Το Imperial State Crown.

Date

Ο βασιλιάς Κάρολος φόρεσε το Imperial State Crown, το οποίο φορούσε και η μητέρα του βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, στη στέψη του στις 6 Μαΐου.

Instagram

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις στον κόσμο του κοσμήματος αλλά και όχι μόνο!

Το Imperial State Crown ή Crown of State έπαιξε σημαντικό ρόλο στη στέψη του βασιλιά Καρόλου. Είναι το στέμμα που άλλαξε ο βασιλιάς Κάρολος με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στο τέλος της τελετής της στέψης. Φόρεσε το Imperial State Crown για την πομπή της επιστροφής στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, συνοδεύοντας τη βασίλισσα Καμίλα με τη χρυσή κρατική άμαξα.

Αστραφτερό με σχεδόν 3.000 πέτρες, συμπεριλαμβάνει 2.868 διαμάντα, 273 μαργαριτάρια, 17 ζαφείρια, 11 σμαράγδια και πέντε ρουμπίνια. Το στέμμα ζυγίζει 1,06 κιλά.

Ορισμένοι ειδικοί σε θέματα κοσμημάτων έχουν εκτιμήσει ότι η αξία του είναι μεταξύ 3 και 5 δισεκατομμυρίων λιρών. Μόνο το διαμάντι Cullinan II των 317 καρατίων (το διαμάντι στο κέντρο) το εκτιμούν σε 400 εκατομμύρια λίρες.

Ωσ εκ τούτου, αρκετοί ειδικοί έχουν αποφασίσει ότι το να προσδιορισθεί η αξία του στέμματος είναι “σχεδόν αδύνατο”. Ο βασιλικός εμπειρογνώμονας Alastair Bruce είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η συλλογή των κοσμημάτων του Στέμματος (μέρος της οποίας αποτελεί το στέμμα) ήταν πέρα από κάθε χρηματική αξία.

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ στα εγκαίνια της Βουλής

“Ο όρος “Imperial State Crown” ε από τον δέκατο πέμπτο αιώνα. Όταν οι Άγγλοι μονάρχες επέλεξαν ένα σχέδιο στέμματος που έκλεινε με καμάρες. Για να δείξουν ότι η Αγγλία δεν υπόκειται σε καμία άλλη γήινη δύναμη”, εξηγεί ο ιστότοπος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. “

Αυτό το Imperial State Crown το κατασκεύασαν για τη στέψη του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ το 1937. Αλλά έχει σαν βάση ένα στέμμα που σχεδίασαν για τη βασίλισσα Βικτωρία το 1838 οι κοσμηματοπώλες της εποχής, Rundell, Bridge & Rundell”. Αλλά το μίκρυναν κατά μια ίντσα για τη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄.

Το Imperial State Crown είναι παρόμοιο στην εμφάνιση με το Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου, για τη στέψη του Καρόλου Β’ το 1661. Αφού το πρωτότυπο καταστράφηκε υπό τον Όλιβερ Κρόμγουελ τον 17ο αιώνα, όταν διέταξε την κατάργηση της μοναρχίας.

Η πέτρα Cullinan II κόπηκε από το μεγαλύτερο διαμάντι που έχει καταγραφεί ποτέ (μια πέτρα 3.601 καρατίων που βρέθηκε στην Αφρική το 1905). Την έδωσε στον Εδουάρδο Ζ΄ στα γενέθλιά του η κυβέρνηση του Τράνσβααλ (σημερινή Νότια Αφρική) το 1907.

Το στέμμα περιλαμβάνει επίσης τον παλαιότερο πολύτιμο λίθο της βασιλικής συλλογής: το ζαφείρι Stuart. Λέγεται ότι κάποτε είχε τοποθετηθεί σε δαχτυλίδι που φορούσε συχνά ο Εδουάρδος ο Ομολογητής, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του διαμαντένιου σταυρού.

Στο μπροστινό μέρος του στέμματος, πάνω από το κεντρικό διαμάντι, βρίσκεται το Ρουμπίνι του Μαύρου Πρίγκιπα. Ένας λίθος που πιστεύεται ότι φορέθηκε από τον Ερρίκο Ε΄ στη μάχη του Αζινκούρ το 1415. Ακόμη το τελείωμα του στέμματος είναι επενδεδυμένο με γούνα και μοβ βελούδο.

