Το ρολόι του τελευταίου αυτοκράτορα της Κίνας.

Date

Ένα ρολόι Patek Phillipe που ανήκε κάποτε στον τελευταίο αυτοκράτορα της Κίνας πωλήθηκε έναντι 6,2 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ σε δημοπρασία του οίκου Phillips στο Χονγκ Κονγκ.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις στον κόσμο του κοσμήματος αλλά και όχι μόνο!

Το πλατινένιο ρολόι Quantieme Lune (ref. c96) με τριπλή ημερομηνία κατασκευάστηκε το 1937. Έχει τις φάσεις φεγγαριού, καντράν ρουλέτας, αραβικούς αριθμούς από σμάλτο και δείκτες φέιγ σε ροζ-χρυσό.

Το ρολόι κατέρριψε την προπώληση της εκτίμησής του των 3 εκατομμυρίων δολαρίων.

“Έχει διατηρηθεί στην αρχική του ανέγγιχτη κατάσταση. Συμπεριλαμβάνει το λουρί και την αγκράφα και με ομοιόμορφη πατίνα σε όλο το μήκος του. Αυτό λοιπόν το κομμάτι-κάψουλα του χρόνου έρχεται με απίστευτη ιστορική σημασία και αποτελεί επιτομή του είδους του”. Αυτά αναφέρει σε δήλωση της η Phillips.

“Μια μοναδική ευκαιρία στη ζωή σας να αποκτήσετε ένα ρολόι που είναι άξιο για τη συλλογή ενός μουσείου. Για τους οξυδερκείς συλλέκτες, αυτό που παρουσιάζεται σήμερα δεν αφορά μόνο τη συλλογή ενός σημαντικού μέρους της ιστορίας της Patek Philippe, αλλά και της παγκόσμιας πολιτιστικής ιστορίας”.

Ο Aisin-Gioro Puyi, κοινώς γνωστός ως Puyi, ήταν ο τελευταίος αυτοκράτορας της Κίνας ως ενδέκατος και μονάρχης της δυναστείας Qing. Έγινε αυτοκράτορας σε ηλικία δύο ετών το 1908. Αλλά τον αναγκασαν να παραιτηθεί το 1912 κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του Xinhai.

Ο Puyi ήταν μια σημαντική πολιτική προσωπικότητα στην Ασία μέχρι τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν τον φυλάκισαν στην Ιαπωνία μέχρι το 1959. Πέθανε το 1967.

Αν και δεν είναι σαφές πώς ο Puyi απέκτησε το ρολόι. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι επέζησε από τα πέντε χρόνια που πέρασε σε στρατόπεδο αιχμαλώτων της ΕΣΣΔ στη Σιβηρία.

“Δεν είναι γνωστό πώς ο Puyi απέκτησε το ρολόι. Αν και τα αρχεία δείχνουν ότι αρχικά το πούλησαν μέσω ενός καταστήματος πολυτελείας στο Παρίσι. Ο Phillips πρόσθεσε ότι ιστορικά έγγραφα αποδεικνύουν ότι ο πρώην αυτοκράτορας το πήρε μαζί του σε ένα σοβιετικό στρατόπεδο φυλακών στο Χαμπάροφσκ”, γράφει ο Oliver Hollands του CNN.

“Αργότερα το χάρισε στον Georgy Permyakov, έναν γνώστη των μανδαρινικών. Ο Permyakov χρησίμευσε ως δάσκαλος και μεταφραστής των ρωσικών του κατά τη διάρκεια της κράτησής του. Σχεδόν μια δεκαετία μετά την επιστροφή του στην Κίνα, ο Puyi έλαβε χάρη. Έζησε ως πολίτης στο Πεκίνο μέχρι το θάνατό του το 1967.

“Ο Permyakov, εν τω μεταξύ, κράτησε το ρολόι μέχρι τον θάνατό του το 2005. Μετά το ρολόι το πήραν οι κληρονόμουι του και το έδωσε στο Phillips ο σημερινός ιδιοκτήτης του το 2019”.

Το ρολόι αγόρασε άγνωστος τηλεφωνικός πλειοδότης από το Χονγκ Κονγκ. Είναι το πιο πολύτιμο ρολόι που έχει πουλήσει η Phillips Watches στην Ασία.

Πηγή: jewellermagazine.com

Αποποίηση ευθυνών: Οι πληροφορίες αυτές έχουν συλλεχθεί μέσω δευτερογενούς έρευνας και το veneticomagazine.gr δεν ευθύνεται για τυχόν σφάλματα σε αυτές.

Μοιρασου αυτο το αρθρο

διαβαστε
περισσοτερα