Εξελίξεις που θα διαμορφώσουν την αγορά διαμαντιών το 2023.

Date

Οι αλλαγές στη βιομηχανία διαμαντιών είναι συχνά αργές. Μπορεί να χρειαστούν μερικοί μήνες μέχρι να βελτιωθεί το κλίμα και να επανέλθει η ανοδική πορεία στο εμπόριο.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις στον κόσμο του κοσμήματος αλλά και όχι μόνο!

Γενικά, χρειάζεται ένα σημαντικό παγκόσμιο γεγονός όπως η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Επίσης η πανδημία του 2020 ή η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 για να ωθήσει την αγορά σε άμεση δράση.

Το ξέσπασμα του Covid-19 ανάγκασε τη βιομηχανία, μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο, να στραφεί στην ψηφιακή τεχνολογία. Η χρηματοπιστωτική κατάρρευση ανάγκασε το εμπόριο να αυξήσει τα πρότυπα συμμόρφωσης και υποβολής εκθέσεων. Έστω και αν χρειάστηκαν μερικά χρόνια για να ενταχθεί πλήρως.

Τώρα, ο κλάδος προσαρμόζεται στις συνέπειες της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας και των συναφών κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Alrosa. Οι δυνάμεις της αγοράς δεν έχουν ακόμη επιτρέψει να εξελιχθεί πλήρως αυτό. Η σύγκρουση πιθανότατα θα γίνει ακόμη πιο σημαντική το 2023 απ’ ό,τι ήταν το 2022. Καθώς η προσαρμογή στην δυναμική της προσφοράς-ζήτησης και τα προγράμματα ελέγχου της πηγής κερδίζουν έδαφος.

Άλλοι παράγοντες επίσης θα επηρεάζουν το εμπόριο το 2023. Οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Κίνας βιώνουν παρατεταμένη αβεβαιότητα.

Ενώ η αγορά εργαστηριακής καλλιέργειας συνεχίζει την ανάπτυξη και την εξλιξή της. Τέλος, η De Beers και η κυβέρνηση της Μποτσουάνα θα υπογράψουν μια συμφωνία που θα μπορούσε να έχει ευρύτερη σημασία για τον κλάδο.

Η πρόβλεψη είναι ότι οι ακόλουθες εξελίξεις θα έχουν τον ισχυρότερο αντίκτυπο στην αγορά διαμαντιών το 2023:

Προμήθειες από την Alrosa

Όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Alrosa τον Απρίλιο του 2022, πολλοί – συμπεριλαμβανομένης της παρούσας έκθεσης – προέβλεψαν ότι θα ακολουθούσαν ελλείψεις. Δεδομένου ότι το ρωσικό ορυχείο αντιπροσωπεύει περίπου το 30% της παγκόσμιας ακατέργαστης παραγωγής.

Αντ’ αυτού, τα επίπεδα των αποθεμάτων κατεργασμένων διαμαντιών παρέμειναν σταθερά σε επίπεδα ρεκόρ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022. Όπως βλέπουμε στον όγκο των διαμαντιών στο RapNet (βλ. γράφημα). Αυτό οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στις επιθετικές αγορές ακατέργαστων διαμαντιών προς το τέλος του 2021 και τις αρχές του 2022. Όταν ο κλάδος εκμεταλλεύτηκε τη θετική δυναμική της ισχυρής ανάκαμψης από την πανδημία.

Αυτά τα αποθέματα ακατέργαστων κρατούσαν τα εργοστάσια απασχολημένα και ανέβασαν τα επίπεδα των αποθεμάτων κατεργασμένων. Καθώς τα πρόσφατα προϊόντα έγιναν διαθέσιμα ακριβώς όταν η ζήτηση άρχισε να εξασθενεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Οι τιμές των κατεργασμένων διαμαντιών υποχώρησαν το δεύτερο εξάμηνο και συνέχισαν να υποχωρούν το νέο έτος. Με τον δείκτη RapNet Diamond Index (RAPI™) για τα διαμάντια 1 καρατίου να υποχωρεί κατά 0,2% τις πρώτες 12 ημέρες του Ιανουαρίου.