Η αρχική έκδοση του στέμματος πήρε το όνομά του από τον Εδουάρδο τον Ομολογητή, κυβερνήτη της Αγγλίας από το 1042 έως το 1066. Τον βασιλιά Εδουάρδο τον αγιοποίησαν το 1161 και το στέμμα το φύλαγαν στο Αββαείο του Ουέστμινστερ ως ιερό κειμήλιο. Το χρησιμοποιούσαν στις βασιλικές στέψεις για τα επόμενα 400 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της στέψης της Άννας Μπολέιν ως βασίλισσας σύζυγος το 1533.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του αγγλικού εμφυλίου πολέμου του 17ου αιώνα, οι εχθροί των Καβαλιέρων εκτέλεσαν τον Κάρολο Α΄ και κατέσχεσαν και πούλησαν το στέμμα μαζί με μεγάλο μέρος των βασιλικών στολιδιών. Οπότε με την αποκατάσταση της μοναρχίας το 1660 χρειάζονταν ένα νέο και εντυπωσιακό στέμμα.

Ο βασιλικός χρυσοχόος Sir Robert Vyner ανέλαβε να δημιουργήσει την έκδοση που γνωρίζουμε σήμερα. Το παρουσίασαν πρώτα στη στέψη του Καρόλου Β’ το 1661 και σε πολλές ενθρονίσεις έκτοτε. Συμπεριλαμβανομένων του παππού της βασίλισσας, Γεωργίου Ε’, και του πατέρα της, Γεωργίου ΣΤ’, το 1911 και το 1937, αντίστοιχα.

Είναι τέτοια η κληρονομιά του στέμματος του Αγίου Εδουάρδου, που η εικόνα του επιλέχθηκε από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ για να χρησιμοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια της βασιλείας της ως το ευρέως αναγνωρίσιμο βασιλικό έμβλημα για υπηρεσίες όπως η HM Revenue and Taxes, τα αστυνομικά σήματα, τα διαβατήρια και το Royal Mail. Παρά την απόπειρα κλοπής του το 1671, το Στέμμα φυλάσσεται συνήθως στον Πύργο του Λονδίνου.

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ και ο δούκας του Εδιμβούργου στη στέψη

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της, η Ελισάβετ Β’ το φορούσε κάθε χρόνο στην επίσημη έναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου. Αλλά σύμφωνα με το BBC, το 2018, αστειεύτηκε για το πόσο βαρύ ένιωθε το στέμμα στην κορυφή του κεφαλιού της. “Δεν μπορείς να κοιτάξεις κάτω για να διαβάσεις την ομιλία. Πρέπει να πάρεις την ομιλία ψηλά, γιατί αν το έκανες θα έσπαγε ο λαιμός σου”, εξήγησε η μονάρχης. Από το 2019 και μετά, φορούσε ένα ελαφρύτερο στέμμα για την τελετή, ενώ από το 2021 δεν φορούσε καθόλου.

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ και ο δούκας του Εδιμβούργου στη Βουλή των Λόρδων 2007

Η ιστορικός και συγγραφέας του βιβλίου The Crown Jewels, Anna Keay, δήλωσε στο BBC. “Μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να τα κοιτάξεις μερικές φορές λόγω του φωτός που πέφτει πάνω του. Είναι κυριολεκτικά εκθαμβωτικό… οπτικά εξουθενωτικό”. Ενώ ο παρουσιαστής του BBC Clive Myrie περιέγραψε βλέποντας το στέμμα από κοντά ως “σχεδόν εξωπραγματικό […] Η καθαρότητα των διαμαντιών είναι απολύτως απίστευτη”.

Το στέμμα φυλάσσεται κανονικά υπό φύλαξη στον Πύργο του Λονδίνου, όπου αποτελεί το κεντρικό κομμάτι της έκθεσης “Κοσμήματα του Στέμματος”. Πρόσφατα, ωστόσο, το τοποθ πάνω στο φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, στην κηδεία.

Πηγή: tatler.com

Αποποίηση ευθυνών: Οι πληροφορίες αυτές έχουν συλλεχθεί μέσω δευτερογενούς έρευνας και το veneticomagazine.gr δεν ευθύνεται για τυχόν σφάλματα σε αυτές.

Μοιρασου αυτο το αρθρο

διαβαστε
περισσοτερα