Topaz και citrine οι γενέθλιοι λίθοι του Νοεμβρίου.

Date

Όσοι έχουν γεννηθεί τον Νοέμβριο μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο φωτεινούς πολύτιμους λίθους για να ομορφύνουν αυτόν τον ψυχρό μήνα.

Instagram

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις στον κόσμο του κοσμήματος αλλά και όχι μόνο!

Το topaz και το citrine μοιάζουν τόσο πολύ, στην πραγματικότητα, που συχνά έχουν μπερδευτεί μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Πρόκειται για άσχετα ορυκτά και το topaz το βρίσκουμε σε ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων πολύ πέρα από το κίτρινο.

Και οι δύο γενέθλιοι λίθοι του Νοεμβρίου είναι σε αφθονία και σε προσιτές τιμές ακόμη και σε μεγάλα μεγέθη. Πράγμα που σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να βρει έναν τρόπο να χωρέσει το topaz και το citrine  στον προϋπολογισμό του.

Topaz

Το topaz είναι ένας πολύτιμος λίθος που το χρώμα του είναι κάτι περισσότερο από απλά κίτρινο.

Παλαιότερα πίστευαν ότι όλοι οι κίτρινοι πολύτιμοι λίθοι είναι topaz και ότι όλα τα topaz είναι κίτρινα. Όμως το topaz το συναντάμε σε πολλά χρώματα και πιθανότατα δεν έχει καν σχέση με τους λίθους που πρώτοι πήραν το όνομά του.

Το topaz πήρε το όνομ από το Topazios, το αρχαίο ελληνικό όνομα για το νησί του Αγίου Ιωάννη στην Ερυθρά Θάλασσα. Παρόλο που οι φημισμένοι κίτρινοι πολύτιμοι λίθοι που εξορύσσονταν εκεί πιθανότατα δεν ήταν topaz, σύντομα έγινε η ονομασία για τις περισσότερες κιτρινωπές πέτρες.

Το καθαρό topaz είναι άχρωμο, αλλά μπορεί να χρωματιστεί από ακαθαρσίες και να πάρει οποιοδήποτε χρώμα του ουράνιου τόξου. Το πολύτιμο topaz το βρίσκουμε σε χρώμα από καφετί πορτοκαλί έως κίτρινο. Συχνά το συγχέουν με τον γκριζωπό χαλαζία ή τον κίτρινο χαλαζία, αντίστοιχα. Άν και ο χαλαζίας και το topaz είναι διαφορετικά ορυκτά.

Το πιο ακριβό χρώμα είναι το imperial topaz, το οποίο διαθέτει μια ζωηρή πορτοκαλί απόχρωση με ροζ ανταύγειες. Το μπλε topaz, αν και είναι όλο και πιο άφθονο στην αγορά, το βρίσκουμε πολύ σπάνια στην φύση. Συνήθως είναι προϊόν επεξεργασίας με ακτινοβολία.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός ποιοτικών πολύτιμων λίθων topaz είναι η Βραζιλία. Άλλες χώρες προέλευσης είναι το Πακιστάν, η Ινδία, η Σρι Λάνκα και η Ρωσία. Επίσης η Αυστραλία, η Νιγηρία, η Γερμανία, το Μεξικό και οι ΗΠΑ (η Καλιφόρνια, η Γιούτα και το Νιου Χάμσαϊρ).

Με μέγεθος 8 στην κλίμακα Mohs, το topaz είναι ένας πολύ σκληρός και ανθεκτικός πολύτιμος λίθος. Ο τέλειος διαχωρισμός του μπορεί να τον κάνει ευαίσθητο σε σπασίματα ή ρωγμές. Αλλά όταν έχει κοπεί σωστά, το topaz κάνει πολύ ευκολοφόρετα και ανθεκτικά κοσμήματα.

Citrine

Ο δεύτερος γενέθλιος λίθος του Νοεμβρίου, το citrine, είναι μια ποικιλία χαλαζία. Το χρώμα του μπορεί να είναι από απαλό κίτρινο έως πορτοκαλί μελί. Έχει πάρει το όνομά του από τον καρπό του κίτρου λόγω των αποχρώσεων που έχουν βάση το λεμόνι.

Το απαλό κίτρινο χρώμα του citrine μοιάζει πολύ με το τοπάζι. Αυτό το γεγονός εξηγεί γιατί συγχέουν τους δύο γενέθλιους λίθους του Νοεμβρίου τόσο εύκολα σε όλη την ιστορία.

Τις κίτρινες αποχρώσεις του citrine τις προκαλούν ίχνη σιδήρου στους κρυστάλλους χαλαζία. Αυτό συμβαίνει σπάνια στη φύση. Οπότε οι περισσότεροι πολύτιμοι λίθοι citrine που βρσκουμε στην αγορά είναι αποτέλεσμα θερμικής επεξεργασίας άλλων ποικιλιών χαλαζία. Συνήθως του πιο κοινού και λιγότερο ακριβού μωβ αμέθυστου και του γκριζωπού χαλαζία, για την παραγωγή χρυσών πολύτιμων λίθων.

Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής citrine. Άλλες πηγές περιλαμβάνουν την Ισπανία, τη Βολιβία, τη Γαλλία, τη Ρωσία, τη Μαδαγασκάρη και τις ΗΠΑ (Κολοράντο, Βόρεια Καρολίνα και Καλιφόρνια). Διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές δίνουν διαφορετικές αποχρώσεις του citrine.

Με σκληρότητα 7 στην κλίμακα Mohs, το citrine είναι πολύ ανθεκτικό στις γρατζουνιές και στην καθημερινή φθορά, γεγονός που τον καθιστά μια υπέροχη επιλογή για μεγάλα, εύχρηστα κοσμήματα.

Αποποίηση ευθυνών: Οι πληροφορίες αυτές έχουν συλλεχθεί μέσω δευτερογενούς έρευνας και το veneticomagazine.gr δεν ευθύνεται για τυχόν σφάλματα σε αυτές.

Μοιρασου αυτο το αρθρο

διαβαστε
περισσοτερα