Οι κατασκευαστές μείωσαν στη συνέχεια τις αγορές ακατέργαστων διαμαντιών και τα εργοστάσια μείωσαν δραστικά την παραγωγή τους σε κατεργασμένα διαμάντια.

Ο όγκος των εισαγωγών ακατέργαστων διαμαντιών στην Ινδία είχε μια μείωση κατά περίπου 21% σε ετήσια βάση τους πρώτους 11 μήνες του 2022. Αν και σε αξία είχε αύξηση κατά 8%, με αύξηση της μέσης τιμής κατά 38% στα 138 δολάρια ανά καράτι.

Αυτό ήταν εν μέρει το αποτέλεσμα της χαμηλότερης ρωσικής προσφοράς καθώς είναι μια στροφή προς μικρότερους όγκους και προϊόντα υψηλότερης αξίας. Η Alrosa παράγει μεγάλη ποσότητα μικρότερων διαμαντιών, χαμηλότερης αξίας.

Έχουμε αρχίσει να βλέπουμε ελλείψεις αυτών των διαμαντιών τύπου “Alrosa”. Αλλά συνολικά, οι προμηθευτές κατεργασμένων διαμαντιών έμειναν με σημαντικές ποσότητες λιγότερο δημοφιλών προϊόντων που είναι δύσκολο να τις διακινούν στην εξασθενημένη αγορά.

Οι κατασκευαστές θα συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικοί στις αγορές ακατέργαστων διαμαντιών στην αρχή του έτους. Ιδίως εάν η De Beers διατηρήσει υψηλότερα επίπεδα τιμών στις πρώτες της αγορές.

Μια μείωση των τιμών από την De Beers μπορεί να τονώσει τη ζήτηση. Προς το παρόν, η εταιρεία φαίνεται να αρκείται στη διατήρηση των επιπέδων. Ακόμη και αν μείωσαν τις τιμές στις δημοπρασίες και στη δευτερογενή αγορά.

Πρέπει να λάβει υπόψη της ότι στο πληθωριστικό περιβάλλον του περασμένου έτους, το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να προστατεύσει τα περιθώρια κέρδους της μέσω της τιμολόγησης.

Παρόλα αυτά, η εταιρεία είχε μια ισχυρή χρονιά και όφελος από την απουσία της Alrosa από την αγορά. Οι ακατέργαστες πωλήσεις της De Beers σκαρφάλωσαν κατά 20% και η εκτίμηση είναι ότι θα ανέλθουν σε 5,78 δισ. δολάρια το 2022.

Αλλά η Alrosa θα επιστρέψει σταδιακά στην αγορά, ακόμη και αν δεν δημοσιοποιούν τις πωλήσεις. Οι ινδικές τράπεζες έχουν λάβει μέτρα για τη διευκόλυνση των συναλλαγών με βάση τις ρουπίες με τη Ρωσία. Και το Βέλγιο έχει αποφύγει την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία – τη μεγαλύτερη πηγή ακατέργαστων πετρωμάτων του. Υπήρχαν ήδη αναφορές για πώληση ρωσικού ακατέργαστου υλικού προς το τέλος του 2022.

Αναμένουμε την μείωση στα επίπεδα των αποθεμάτων σε μεσαίο επίπεδο το πρώτο τρίμηνο, μετά την μείωση της παραγωγής τους τελευταίους μήνες. Η χαμηλή διαθεσιμότητα της προσφοράς νέου υλικού μπορεί να επηρεάσει τις αγορές των κοσμηματοπωλών τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Τότε συνήθως αναπληρώνουν τα αποθέματα που πούλησαν κατά την περίοδο των διακοπών. Αν και η ζήτηση για επεξεργασμένα είναι πιο επιφυλακτική από ό,τι συνήθως για αυτήν την περίοδο του έτους.

Η οικονομία των ΗΠΑ

Οι κοσμηματοπώλες των ΗΠΑ είχαν μια σχετικά καλή σεζόν, ακόμη και αν οι πωλήσεις δεν έφτασαν τα περσινά υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για αγορές λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς. Και δεδομένου ότι οι τιμές και επομένως οι αποτιμήσεις των αποθεμάτων συνεχίζουν να μειώνονται.

