Οι G7 για τα Ρωσικά διαμάντια.

Date

Η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση των G7 για τα ρωσικά διαμάντια παρέχει χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των νέων περιορισμών, αλλά όχι λεπτομέρειες.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις στον κόσμο του κοσμήματος αλλά και όχι μόνο!

Τα διαμάντια που “εξορύσσονται, επεξεργάζονται ή παράγονται” στη Ρωσία θα απαγορεύεται να εισέρχονται στα κράτη της G7 από την 1η Ιανουαρίου 2024. Τον Μάρτιο θα τεθούν σε ισχύ αυστηρότεροι περιορισμοί.

Η Ομάδα των Επτά εθνών ανακοίνωσε την Τετάρτη την απαγόρευση των ρωσικών διαμαντιών. Επίσης έδωσε ένα χρονοδιάγραμμα για τους περιορισμούς. Θα είναι πιο αυστηροί σταδιακά κατά τη διάρκεια του 2024, αλλά χωρίς λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής τους.

Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση, η G7 θα απαγορεύσει την εισαγωγή μη βιομηχανικών διαμαντιών που “εξορύσσονται, επεξεργάζονται ή παράγονται” στη Ρωσία από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Στις ΗΠΑ, απαγορεύουν την εισαγωγή μη βιομηχανικών ρωσικών διαμαντιών από τις 11 Μαρτίου 2022. Μετά από εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Η ανακοίνωση της Τετάρτης από την G7 διευρύνει την απαγόρευση. Σε δυτικές χώρες που δεν έχουν επί του παρόντος απαγόρευση εισαγωγών διαμαντιών από τη Ρωσία. Σε αυτές είναι και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΕΕ δεν συμπεριέλαβε τα διαμάντια σε προηγούμενους γύρους κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Αυτό λόγω αντιρρήσεων από το Βέλγιο, που είναι ένας σημαντικός κόμβος εμπορίας διαμαντιών, η Αντβέρπ.

Τα κράτη μέλη της G7 είναι: οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, η Ιταλία, η Γερμανία, ο Καναδάς και η Γαλλία. Η ΕΕ είναι ένα μη αναφερόμενο μέλος.

Την 1η Μαρτίου 2024, θα έχει ισχύ η απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών διαμαντιών. Αυτών που ηί επεξεργασία τους (κοπή και γυάλισμα) έχει γίνει σε άλλες χώρες, όπως η Ινδία. Ένα μέτρο που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του κανόνα “ουσιαστικής μετατροπής” του U.S. Customs and Border Protection.

Σύμφωνα λοιπόν με τον κανόνα αυτό, τα αγαθά που “μετασχηματίζονται ουσιαστικά” από την αρχική τους κατάσταση σε άλλη χώρα γίνονται προϊόν της χώρας στην οποία έγινε η μετατροπή. Για παράδειγμα ένα ακατέργαστο διαμάντι εξορύσσεται στη Ρωσία. Αλλά όταν κη μεταποησή του σε επεξεργασμένο διαμάντι στην Ινδία είναι τεχνικά προϊόν της Ινδίας και όχι της Ρωσίας.

Ο ουσιαστικός μετασχηματισμός επέτρεψε στα ρωσικά διαμάντια να συνεχίσουν να εισέρχονται στις ΗΠΑ. Μια οδό που τα κράτη της G7 είχαν σκοπό να κλείσουν. Όταν νωρίτερα φέτος ανακοίνωσαν σχέδια για την αυστηροποίηση των περιορισμών στα ρωσικά διαμάντια.

Πηγή: nationaljeweler.com

Αποποίηση ευθυνών: Οι πληροφορίες αυτές έχουν συλλεχθεί μέσω δευτερογενούς έρευνας και το veneticomagazine.gr δεν ευθύνεται για τυχόν σφάλματα σε αυτές.

Μοιρασου αυτο το αρθρο

διαβαστε
περισσοτερα