημέρα και ρουμπίνι τη νύχτα”.

Αυτή η αλλαγή προκαλείται από την πηγή φωτός – ξεκινώντας με μια πράσινη απόχρωση στο φως της ημέρας ή στο φως φθορισμού. Μεταβαίνοντας σε ένα καφέ-μωβ-κόκκινο στο φως πυρακτώσεως από μια λάμπα ή ένα κερί.

“Στη μάχη της έντασης της αλλαγής χρώματος μεταξύ αλεξανδριτών διαφορετικής προέλευσης, οι ρωσικοί αναδεικνύονται νικητές”, προσθέτει ο Alexey.

Τέλος, ας μιλήσουμε για τα ρωσικά σμαράγδια, τα οποία η Tsarina Jewels τοποθετεί σε περιζήτητες δημιουργίες. Όπως αυτά τα σκουλαρίκια με 6,42 καράτια καταπράσινων πολύτιμων λίθων. Τα εργαστήρια μπορούν να διακρίνουν τα σμαράγδια από διαφορετικές περιοχές βάσει της χημικής τους σύνθεσης. Αλλά τα ρωσικά σμαράγδια έχουν μια αποκαλυπτική γαλαζωπή απόχρωση που τα διαχωρίζει (συχνά, αλλά όχι πάντα) από τους άλλους λίθους.

Προς τιμήν της, η Tsarina Jewels δίνει προτεραιότητα στα σμαράγδια χωρίς λιπαντικά, καθαρά για το μάτι, για να διακρίνει την προμήθειά τους από το ορυχείο στην αγορά. Με τον Alexey να σημειώνει ότι “τείνουν να είναι πιο καθαρά από άλλα στην αγορά”.

Το εικονικό φαινόμενο της αλλαγής χρώματος των ρωσικών αλεξανδριτών, που προέρχονται από την Tsarina Jewels

Τέλος, ίσως σας ενδιαφέρει να μάθετε πού είχα αυτή τη διορατική συζήτηση με την Tsarina Jewels.

Αν και η εταιρεία έχει επικεντρώσει εδώ και καιρό την εμπορική της προσοχή στην ασιατική αγορά, συμπεριλαμβανομένων των εκθέσεων στο Χονγκ Κονγκ και την Ιαπωνία. Όμως χάρηκα που συνάντησα την ομάδα στο GemGenève στην Ελβετία, καθώς επιδιώκει να παρουσιάσει τα σπάνια κομμάτια της σε ένα ευρύτερο κοινό.

Είναι συναρπαστικό να βλέπουμε αυτό το τρίο εξειδικευμένων πολύτιμων λίθων να συγκεντρώνει την προσοχή έξω από την “τυπική” φούσκα των συλλεκτών και των γεμμολόγων. Όπως σημειώνει ο Alexey, πρόκειται για πολύτιμους λίθους “για τους ανθρώπους που αναζητούν κάτι διαφορετικό”, και είμαι στην ευχάριστη θέση να συγκαταλέγω τον εαυτό μου μεταξύ αυτών των αναζητητών.

Πηγή: katerinaperez.com

Αποποίηση ευθυνών: Οι πληροφορίες αυτές έχουν συλλεχθεί μέσω δευτερογενούς έρευνας και το veneticomagazine.gr δεν ευθύνεται για τυχόν σφάλματα σε αυτές.

Μοιρασου αυτο το αρθρο

διαβαστε
περισσοτερα