Η απροθυμία για αγορά πηγάζει από την οικονομική αβεβαιότητα. Καθώς ο υψηλός πληθωρισμός έχει οδηγήσει σε επιφυλακτικές δαπάνες διακριτικής ευχέρειας μεταξύ των καταναλωτών. Οι λιανοπωλητές προσέχουν να μην κατέχουν πλεονάζοντα αποθέματα. Έτσι είναι σε θέση να αντισταθμίζουν αυτόν τον κίνδυνο παίρνοντας περισσότερα προϊόντα σε απόθεμα. Αξιοποιούν τα αποθέματα των προμηθευτών εξ αποστάσεως, ενώ απαιτούν πιο αποτελεσματική παράδοση όταν τη χρειάζονται.

Η διαχείριση των αποθεμάτων του λιανεμπορίου θα συμβάλει στην επιβράδυνση της δραστηριότητας του εμπορίου διαμαντιών κατά το πρώτο τρίμηνο. Έτσι θα συνεχίζει η τάση που είδαμε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με μια επικείμενη ύφεση. Και αυτή η αβεβαιότητα μπορεί να επεκταθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η ζήτηση διαμαντιών αναμένεται να βελτιωθεί καθώς οι δυνάμεις της αγοράς κατασταλάζουν και το εμπόριο αποκτά και πάλι εμπιστοσύνη για την περίοδο στο τέλος του έτους.

Ανάκαμψη της Κίνας

Υπάρχει κάποια ανανεωμένη αισιοδοξία για την Κίνα μετά τη χαλάρωση των περιορισμών του Covid-19 τον Δεκέμβριο. Επίσης μετά την ανακοίνωση τον Ιανουάριο ότι θα άρει επίσης τα μέτρα καραντίνας για τους ταξιδιώτες. Ενώ η κίνηση αυτή προκάλεσε ένα νέο κύμα μολύνσεων από τον κοροναϊό, η χώρα ανοίγει ξανά πριν από την κινεζική Πρωτοχρονιά στις 22 Ιανουαρίου. Ακολούθησε η αντιστροφή της αυστηρής πολιτικής Covid-19 με άλλα μέτρα για να καταστεί η Κίνα πιο φιλική προς τους επενδυτές και πιο ευέλικτη.

Αυτό έχει δημιουργήσει κάποιες προσδοκίες για απελευθέρωση της συσσωρευμένης ζήτησης αργότερα μέσα στο έτος, αν όχι κατά τη διάρκεια της σεληνιακής γιορτής. Πιστεύουμε ότι η ανάκαμψη θα αποκτήσει δυναμική στο δεύτερο εξάμηνο. Χρειάζεται χρόνος για την επιστροφή των Κινέζων καταναλωτών στην κανονικότητα και την απόκτηση εμπιστοσύνης ότι η ξαφνική στροφή στην κυβερνητική πολιτική ήρθε για να μείνει.

Επιπλέον, θα μετρήσει η ανάπτυξη σε σχέση με τους περσινούς αριθμούς, οι οποίοι ήταν ασθενέστεροι στο δεύτερο εξάμηνο. Η παρατεταμένη απουσία των Κινέζων αγοραστών ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που συνέβαλε στην παγκόσμια επιβράδυνση της εμπορίας διαμαντιών το 2022. Η επιστροφή τους θα πρέπει να συμβάλει στην τόνωση της αγοράς το επόμενο έτος.

Διαμάντια εργαστηριακής καλλιέργειας

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανάπτυξη του εργαστηριακού κλάδου επηρέασε τη ζήτηση για κοσμήματα από φυσικά διαμάντια το 2022. Ταυτόχρονα, όμως, συνεχίζει η μείωση στις τιμές χονδρικής των συνθετικών, σε μεγάλο βαθμό από την αυξημένη προσφορά εξαιτίας των τεχνολογικών εξελίξεων. Ως εκ τούτου, η ζήτηση έχει επίσης τμηματοποιηθεί για τα συνθετικά. Οι κοσμηματοπώλες λιανικής πέχουν προωθήσει τα κοσμήματα με διαμάντια εργαστηρίου. Με τα νυφικά να είναι ένα εκπληκτικό σημείο για την κατηγορία.

