Τα 15 μεγαλύτερα διαμάντια του αιώνα (Μέρος Β).

Date

Η συνέχεια για τους 15 κορυφαίους λίθους που ανακαλύφθηκαν αυτόν τον αιώνα και εξασφάλισαν τη θέση τους στην ιστορία των διαμαντιών.

Instagram

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις στον κόσμο του κοσμήματος αλλά και όχι μόνο!

9. Το διαμάντι Lesotho Promise των 603 καρατίων

Παρά το γεγονός ότι είναι οκτώ φορές μικρότερο από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βασίλειο του Λεσότο έχει ιστορία στην παραγωγή μεγάλων διαμαντιών ασυνήθιστα υψηλής ποιότητας. Τον Αύγουστο του 2006, η Gem Diamonds αποκάλυψε ότι είχε ανακαλύψει ένα διαμάντι 603 καρατίων στο ορυχείο Letšeng. Ένα διαμάντι εξαιρετικού μεγέθους καθώς και χρώματος κορυφαίου D και τύπου IIa. Κατά τη στιγμή της ανακάλυψής του, ήταν το μεγαλύτερο διαμαντένιο εύρημα του αιώνα.

Ονομάστηκε Lesotho Promise και πωλήθηκε στην Graff έναντι 12,36 εκατομμυρίων δολαρίων. Το τμήμα κοπής και στίλβωσης του κοσμηματοπωλείου, SAFDICO, άρχισε την μετατροπή του. Το αποτέλεσμα 26 στιλβωμένα διαμάντια D Flawless, συμπεριλαμβανομένου ενός εντυπωσιακού διαμαντιού σε σχήμα αχλαδιού 76,41 καρατίων. Και τα 26 διαμάντια τα τοποθέτησαν στο μοναδικό, εντυπωσιακό κολιέ Lesotho Promise που φιλοτέχνησε η Graff.

10. Το διαμάντι Wynn των 581 καρατίων.

Το διαμάντι Wynn των 581 καρατίων ήταν ένα προσχωσιγενές διαμάντι που ανακάλυψαν το 2002 στον ποταμό Αμαζόνιο στη Βραζιλία. Το έκοψαν και το επεξεργάστηκαν στην Αμβέρσα με δεξιοτεχνία, με αποτ μια υπέροχη πέτρα 230 καρατίων σε σχήμα αχλαδιού χρώματος H, καθαρότητας VS1, που αγόρασε ο Steve Wynn το 2007. Ο Wynn, ο δημιουργός μερικών από τα πιο εμβληματικά καζίνο του Λας Βέγκας, φέρεται να έχει τοποθετήσει την πέτρα σε ένα απίστευτο διαμαντένιο κολιέ Cartier.

Η τύχη του διαμαντιού των 581 καρατίων της Wynn είναι άγνωστη.

Το 2012, υπήρξε μια οσμή σκανδάλου γύρω από αυτή τη μεγάλη πέτρα. Δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους υποστήριζαν ότι το περιδέραιο είχε αποτελέσει αντικείμενο αποτυχημένης δημοπρασίας το 2011. Η έμπορος διαμαντιών του Λος Άντζελες Diane Breitman, γνωστή ως η βασίλισσα των διαμαντιών, ισχυρίστηκε ότι ο Wynn της είχε ζητήσει να πουλήσει το ομώνυμο διαμάντι του σε μια ιδιωτική δημοπρασία στο Λας Βέγκας και ότι ένας Τεξανός έμπορος ονόματι Brett Stettner είχε συμφωνήσει να πληρώσει 23,5 εκατομμύρια δολάρια γι’ αυτό. Όταν οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν μετά τη δημοπρασία, ο Wynn ακύρωσε την πώληση. Έτσι τη Βασίλισσα των Διαμαντιών να προσπαθήσει να μηνύσει για αυτό που πίστευε ότι της έλειπε 1 εκατομμύριο δολάρια προμήθεια.

11. Το διαμάντι Diavik των 552 καρατίων.

Κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, το ορυχείο Diavik του Καναδά βρίσκεται σε ένα από τα πιο αφιλόξενα περιβάλλοντα της γης. Ωστόσο έχει αναδειχθεί σε μία από τις κορυφαίες πηγές διαμαντιών ποιότητας πολύτιμων λίθων στον κόσμο.

