Το “κόστος ευκαιρίας” κρίσιμος παράγοντας στις αποφάσεις σας.

Date

Ο David Brown μας λέει γιατί το "κόστος ευκαιρίας" πρέπει να αποτελεί κρίσιμο παράγοντα σε κάθε απόφαση που παίρνετε. Όταν αποφασίζετε για μια επιλογή, παραιτείστε από μια άλλη.

Instagram

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις στον κόσμο του κοσμήματος αλλά και όχι μόνο!

Το κόστος ευκαιρίας είναι μια θεμελιώδης έννοια στα οικονομικά και τις επιχειρήσεις. Αναφέρεται στην αξία της αμέσως καλύτερης εναλλακτικής λύσης που εγκαταλείπετε όταν λαμβάνετε μια απόφαση. Στην ουσία, αντιπροσωπεύει τα δυνητικά οφέλη που χάνονται όταν γίνεται μια επιλογή έναντι μιας άλλης. Η κατανόηση του κόστους ευκαιρίας είναι ζωτικής σημασίας για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Επειδή επηρεάζει άμεσα τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και την κατανομή των πόρων. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους το κόστος ευκαιρίας μπορεί να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων στο κατάστημά σας.

Κατανομή πόρων

Όταν λαμβάνετε αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο κατανομής των περιορισμένων πόρων, όπως ο χρόνος, το κεφάλαιο ή η εργασία, πρέπει να εξετάζετε το κόστος ευκαιρίας κάθε επιλογής. Για παράδειγμα, η επένδυση σε ένα έργο μπορεί να σημαίνει ότι παραιτείστε από την ευκαιρία να επενδύσετε αυτούς τους πόρους σε ένα άλλο έργο που θα μπορούσε δυνητικά να αποφέρει υψηλότερες αποδόσεις. Μερικές φορές αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί.

Στρατηγικές τιμολόγησης

Η απόφαση για τη βέλτιστη τιμολόγηση ενός προϊόντος δεν είναι ποτέ εύκολη. Το κόστος ευκαιρίας παίζει σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις τιμολόγησης. Ως ιδιοκτήτης ή διευθυντής, πρέπει να καθορίσετε την τιμή στην οποία θα πουλήσετε τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας. Πρει να λάβετε υπόψη όχι μόνο το κόστος παραγωγής αλλά και τα δυνητικά έσοδα. Αυτά που θα μπορούσαν να κερδηθούν με τη χρήση αυτών των πόρων αλλού. Ο καθορισμός πολύ χαμηλών τιμών μπορεί να οδηγήσει σε χαμένες ευκαιρίες για υψηλότερα κέρδη. Ενώ ο καθορισμός πολύ υψηλών τιμών μπορεί να αποτρέψει τους πελάτες και να οδηγήσει σε απώλεια πωλήσεων.

Επενδυτικές αποφάσεις

Κατά την αξιολόγηση νέων επενδυτικών ευκαιριών, πρέπει να ζυγίζετε τα δυνητικά κέρδη έναντι του κόστους ευκαιρίας της επένδυσης αυτών των πόρων αλλού. Για παράδειγμα, για να αποφασίσετε αν θα αγοράσετε νέο εξοπλισμό, αν θα επεκταθείτε σε νέες αγορές ή αν θα επενδύσετε σε μια νέα σειρά προϊόντων. Απαιτείται προσεκτική εξέταση των πιθανών κερδών και μειονεκτημάτων κάθε επιλογής σε σχέση με τις ευκαιρίες που θα χάσετε. Αυτή η εναλλακτική λύση μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την αφαίρεση κεφαλαίων από την επιχείρηση για προσωπική κατανάλωση.

Διαχείριση χρόνου

Δεν περιλαμβάνουν όλα τα κόστη ευκαιρίας τη δαπάνη χρημάτων. Ο χρόνος είναι ένας πεπερασμένος πόρος. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο επιλέγετε να διαθέσετε τον χρόνο σας μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην επιτυχία του καταστήματός σας. Κάθε ώρα που ξοδεύεται σε μια εργασία είναι μια ώρα που θα μπορούσε να αφιερωθεί σε μια άλλη εργασία με δυνητικά υψηλότερες αποδόσεις. Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στις δραστηριότητες που προσφέρουν τη μεγαλύτερη αξία. Ακόμη να εξετάζουν το κόστος ευκαιρίας της διάθεσης χρόνου σε λιγότερο παραγωγικές προσπάθειες.

Το κόστος ευκαιρίας κάθε απόφασης που λαμβάνετε είναι μια κρίσιμη έννοια που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Αναγνωρίζοντας τα πιθανά οφέλη που χάνετε όταν προτιμάτε μια επιλογή από μια άλλη, μπορείτε να κάνετε πιο τεκμηριωμένες επιλογές που μεγιστοποιούν την αξία και συμβάλλουν στη συνολική επιτυχία των καταστημάτων σας και βελτιστοποιούν τη χρήση των περιορισμένων πόρων που έχετε στη διάθεσή σας.

Πηγή: instoremag.com

Αποποίηση ευθυνών: Οι πληροφορίες αυτές έχουν συλλεχθεί μέσω δευτερογενούς έρευνας και το veneticomagazine.gr δεν ευθύνεται για τυχόν σφάλματα σε αυτές.

Μοιρασου αυτο το αρθρο

διαβαστε
περισσοτερα