Όλα αυτά έχουν επηρεάσει την αγορά των εργαστηριακών διαμαντιών να είναι πιο διαφοροποιημένη από ό,τι αναμενόταν. Με την απαίτηση των κοσμηματοπωλείων για παραγωγή υψηλότερης ποιότητας και μια γενική στροφή προς καλύτερα προϊόντα χρώματος και καθαρότητας.

Περιμένουμε η φετινή χρονιά να είναι άλλη μια χρονιά ορόσημο για τη βιομηχανία εργαστηριακής καλλιέργειας. Εν μέσω προσδοκιών ότι περισσότερα κοσμηματοπωλεία και καθιερωμένες μάρκες θα διαθέτουν το προϊόν. Οι τιμές στις οποίες οι πολυτελείς μάρκες μπορούν να πωλούν εργαστηριακά καλλιεργημένα κοσμήματα θα δείξουν πού βρίσκεται η αξία, στο προϊόν ή στην ιστορία της μάρκας. ‘Ετσι θα αποδειχθε αν η ελκυστικότητα των συνθετικών μπορεί να επεκταθεί πέρα από τη χαμηλότερη τιμή τους.

Επαλήθευση προέλευσης

Η άνοδος των εργαστηριακά παραγόμενων προϊόντων μαζί με τις κυρώσεις των ΗΠΑ στην Alrosa αποτέλεσαν σημαντικούς καταλύτες για τη βιομηχανία φυσικών διαμαντιών ώστε να αυξήσει τα προγράμματα βιωσιμότητας και επαλήθευσης της προέλευσης.

Η βιομηχανία φυσικών διαμαντιών έχει μετατοπίσει τα μηνύματά της σε θέματα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβέρνησης (ESG) τα τελευταία τρία χρόνια.

Αναμφισβήτητα καθώς οι παραγωγοί και οι πωλητές συνθετικών διαμαντιών ισχυρίστηκαν ότι προσφέρουν μια πιο πράσινη επιλογή. Εν τω μεταξύ, ο πόλεμος στην Ουκρανία επιτάχυνε διάφορα προγράμματα επαλήθευσης ή ιχνηλασιμότητας της πηγής. Την διαβεβαίωση για τις μάρκες και τους κοσμηματοπώλες ότι οι προσφορές των προϊόντων τους είναι μέσα στα νομικά και ηθικά όρια.

Με την εφαρμογή αυτών των πρωτοβουλιών, αναμένουμε τον εξορθολογισμό των δραστηριοτήτων των περισσότερων φορέων του μεσαίου τομέα. Ακόμη την χρήση αυτών των πλατφορμών για την διαβεβαίωση των πελατών τους ότι η προμήθειά τους είναι από ηθικές πηγές. Αναμένουμε ότι η ιχνηλασιμότητα και τα σχετικά προγράμματα επαλήθευσης της πηγής θα κερδίζουν έδαφος το 2023. Επίσης ότι θα αναδειχθούν σε σημαντικό σημείο συζήτησης για τον κλάδο.

Συμφωνία De Beers- Μποτσουάνα

Μια άλλη ιστορία με έντονο ενδιαφέρον είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της De Beers και της Μποτσουάνα σχετικά με τη συμφωνία προμήθειας και εμπορίας τους. Η ανανέωση της συμφωνίας είναι μία φορά τη δεκαετία και έληξε το 2020. Μια νέα σύμβαση καθυστέρησε αρχικά λόγω της Covid-19 και αργότερα λόγω ορισμένων σημείων εμπλοκής.

Επί του παρόντος, η προθεσμία λήγει τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους και θα αποτελούσε έκπληξη εάν υπήρχαν περαιτέρω αναβολές.

Δύσκολο είναι να αντιληφθούμε το πλήρες εύρος των συζητήσεων, καθώς και τα δύο μέρη δεν επιθυμούν να αποκαλύψουν λεπτομέρειες. Αλλά τα ζητήματα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τον υπόλοιπο κλάδο.

Είναι κατανοητό ότι η κυβέρνηση, ιδιοκτήτης του 15% της De Beers, θέλει μεγαλύτερο μέρος της προμήθειας της εταιρείας στην Μποτσουάνα να πηγαίνει σε τοπικούς sightholders για κοπή και στίλβωση.