Το 2018, στο ορυχείο ανακάλυψαν μια πέτρα που άλλαξε τα δεδομένα: ένα κίτρινο διαμάντι βάρους επιβλητικών 552 καρατίων. Μεγάλο σαν αυγό κότας, ήταν το μεγαλύτερο διαμάντι που ανακάλυψαν ποτέ στη Βόρεια Αμερική. Αποτέλεσε σημαντικό ορόσημο για την καναδική βιομηχανία διαμαντιών, η οποία διαδραματίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην παραγωγή διαμαντιών παγκοσμίως.

Η Dominion, στην οποία ανήκει το ορυχείο, ανακοίνωσε ότι δεν σκόπευε να πουλήσει το ακατέργαστο διαμάντι. Αντ’ αυτού, έκοψε την πέτρα σε επτά διαμάντια, τα οποία δημοπράτησαν στον οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη το 2021. Ο μεγαλύτερος από τους πολύτιμους λίθους με το όνομα Dancing Sun είναι ένα φανταχτερό κίτρινο διαμάντι έντονου χρώματος 204,36 καρατίων. Κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας το πούλησαν για 4,95 εκατομμύρια ευρώ. 

12. Το αστέρι Letšeng Star των 550 καρατίων.

Ακόμη ένα διαμάντι στο top 15 που ανακάλυψαν στο μικροσκοπικό κράτος του Λεσότο είναι το Letšeng Star των 550 καρατίων. Ονομάστηκε έτσι για να υποδηλώσει τον αυξανόμενο αριθμό των “αστεριών” – εντυπωσιακών διαμαντιών μεγάλου βάρους καρατίων – που έχουν αναδυθεί από το παραγωγικό ορυχείο Letšeng στα βουνά Maluti.

Το ακατέργαστο διαμάντι το ανακάλυψε τον Αύγουστο του 2011 η εταιρεία Gem Diamonds. Το πούλησαν στον αδαμαντοπώλη Laurence Graff, ο οποίος χρησιμοποίησε τις ικανότητες των ειδικών διαμαντοκοπτών της Graff για να επεξεργαστεί την πέτρα στο εσωτερικό της εταιρείας. Προέκυψε μια θαυμάσια συλλογή από πέτρες D Flawless. Περιελάμβανε 12 πανομοιότυπα ζευγάρια διαμαντιών σχήματος αχλαδιού, μαζί με την κύρια πέτρα: ένα εντυπωσιακό διαμάντι 33 καρατίων σε σχήμα αχλαδιού.

13. Ένα διαμάντι 549 καρατίων από τη Μποτσουάνα.

Τον Φεβρουάριο του 2020, η Lucara Diamond Corporation ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε ένα διαμάντι 549 καρατίων στο ορυχείο Karowe στη Μποτσουάνα. Το διαμάντι ήταν από το ίδιο μπλοκ μεταλλεύματος με τα Lesedi La Rona και The Constellation. Όπως και αυτά τα άλλα παγκοσμίου φήμης διαμάντια, ε ένα εξαιρετικά καθαρό, υψηλής αξίας διαμάντι τύπου IIa.

Το διαμάντι 549 καρατίων που ανακτήθηκε στη Μποτσουάνα.

Την ίδια χρονιά η Louis Vuitton αγόρασε τον λίθο και έδειξε την επιθυμία να είναι σοβαρός παίκτης στα διαμαντένια κοσμήματα. Αλλά ο οίκος μόδας είχε ήδη αγοράσει το 2020 το διαμάντι Sewelô της Lucara, 1.758 καρατίων, που είναι στην κορυφή αυτής της λίστας. Τότε, δήλωσε ότι σχεδίαζε να προσφέρει τον ακατέργαστο λίθο στις επιθυμίες μερικών πολύ ιδιαίτερων πελατών. Έτσι έκανε μια συνεργασία με τον βελγικό κόπτη HB Antwerp για να προσφέρει κοπές κατά παραγγελία των VIP του.

14. Το διαμάντι Cullinan Heritage των 507 καρατίων.

