Μοτίβα της φύσης στην ωρολογοποιία.

Date

Ο Mathias Kieser της Kieser Design προσθέτει μοτίβα της φύσης στην ωρολογοποιία.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις στον κόσμο του κοσμήματος αλλά και όχι μόνο!

Ο κόσμος της ωρολογοποιίας είναι διαφορετικός και πλούσιος, γεμάτος από ενδιαφέρουσες έννοιες προς ανακάλυψη. Είναι άλλωστε ένας κόσμος όπου μια μάρκα αφιερωμένη στις καταδύσεις σε βαθιά νερά μπορεί να καθίσει δίπλα σε μια μάρκα αφιερωμένη στα supercars. Ως σχεδιαστής, η εύρεση μιας σχεδιαστικής γλώσσας που τον εμπνέει είναι σημαντική, διότι μπορεί να βοηθήσει να γίνουν τα ρολόγια του αναγνωρίσιμα από τους συλλέκτες και επίσης να οδηγήσει σε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα ρολόγια της αγοράς.

Για τον Γερμανό ανεξάρτητο ωρολογοποιό Matthias Kieser και τη μάρκα του Kieser Design, η έμπνευση για τον σχεδιασμό του πρώτου τους ρολογιού, του tragwerk.T, ήταν εύκολο να βρεθεί στα μοτίβα της φύσης.

Matthias Kieser

“Νομίζω ότι η φύση είναι μια όμορφη πηγή έμπνευσης”, δήλωσε ο Matthias. “Η φύση είναι μια ιδιοφυΐα. Παρέχει έξυπνες, ολιστικές λύσεις για πολύπλοκες μηχανολογικές προκλήσεις. Και το εκπληκτικό είναι: το κάνει με τον πιο αισθητικό τρόπο! Όταν αφήνετε τα μάτια σας να περιπλανηθούν στη φύση, δεν βαριέστε ποτέ. Υπάρχουν πάντα νέες μικρές λεπτομέρειες που μπορείς να ανακαλύψεις!”

Ο Matthias βασίστηκε για τα χαρακτηριστικά του tragwerk.T στην ανατομία μιας λιβελούλας

Συγκεκριμένα, ο Matthias στράφηκε σε ένα συχνά παραγνωρισμένο μέρος του ζωικού πλανήτη, την εντομολογία – τα έντομα. Όταν επρόκειτο να δημιουργήσει τη θήκη διαμέτρου 42 mm, ο Matthias αναφέρθηκε στις λιβελούλες: “τα εσωτερικά όργανα του εντόμου προστατεύονται ιδανικά από τον εξωσκελετό. Παρά το γεγονός ότι είναι πολύ ανθεκτικός, ο εξωσκελετός σχηματίζει αυτό το φιλιγκράν και ελαφρύ σώμα της λιβελούλας”.

“Αυτή η ιδέα μιας στιβαρής αλλά ελαφριάς κατασκευής μεταφέρθηκε στο tragwerk.T. Παρέχει μέγιστη προστασία για την εσωτερική θήκη και την κίνηση χωρίς να επιβαρύνει τον χρήστη με επιπλέον βάρος στον καρπό. Το ρολόι ζυγίζει μόνο 47 γραμμάρια χωρίς το λουράκι”.

Μια βασική πτυχή στην υλοποίηση αυτής της κάσας σε στυλ εξωσκελετού είναι η χρήση τιτανίου. Το στιβαρό, ελαφρύ, υποαλλεργικό υλικό το καθιστά ιδανικό για τα περίπλοκα, σκελετικά σχήματα που ο Matthias επεξεργάζεται και τελειοποιεί στο χέρι για κάθε ρολόι. Επιπλέον, προσδίδει στη θήκη ένα σκούρο ανθρακί χρώμα που συνδυάζεται καλά με το προσαρμόσιμο καντράν.