Επιδιώκει επίσης να ενισχύσει τις πωλήσεις της Okavango Diamond Company, του κυβερνητικού βραχίονα πώλησης ακατέργαστων διαμαντιών. Και επιθυμεί ισχυρότερη πρόσβαση σε μεγαλύτερους λίθους για την Okavango, ενώ παράλληλα διερευνά πιθανές συμφωνίες προστιθέμενης αξίας με επιχειρήσεις κοπής.

Η Γκαμπορόνε έχει σταθεράή εξέλιξη σε σημαντικό κόμβο ακατέργαστων διαμαντιών, από τους πρώτους sightholders που εγκατέστησαν εργοστάσια στην πόλη. Και με αποκορύφωμα τη μεταφορά των δραστηριοτήτων συγκέντρωσης και πώλησης της De Beers από το Λονδίνο εκεί γύρω στο 2013.

Καθώς η De Beers διευκολύνει περισσότερες δραστηριότητες που έχουν σχέση με τα διαμάντια στη χώρα, άλλα κέντρα κοπής, ιδίως η Ινδία, χάνουν. Η ανάδειξη της Γκαμπορόνε επηρεάζει επίσης τη διαδρομή ενός διαμαντιού προς την αγορά. Ίσως οι εταιρείες που κατασκευάζουν στη Μποτσουάνα να παρακάμψουν τα παραδοσιακά εμπορικά κέντρα της Αμβέρσας, του Ισραήλ και του Ντουμπάι. Να στείλουν τα κατεργασμένα διαμάντια τους απευθείας στη Νέα Υόρκη ή το Χονγκ Κονγκ για διανομή.

Όλα αυτά έχουν σύνδεση με μια γενική προσπάθεια για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο εμπόριο διαμαντιών με τη συντόμευση της διαδρομής της πέτρας από το ορυχείο στην αγορά. Είναι επίσης η ανταπόκριση στην αυξανόμενη ανάγκη επίδειξης κοινωνικής ευθύνης στην προμήθεια. Δεδομένου ότι η Μποτσουάνα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα διαμαντιών με θετική συνεισφορά.

Με τη συμφωνία της De Beers πίσω της, το 2023 θα μπορούσε να είναι η χρονιά που η Μποτσουάνα θα εδραιώσει τη θέση της στη βιομηχανία διαμαντιών. Έτσι να ενισχύσει το εμπορικό της σήμα και να αυξήσει τα έσοδά της από το εμπόριο.

Συμπέρασμα

Η παροιμία ότι ποτέ δεν υπάρχει μια βαρετή στιγμή στο εμπόριο διαμαντιών θα αποδειχθεί αληθινή το 2023. Ωστόσο, ο κλάδος αναμένεται να ξεκινήσει με αργούς ρυθμούς.

Προβλέπουμε παρόμοια επιφυλακτικότητα κατά το πρώτο τρίμηνο όπως ήταν προς το τέλος του περασμένου έτους και ότι η δραστηριότητα θα έχει βελτίωση κατά το δεύτερο εξάμηνο. Βέβαια, υπάρχουν παράγοντες εκτός του ελέγχου του κλάδου και θα μπορούσαν να επιβάλλουν πρόσθετες προσαρμογές.

Μάλιστα, οι γεωπολιτικές και μακροοικονομικές εξελίξεις είναι πιθανό να ασκούν ισχυρή επιρροή στην αγορά και φέτος. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες, και η εμπειρία των προηγούμενων κρίσεων ίσως θα βοηθήσουν τον κλάδο στην ανταπόκριση στην πιθανή αστάθεια, ακόμα κι αν άλλες αλλαγές υιοθετούνται πιο σταδιακά.

Γράφει ο Avi Krawitz

Αποποίηση ευθυνών: Οι πληροφορίες αυτές έχουν συλλεχθεί μέσω δευτερογενούς έρευνας και το veneticomagazine.gr δεν ευθύνεται για τυχόν σφάλματα σε αυτές.

Μοιρασου αυτο το αρθρο

διαβαστε
περισσοτερα