Το ορυχείο Cullinan στη Νότια Αφρική είναι γνωστό για την εξόρυξη μερικών από τα πιο εντυπωσιακά διαμάντια της ιστορίας. Συμπεριλαμβάνοντας και το μεγαλύτερο διαμάντι ποιότητας πολύτιμου λίθου, το διαμάντι Cullinan 3.106,75 καρατίων που ανακάλυψαν το 1905. Στις 24 Σεπτεμβρίου 2009, την Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Νότιας Αφρικής, έγινε άλλη μια σημαντική ανακάλυψη στο ορυχείο.

Αυτή τη φορά, βρήκαν ένα αψεγάδιαστο ακατέργαστο διαμάντι 507 καρατίων. Το ονόμαασαν Cullinan Heritage σε αναγνώριση της χρονικής στιγμής της ανακάλυψής του. Τον Φεβρουάριο του 2010, το διαμάντι σε μέγεθος αυγού κότας, σπάει το ρεκόρ τιμής για ακατέργαστο διαμάντι. Όταν το πούλησαν σε δημοπρασία έναντι 35,3 εκατομμυρίων δολαρίων στο κινεζικό κοσμηματοπωλείο Chow Tai Fook.

Σε τρία χρόνια έγινε η κοπή και η επεξεργασία του ακατέργαστου διαμαντιού σε μικρότερες πέτρες. Η μεγαλύτερη από αυτές ήταν ένα 104 καρατίων D-χρώματος εσωτερικά αψεγάδιαστο στρογγυλό μπριγιάν διαμάντι. Αυτές οι πέτρες στη συνέχεια τις ανέθεσαν στον αρχικοσμηματοπώλη Wallace Chan. Αυτός τις τοποθέτησε όλες σε ένα κολιέ Heritage in Bloom, που είχε έμπνευση από λουλούδια. Το εκτίμησαν στα 200 εκατομμύρια δολάρια όταν το παρουσίασαν το φθινόπωρο του 2015.

15. Η κληρονομιά των 493 καρατίων Letšeng.

Η μεταλλευτική εταιρεία Gem Diamonds ανακάλυψε το ακατέργαστο διαμάντι 493 καρατίων. Έγινε γνωστό ως Letšeng Legacy στο παραγωγικό ορυχείο Letšeng le Tera στο αφρικανικό βασίλειο του Λεσότο τον Σεπτέμβριο του 2007. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, η ιστορική πέτρα είχε ήδη βγει σε δημοπρασία.

Το μεγάλο άχρωμο διαμάντι προκάλεσε φρενίτιδα προσφορών, με 11 ελπιδοφόρους αδαμαντοπώλες να ανταγωνίζονται για να κερδίσουν την πέτρα. Νικητής στο τέλος ήταν ο διάσημος κοσμηματοπώλης Laurence Graff από το Λονδίνο. Αυτός εξασφάλισε την πέτρα μέσω της εταιρείας κοπής διαμαντιών SAFDICO έναντι 10,4 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο λάτρης της τέχνης Graff είχε ήδη πραγματοποιήσει ένα είδος καταναλωτικής εξόρμησης εκείνη την εβδομάδα. Αφού το προηγούμενο βράδυ είχε υποβάλει τις καλύτερες προσφορές για πρωτότυπα έργα του Andy Warhol και του Basquiat στον οίκο Christie’s της Νέας Υόρκης. Του κόστισαν το ακόμη πιο εντυπωσιακό συνολικό ποσό των 23 εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με το Gem Diamonds, το Letšeng Legacy έκτοτε το χώρισαν σε 20 μικρότερα διαμάντια. Ο Graff είναι γνωστός για την αγάπη του για τους μεγάλους λίθους. Έχει επίσης πολλούς σημαντικούς πολύτιμους λίθους σε αυτή τη λίστα, όπως το Lesedi La Rona, το διαμάντι Peace Diamond, το Lesotho Promise και το Letšeng Star.

Είναι συναρπαστική η σκέψη ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλα επικά διαμάντια κρυμμένα βαθιά στο έδαφος, που περιμένουν να βρεθούν. Μόνο ο χρόνος θα δείξει πότε θα αποκαλυφθεί η επόμενη πέτρα που θα σπάσει το ρεκόρ.

Αποποίηση ευθυνών: Οι πληροφορίες αυτές έχουν συλλεχθεί μέσω δευτερογενούς έρευνας και το veneticomagazine.gr δεν ευθύνεται για τυχόν σφάλματα σε αυτές.

Μοιρασου αυτο το αρθρο

διαβαστε
περισσοτερα