Ο οίκος Christie’s δημοπρατεί ξανά το κίτρινο διαμάντι “Κόκκινος Σταυρός” 205 καρατίων.

Date

Το "Διαμάντι του Ερυθρού Σταυρού" θα δημοπρατηθεί για τρίτη φορά μέσα σε 104 χρόνια στον οίκο Christie's στη Γενεύη τον επόμενο μήνα. Όπως και στην πρώτη δημοπρασία του το 1918, μέρος των εσόδων θα διατεθεί υπέρ του Ερυθρού Σταυρού.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις στον κόσμο του κοσμήματος αλλά και όχι μόνο!

Ένα διαμάντι με μακρά ιστορία σε φιλανθρωπικούς σκοπούς βγαίνει και πάλι σε δημοπρασία.

Ο οίκος Christie’s προσφέρει το διαμάντι 205,07 καρατίων φανταχτερού έντονου κίτρινου χρώματος, cushion cut, το οποίο ονομάστηκε “Διαμάντι του Ερυθρού Σταυρού” στην πώληση Magnificent Jewels της Γενεύης στις 11 Μαΐου.

Μέρος των εσόδων από την πώληση της πέτρας θα διατεθεί υπέρ της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και δεν θα είναι η πρώτη φορά.

Η ιστορία της πέτρας ξεκινά το 1901, όταν το ακατέργαστο διαμάντι ανακτήθηκε από την De Beers στη Νότια Αφρική. Ζύγιζε 375 καράτια.

Αφού κόπηκε και γυαλίστηκε, ζύγιζε 205 καράτια και είχε το κάτω μέρος σε σχήμα σταυρού της Μάλτας.

Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το Diamond Syndicate (ο πρόδρομος της De Beers’ Diamond Trading Co., γνωστότερη ως DTC) προσέφερε τον λίθο προς πώληση στον οίκο Christie’s στο Λονδίνο. Η προσφορά ήταν για να βοηθήσει τη Βρετανική Εταιρεία Ερυθρού Σταυρού και το Τάγμα του Αγίου Ιωάννη, σε μια φιλανθρωπική δημοπρασία που ονομάστηκε “Δημοπρασία Ερυθρού Σταυρού”.

Ο διάσημος Λονδρέζος κοσμηματοπώλης S.J. Phillips αγόρασε την πέτρα. Συνολικά, εκείνη η δημοπρασία συγκέντρωσε 50.000 λίρες Αγγλίας. Το ποσό παυτό ισοδυναμεί με 3 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας ή 3,94 εκατομμύρια δολάρια σήμερα.

Το “Διαμάντι του Ερυρού Σταυρού” δημοπρατήθηκε ξανά τον Νοέμβριο του 1973 στον οίκο Christie’s στη Γενεύη. Πωλήθηκε σε ιδιώτη για 1,8 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα, δηλαδή περίπου 1,9 εκατομμύρια δολάρια.

Η φετινή δημοπρασία της πέτρας θα σηματοδοτήσει την τρίτη φορά που ο οίκος Christie’s προσφέρει το “Διαμάντι του Ερυρού Σταυρού” μέσα σε 104 χρόνια.

Ο πρόεδρος του Christie’s Europe και επικεφαλής του Luxury Department François Curiel δήλωσε: “Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του διαγωνισμού. Αυτή είναι η τρίτη φορά σε περισσότερα από 100 χρόνια που ο οίκος Christie’s παρουσιάζει αυτό το εξαιρετικό καναρινί κίτρινο διαμάντι των 205,07 καρατίων”.

“Πρόκειται για έναν πολύ ιδιαίτερο δεσμό και μια τεράστια τιμή. Μέρος των εσόδων από την πώληση θα διατεθεί υπέρ της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Θα δοθεί για έναν σκοπό που είναι ακόμη πιο οδυνηρός εν μέσω των σημερινών γεγονότων”.

Ο οίκος Christie’s δήλωσε ότι η πέτρα αναμένεται να πωληθεί για 7 έως 10 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα. Δηλαδή περίπου 7,5 έως 10,7 εκατομμύρια δολάρια.

Ο οίκος δημοπρασιών αρνήθηκε να αποκαλύψει το ακριβές ποσοστό της τιμής πώλησης που θα ωφελήσει τον Ερυθρό Σταυρό. Δήλωσε όμως ότι θα είναι “σημαντικό”.

Η σχέση του Christie’s με τον Ερυθρό Σταυρό πηγαίνει πέρα από το The Red Cross Diamond.

Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο οίκος Christie’s δημοπράτησε 40 περιδέραια. Αυτά είχαν δημιουργηθεί από μαργαριτάρια που είχαν δωρηθεί για τον Ερυθρό Σταυρό. Πραγματοποίησε επίσης μια πώληση προς όφελος της οργάνωσης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 2018, ο οίκος Christie’s έκανε δωρεά στον Ερυθρό Σταυρό για να βοηθήσει στην ανακούφιση από τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια. Το 2020 δώρισε 500 από τα διαδικτυακά του μαθήματα για να συγκεντρώσει χρήματα για τον Βρετανικό Ερυθρό Σταυρό.

Το διαμάντι του Ερυθρού Σταυρού θα εκτίθεται στη Νέα Υόρκη. Θα βρίσκεται στα κεντρικά γραφεία του Christie’s στη διεύθυνση 20 Rockefeller Plaza από τις 29 Απριλίου έως την 1η Μαΐου.

Θα εκτεθεί επίσης στη Γενεύη στο Four Seasons Hotel des Bergues. Εκεί θα εκτίθεται από τις 6 έως τις 11 Μαΐου, ημερομηνία διεξαγωγής της δημοπρασίας.

Αποποίηση ευθυνών: Οι πληροφορίες αυτές έχουν συλλεχθεί μέσω δευτερογενούς έρευνας και το veneticomagazine.gr δεν ευθύνεται για τυχόν σφάλματα σε αυτές.

Μοιρασου αυτο το αρθρο

διαβαστε
περισσοτερα