To 15,1 καρατίων Cullinan Blue αναμένεται να σπάσει το ρεκόρ πωλήσεων.

Cullinan Blue

Date

Η ομορφιά και η σπανιότητα των μπλε διαμαντιών τα καθιστούν έναν από τους πιο περιζήτητους πολύτιμους λίθους στον κόσμο και ένα ακόμη ορόσημο στην πολύχρωμη ιστορία τους μπορεί να τεθεί όταν το 15,1 καρατίων De Beers Cullinan Blue βγει σε δημοπρασία στις 27 Απριλίου

Instagram

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις στον κόσμο του κοσμήματος αλλά και όχι μόνο!

Το Cullinan Blue περιμένουμε να πιάσει περισσότερα από 45 εκατομμύρια δολάρια (62,45 εκατομμύρια δολάρια). Οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι το μεγαλύτερο και ένα από τα πέντε μοναδικά μπλε διαμάντια άνω των 10 καρατίων που περνούν σε διαδικασία δημοπρασίας.

Το διαμάντι θα αποτελέσει το σόλο κεντρικό θέμα της εβδομάδας πολυτελείας του Sotheby’s στο Χονγκ Κονγκ. Το Gemological Institute of America (GIA) το έχει ταξινομήσει ως εσωτερικά αψεγάδιαστο τύπου IIb. Δηλαδή, η υψηλότερη μέχρι σήμερα κατηγορία ταξινόμησης χρώματος.

Σύμφωνα με τον Bruce Cleaver, διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου De Beers, “αυτό το διαμάντι είναι ένα από τα καλύτερα που έχει δει ποτέ η De Beers. Είναι εξαιρετικά σπάνιο και μοναδικό, και ως το σπίτι των διαμαντιών, η De Beers είναι στην ευχάριστη θέση να συνεργαστεί με τον οίκο Sotheby’s για να φέρει αυτό το διαμάντι στον κόσμο”.

Η εταιρεία Petra Diamonds με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ανακάλυψε το διαμάντι τον Απρίλιο του 2021 στα ορυχεία Cullinan στη Νότια Αφρική . Αργότερα, σε ειδική δημοπρασία η De Beers και η εταιρεία παραγωγής διαμαντιών Diacore το αγόρασαν έναντι 40,2 εκατομμυρίων δολαρίων (55,79 εκατομμύρια δολάρια).

Ένα ακατέργαστο μπλε διαμάντι 39,35 καρατίων είναι η προέλευση της πέτρας με βαθμιδωτή κοπή.

Η Petra το πούλησε στην DeBeers και την Diacore τρεις μήνες μετά την αποκάλυψή του. Στη συνέχεια το έκοψαν και γυάλισαν στο Cullinan Blue.

Έκτοτε, το διαμάντι παρουσιάστηκε σε εκθέσεις στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Ντουμπάι, την Κίνα και την Ταϊβάν.

Οι προσδοκίες της βιομηχανίας είναι υψηλές για τη δημοπρασία. Συγκεκριμένα, προβλέπουν ότι η τιμή πώλησης του θα είναι πάνω από 50-60 εκατομμύρια δολάρια (69,39-83,26 εκατομμύρια δολάρια).

Είναι μεγαλύτερο από το Oppenheimer Blue των 14,62 καρατίων, το οποίο ο οίκος Christie’s-Geneva πούλησε τον Μάιο του 2016 έναντι 57,5 εκατ. δολαρίων (79,79 εκατ. $AU). Επίσης, από το Blue Moon των 12,03 καρατίων που δημοπρατήθηκε το 2015 από τον οίκο Sotheby’s έναντι 48,5 εκατ. δολαρίων (67,31 εκατ. $AU).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Oppenheimer Blue κατέχει επί του παρόντος το ρεκόρ για το μεγαλύτερο μπλε διαμάντι που πωλήθηκε σε δημοπρασία.

Από την άλλη πλευρά, το Blue Moon κατέχει το ρεκόρ του ακριβότερου μπλε διαμαντιού από άποψη αξίας καρατίων. Η αξία του υπεβαίνει τα 4 εκατομμύρια δολάρια (5,55 εκατομμύρια δολάρια ΑΑΕ) ανά καράτι.

Το Blue Moon αγόρασε ο οίκος Sotheby’s από τον δισεκατομμυριούχο του Χονγκ Κονγκ. Έπειτα το μετονόμασαν σε Blue Moon of Josephine, προς τιμήν της μικρής κόρης του νέου ιδιοκτήτη.

Το μεγαλύτερο μπλε διαμάντι μέχρι σήμερα είναι το μπλε διαμάντι Okavango των 20,46 καρατίων. Είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά και σπανιότερα έγχρωμα διαμάντια που υπάρχουν, όπως υποστηρίζουν.

Αυτή τη στιγμή είναι στην συλλογή του Αμερικάνικου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. Η πέτρα έχει περίπου το μέγεθος ενός παχουλού αμυγδάλου. Η προέλευσή της πάει εκατομμύρια χρόνια πίσω και από εκατοντάδες χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της γης.

Το ορυχείο Orapa της Μποτσουάνα ήταν αυτό που αποκάλυψε την πέτρα οβάλ σχήματος το 2018. Έπειτα έλαβε βαθμό καθαρότητας VVS1 για τη σχεδόν τέλεια κατάστασή της και κόπηκε από ακατέργαστο διαμάντι 41,11 καρατίων.

Η δημιουργία των περισσότερων διαμαντιών φτάνει περίπου 160 έως 240 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια. Για παράδειγμα, το Okavango Blue μπορεί να σχηματίστηκε για εκατομμύρια χρόνια στη μεταβατική ζώνη. Περίπου 640 χιλιόμετρα κάτω – μέσω μιας γεωλογικής διαδικασίας με την ονομασία υποβύθιση.

Σύμφωνα με την αυξανόμενη δημοτικότητα των μπλε διαμαντιών, η Kunming Diamonds αγόρασε ολόκληρη τη συλλογή μπλε και βιολετί διαμαντιών Argyle. Η αγορά έγινε στην τελική δημοπρασία Argyle του Οκτωβρίου 2021. Η συνολική αξία ήταν 24,88 καρατίων και με τον εύστοχο τίτλο “Once in a Blue Moon”.

Αποποίηση ευθυνών: Οι πληροφορίες αυτές έχουν συλλεχθεί μέσω δευτερογενούς έρευνας και το veneticomagazine.gr δεν ευθύνεται για τυχόν σφάλματα σε αυτές.

Μοιρασου αυτο το αρθρο

διαβαστε
περισσοτερα