Και αυτό το καντράν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Ο Matthias δήλωσε: “Με γοήτευσε το πόσο όμορφα αντανακλάται το φως στο πτυχωτό μάτι της λιβελούλας. Δεν βαριέσαι ποτέ όταν το κοιτάς. Γι’ αυτό έφτιαξα πάνω από 250 κηρήθρες μελιού στο καντράν για να πετύχω ένα παρόμοιο αποτέλεσμα. Κάθε εξάγωνο φρεζάρεται ξεχωριστά στα κενά τιτανίου. Χρησιμοποιώ πολύ κοφτερά εργαλεία για να επιτύχω τη μέγιστη αντανάκλαση και να κάνω το καντράν τόσο ζωντανό και λαμπερό όσο τα σύνθετα μάτια της λιβελούλας”.

Επιπλέον, χάρη στη διαδικασία ανοδίωσης, διατίθεται σε μοβ, πράσινο, μπλε και πορτοκαλί χρώμα. Θεωρητικά, είναι εφικτό το πλήρες φάσμα του ουράνιου τόξου. Για μια πιο διακριτική εμφάνιση, μπορεί επίσης να παραμείνει σε ανθρακί τιτάνιο ή να έχει μαύρη επίστρωση DLC.

Τελικά, το tragwerk.T είναι μια άσκηση βιονικής, για την οποία ο Matthias λέει: “Έμαθα για πρώτη φορά για την αρχή της βιονικής στις διαλέξεις μου στο πανεπιστήμιο. Σημαίνει ουσιαστικά την εφαρμογή λειτουργικών αρχών που βρίσκονται στη φύση σε τεχνικά προβλήματα. Λατρεύω τις βιονικές έννοιες που διευρύνουν τα τεχνικά όρια και που είναι ταυτόχρονα αισθητικά ευχάριστες. Η λιβελούλα είναι σίγουρα μόνο η αρχή. Σίγουρα θα συνεχίσω να κατασκευάζω ρολόγια που είναι εμπνευσμένα από τη φύση”.

Όσον αφορά το μέλλον, “η Kieser Design έχει ήδη έναν πολύ υψηλό βαθμό καθετοποίησης. Κατασκευάζουμε τα περισσότερα εξαρτήματα για τα ρολόγια μας στο χώρο μας. Παρ’ όλα αυτά, θέλω να εμβαθύνω περισσότερο στο μέλλον. Υπάρχουν ήδη στο μυαλό μου τόσες πολλές ιδέες για τροποποιήσεις μηχανισμών και ανορθόδοξες ενδείξεις χρόνου, απλά χρειάζομαι τον χρόνο για να τις κάνω πραγματικότητα.

Ένα νέο μοντέλο ρολογιού βρίσκεται ήδη στην τελική φάση δοκιμών. Αλλά προς το παρόν, είμαστε πολύ απασχολημένοι με την εκπλήρωση των παραγγελιών των πελατών μας για το εξατομικευμένο tragwerk.T.”

Αν θέλετε να παραγγείλετε και εσείς ένα, οι τιμές είναι κατόπιν αιτήματος και ανάλογα με την ατομική προσαρμογή. Δεν είναι σε καμία περίπτωση μια ασήμαντη επένδυση, αλλά ξέρετε ότι θα έχετε την ατομική και πλήρη προσοχή του Matthias. Και λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο που αφιερώνει σε πράγματα τόσο λεπτά όσο η μεμβράνη του φτερού μιας λιβελούλας, ξέρετε ότι το ρολόι σας είναι σε ασφαλή χέρια.

Πηγή: oracleoftime.com

Αποποίηση ευθυνών: Οι πληροφορίες αυτές έχουν συλλεχθεί μέσω δευτερογενούς έρευνας και το veneticomagazine.gr δεν ευθύνεται για τυχόν σφάλματα σε αυτές.

Μοιρασου αυτο το αρθρο

διαβαστε
περισσοτερα