The Golden Canary. Η ιστορία ενός μοναδικού διαμαντιού.

Date

Τον Οκτώβριο του 2022, ο οίκος Sotheby's στο Ντουμπάι αποκάλυψε το The Golden Canary. Ένα αψεγάδιαστο διαμάντι 303,10 καρατίων με χρώμα βαθύ καφέ-κίτρινο, του οποίου η ιστορία ξεκίνησε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Ας εμβαθύνουμε στην εντυπωσιακή ιστορία αυτού του εξαιρετικού λίθου, πώς το ανακάλυψαν και γιατί είναι τώρα στο προσκήνιο.

Instagram

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις στον κόσμο του κοσμήματος αλλά και όχι μόνο!

Συχνά ισχύει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η πέτρα, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ιστορία του. Το διαμάντι Golden Canary είναι ένας τέτοιος ορυκτός παραμυθάς. Και τώρα είναι έτοιμο να βγει σε δημοπρασία στον οίκο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη τον Δεκέμβριο του 2022.

Η πέτρα, η οποία ζυγίζει 303,10 καράτια, είναι το μεγαλύτερο άψογο ή εσωτερικά αψεγάδιαστο διαμάντι που έχει βαθμολογήσει ποτέ το Gemological Institute of America (GIA). Φυσικά, αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει πέρα από το τεράστιο μέγεθός του είναι το χρώμα του. Ένα φανταχτερό βαθύ καφεκίτρινο που είναι ζεστό σαν το φως του ήλιου αλλά με φθινοπωρινή απόχρωση.

“Με τον σχεδόν απίστευτο συνδυασμό μεγέθους και κορεσμού, το Golden Canary είναι κυριολεκτικά πρωτόγνωρο.” Sotheby’s

Το Golden Canary, ένα διαμάντι 303,10 καρατίων Fancy Deep Brownish-Yellow που θα δημοπρατηθεί από τον οίκο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη στις 7 Δεκεμβρίου

Τα υψηλής ποιότητας κίτρινα διαμάντια είναι πολύ πιο σπάνια από τα αντίστοιχα άχρωμα. Σύμφωνα με τον οίκο Sotheby’s, η εξόρυξη μόλις του 0,006% όλων των διαμαντιών είναι τα φανταχτερά κίτρινα διαμάντια. Από αυτά, μόνο ένα μικρό ποσοστό θα είναι κορεσμένα και εσωτερικά αψεγάδιαστα όπως το Golden Canary.

Αυτό το διαμάντι έχει επίσης μια συναρπαστική ιστορία και προέλευση που θα είναι ιδιαίτερα δελεαστική για τους συλλέκτες. Παλαιότερα το βάρος του ήταν λίγο πάνω από 407 καράτια και το ονόμασαν “Ασύγκριτο Διαμάντι”.

Ωστόσο, αποφάσισαν να ξανακόψουν αυτή την αρχική πέτρα και να μετατρέψουν το σχήμα ασπίδας της σε κλασικό σχήμα αχλαδιού. Τώρα, ο πολύτιμος λίθος έχει βαθύτερο χρώμα, φωτεινότερη απόχρωση και πιο κομψό σχήμα που ελπίζουμε ότι θα προσελκύσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό.

Το διαμάντι Golden Canary ζύγιζε παλαιότερα λίγο πάνω από 407 καράτια και ονομάστηκε “ασύγκριτο διαμάντι”.

Αν ψάξουμε την πέτρα πιο πίσω στο χρόνο, καταλήγουμε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Αρχικά ένα νεαρό κορίτσι που έπαιζε στην αυλή του σπιτιού του θείου της το βρήκε σε έναν σωρό από μπάζα. Εκείνη την εποχή, οι ανθρακωρύχοι από το κοντινό αδαμαντορυχείο MIBA είχαν θεωρήσει την ανακάλυψη πολύ ογκώδη για να είναι διαμαντένια και την είχαν πετάξει.

Οι ανθρακωρύχοι δεν γνώριζαν ότι τα μπάζα αυτά ήταν ένα ακατέργαστο διαμάντι 890 καρατίων. Ένα από τα μεγαλύτερα ακατέργαστα διαμάντια που είχε δει ποτέ ο κόσμος. Η κοπέλα έδωσε την πέτρα στον θείο της, ο οποίος με τη σειρά του την πούλησε σε τοπικούς εμπόρους διαμαντιών.

Αργότερα το παρουσίασαν στο κοινό το 1984 στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Σμιθσόνιαν. Κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών, το ακατέργαστο διαμάντι κόπηκε σε 15 τελικούς πολύτιμους λίθους.

Ένας από αυτούς ήταν το “Ασύγκριτο Διαμάντι”, που του έδωσαν σχήμα ασπίδας για να διατηρεί το βάρος του ακατέργαστου υλικού. Τον παρουσίασαν σε πολυάριθμες εκθέσεις σε όλο τον κόσμο και επιτάχυναν τις συζητήσεις για να τον ξανακόψουν.

Σχετικά με την απόφαση η GIA λέει ότι η εκ νέου κοπή του Incomparable στο σημερινό μπριγιάν αχλαδιού 303,10 καρατίων είναι για να δούμε το διαμάντι σαν καινούργιο. Μια αναδημιουργία που φέρνει σε πέρας τις εξελίξεις στην τεχνολογία, τη μοντελοποίηση μέσω υπολογιστή και την οπτική αξιολόγηση που είναι διαθέσιμες σήμερα. Έλαβαν υπόψη τα πάντα, από τον προσανατολισμό της πέτρας μέχρι το σχήμα και το στυλ κοπής.

Το διαμάντι Golden Canary προέρχεται από ακατέργαστο διαμάντι 890 καρατίων

Ένα τόσο ιστορικής σημασίας διαμάντι θα συγκεντρώσει πλήθος κόσμου στον οίκο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη, όταν θα βγει στη δημοπρασία στις 7 Δεκεμβρίου 2022. Πριν από αυτό, όμως, θα ξεκινήσει μια παγκόσμια περιοδεία στις γκαλερί του Sotheby’s. Θα ξεκινήσει από το Ντουμπάι και θα ταξθδεψει στην Ταϊπέι, τη Γενεύη και το Χονγκ Κονγκ.

Το εκτιμούν στα 15 εκατομμύρια δολάρια και η προσφορά είναι χωρίς περιορισμό, με τις προσφορές να ξεκινούν από μόλις 1 δολάριο.

Αποποίηση ευθυνών: Οι πληροφορίες αυτές έχουν συλλεχθεί μέσω δευτερογενούς έρευνας και το veneticomagazine.gr δεν ευθύνεται για τυχόν σφάλματα σε αυτές.

Μοιρασου αυτο το αρθρο

διαβαστε
περισσοτερα