Maison Jean Rousseau.

Η ιστορία της εταιρείας Jean Rousseau που κατασκευάζει λουράκια ρολογιών πολυτελείας.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις στον κόσμο του κοσμήματος αλλά και όχι μόνο!

Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε τη Γαλλία. Ίσως οι αμπελώνες, οι ζεστές μεσογειακές ακτές, τα υπέροχα τυριά, οι πόλεις του πολιτισμού, τα χιονοδρομικά κέντρα των Άλπεων. Οποιοδήποτε από αυτά θα ήταν δικαιολογημένη απάντηση.

Αλλά νομίζω ότι ένας από τους τομείς στους οποίους η Γαλλία ήταν πάντα και συνεχίζει να είναι παγκόσμιος ηγέτης είναι τα πολυτελή κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Είτε πρόκειται για μόδα πασαρέλας, είτε για παρισινές μπουτίκ είτε για χειροποίητα εργαστήρια. Επικεντρωνόμαστε στο τελευταίο.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στην ιστορία της Maison Jean Rousseau, που ειδικεύεται στο δέρμα και στους λουράκια  ρολογιών.

Σήμερα η Jean Rousseau έχει τη φήμη ότι είναι ένας από τους σημαντικότερους κατασκευαστές λουριών ρολογιών πολυτελείας σε ολόκληρο τον κλάδο.

Δουλεύουν με τα πιο διάσημα υλικά και διαθέτουν μία από τις πιο ποικίλες και ζωντανές σειρές. Επίσης προμηθεύουν το δέρμα τους ακόμη και σε άλλες μάρκες κύρους, επειδή η ποιότητα είναι τόσο υψηλή. Ωστόσο, μια τέτοια φήμη δεν χτίζεται μέσα σε μια νύχτα, οπότε πώς έφτασαν σε αυτό το σημείο;

Η Jean Rousseau έχει την έδρα της στην περιοχή Bourgogne-Franche-Comté της Γαλλίας, κοντά στην πόλη Besançon.

Το πρώτο κομμάτι του παζλ είναι στην πραγματικότητα η γεωγραφία. Η έδρα της επιχείρησης Jean Rousseau βρίσκεται στην περιοχή Bourgogne-Franche-Comté της Γαλλίας, κοντά στην πόλη Besançon. Μια γρήγορη αναζήτηση στο google maps θα σας δείξει γιατί αυτό είναι σημαντικό. Είναι τόσο κοντά στα σύνορα Ελβετίας-Γαλλίας όσο είναι δυνατόν να βρίσκεται κανείς χωρίς να βρίσκεται στο Neuchatel.

Εν ολίγοις, η Besançon είναι το σημείο όπου η ελβετική τεχνολογία συναντά τη γαλλική καλλιτεχνία. Και ο Jean Rousseau βρίσκεται στην πρώτη γραμμή απορροφώντας ιδέες, πληροφορίες και τεχνικές από όλες τις πλευρές. Για μια υφαντουργική εταιρεία στο χώρο των ρολογιών, δεν υπάρχει καλύτερη τοποθεσία στη γη.

Ωστόσο, η τοποθεσία είναι μόνο ένα μέρος του παζλ. Ένας άλλος βασικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η κατάσταση της βιομηχανίας ρολογιών όταν ιδρύθηκε η Jean Rousseau (που πήρε το όνομά της από τον ιδρυτή της) το 1954. Η Ευρώπη εκείνη την εποχή εξακολουθούσε να υποφέρει από τον μεγαλύτερο πόλεμο στην ιστορία μόλις μια δεκαετία πρι. Αλλά και η βιομηχανία ρολογιών βρισκόταν σε μια ενδιαφέρουσα κατάσταση μεταβολής.

Οι εταιρείες στα ανατολικά είχαν εθνικοποιηθεί, ενώ οι δυτικές εταιρείες είχαν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς. Όμως, μετά από αυτή την καταστροφή, υπήρχε πλέον χρόνος για αναγέννηση. Μετά τη λιτότητα του πολέμου, οι άνθρωποι ήθελαν διασκέδαση και ήθελαν είδη πολυτελείας όπως τα ρολόγια. Και η Jean Rousseau ήταν σε θέση να καλύψει αυτή τη νέα ζήτηση.

Δυστυχώς, και αυτό είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία που δεν έχουμε χρόνο να αναλύσουμε εδώ. Ο πολλαπλασιασμός των προσιτών ρολογιών (ιδίως των ρολογιών Quartz) τη δεκαετία του ’70 οδήγησε σε κρίση τη βιομηχανία ρολογιών. Στην ιστορία της, η Jean Rousseau είχε, μέχρι εκείνη τη στιγμή, ειδικευτεί σε λουράκια χαμηλής-μεσαίας κατηγορίας.

Αλλά ο τεράστιος βαθμός ανταγωνισμού στον τομέα αυτό σήμαινε ότι στα τέλη της δεκαετίας του ’90, η εταιρεία (η οποία είχε υποστεί αρκετές αλλαγές ονομασίας μέχρι τότε και σήμερα ονομαζόταν COBRA) βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, κηρύσσοντας πτώχευση το 1999.

Σε αυτό το σημείο ανέλαβαν δράση οι σημερινοί ιδιοκτήτες της μάρκας, η οικογένεια Bordier. Στόχος τους ήταν η διατ πλούτο των γνώσεων και των παραδοσιακών τεχνικών. Αυτών που είχε συγκεντρώσει η εταιρεία σε σχεδόν 50 χρόνια λειτουργίας. Αλλά παράλληλα να βρουν νέους τρόπους για να την καταστήσουν επιτυχημένη επιχείρηση.

Εκεί έγινε η στροφή από την παραγωγή λουριών μεσαίας κατηγορίας στη δημιουργία εκπληκτικών έργων πολυτέλειας κατά παραγγελία.

Αυτό συνέπεσε επίσης με την επέκταση της δράσης της εταιρείας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ανοίγοντας το πρώτο Atelier Jean Rousseau στο Παρίσι το 2001, προτού επιδιώξει να εδραιωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αμερική και ακόμη πιο μακριά.

Ο νέος πολυτελής προσανατολισμός σήμαινε ότι ο οίκος πήρε την εμπειρία του στο παραδοσιακό δέρμα και την εφάρμοσε σε νέα υλικά και σύγχρονες ιδέες.

Χρησιμοποίησαν εξωτικά δέρματα από βιώσιμες πηγές, σύμφωνα με τους υψηλότερους κανονισμούς CITES και REACH . Ακόμη επαναπροσδιόρισαν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να τα χρησιμοποιούν σε λουράκια ρολογιών.

Σκεφτείτε τον μπλε κροκόδειλο, τα αδιάβροχα λουράκια Atlantis ή ακόμα και το Nubuck που είναι έτοιμο για περιπέτεια. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζοντας ότι η αλλαγή των αντιλήψεων σχετικά με τη βιομηχανία έχει οδηγήσει σε μια έκρηξη των vegan εναλλακτικών λύσεων, στις οποίες η Jean Rousseau είναι πρωτοπόρος στον κλάδο, έχοντας πρόσφατα λανσάρει τα νέα λουράκια Seaqual denim.

Αν υπάρχει ένα πράγμα πάνω από όλα τα άλλα που έχει μάθει η Maison Jean Rousseau στα 70+ χρόνια ιστορίας της είναι ότι ενώ οι μόδες και οι βιομηχανίες μπορεί να αλλάζουν. Αλλά αυτό που είναι σημαντικό μέσα από όλα αυτά είναι το ανθρώπινο στοιχείο.

Είτε πρόκειται για τη σχέση μεταξύ πελάτη και τεχνίτη είτε για την προθυμία να επενδύουν σε κορυφαίους τεχνίτες που περνούν δεκαετίες τελειοποιώντας τη δουλειά τους, οι άνθρωποι είναι αυτοί που έχουν σημασία.

Jean Rousseau boutique, Harrods

Όλα οφείλονται στο όνομα της εταιρείας. Στο χαμηλότερο σημείο τους ήταν η COBRA και στο υψηλότερο σημείο τους είναι η Jean Rousseau. Επέλεξαν να εγκαταλείψουν μια εμπορική φράση για να δώσουν έμφαση στη σημασία ενός ατόμου. Ενός τεχνίτη που δούλευε με τα χέρια του στη νοτιοανατολική Γαλλία και ήθελε να φτιάξει τα καλύτερα λουράκια ρολογιών στον κόσμο. Ενώ οι υπεύθυνοι μπορεί να είναι διαφορετικοί, αυτό το όνειρο είναι σε μεγάλο βαθμό το ίδιο.

Πηγή: oracleoftime.com

Αποποίηση ευθυνών: Οι πληροφορίες αυτές έχουν συλλεχθεί μέσω δευτερογενούς έρευνας και το veneticomagazine.gr δεν ευθύνεται για τυχόν σφάλματα σε αυτές.

Μοιρασου αυτο το αρθρο

διαβαστε
περισσοτερα