Τα 15 μεγαλύτερα διαμάντια του αιώνα (Μέρος Α).

Date

Διανύουμε μόλις 22 χρόνια στον 21ο αιώνα, αλλά μέσα σε λίγο περισσότερο από δύο δεκαετίες έχει ανακαλυφθεί ένας εξαιρετικός αριθμός σημαντικών διαμαντιών.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις στον κόσμο του κοσμήματος αλλά και όχι μόνο!

Τα μεγαλύτερα διαμάντια που ανακαλύφθηκαν αυτόν τον αιώνα έχουν βρεθεί σε λίγες μόνο τοποθεσίες. Ενώ η Μποτσουάνα και το Βασίλειο του Λεσότο συνεχίζουν να αποδίδουν μεγάλους θησαυρούς. Ο Καναδάς έχει επίσης μπει στο χάρτη με το πιο σημαντικό εύρημα μακράν στη σχετικά σύντομη ιστορία της εξόρυξης διαμαντιών. Ενώ το διαμάντι της Ειρήνης αποτέλεσε συμβολική καμπή για τους ανθρακωρύχους της Σιέρα Λεόνε.

Οι 15 κορυφαίοι λίθοι που ανακαλύφθηκαν αυτόν τον αιώνα και εξασφάλισαν τη θέση τους στην ιστορία των διαμαντιών

Ένας γεμμολόγος χρησιμοποιεί ένα μεγεθυντικό φακό για να εξετάσει το ακατέργαστο διαμάντι Lesotho Promise των 603 καρατίων.

1. Το διαμάντι Sewelô 1.758 καρατίων

Το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι στην ιστορία και το μεγαλύτερο που έχουν βρεί ποτέ στη Μποτσουάνα το ανακάλυψαν τον Απρίλιο του 2019 στο ορυχείο διαμαντιών Lucara Karowe. Με την ονομασία The Sewelô, ζύγιζε 1.758 καράτια. Δεύτερο σε μέγεθος μετά το ιστορικό διαμάντι Cullinan 3.107 καρατίων που το ανακάλυψαν στη Νότια Αφρική πριν από έναν και πλέον αιώνα. Εκεί όμως τελειώνουν οι ομοιότητες, διότι το Sewelô ήταν ένα πολύ διαφορετικό είδος διαμαντιού. Η πέτρα μεγέθους μπάλας του τένις, το όνομα της οποίας στην τοπική γλώσσα Σετσουάνα είναι “σπάνιο εύρημα”. Την κάλυπτε ένα λεπτό στρώμα άνθρακα, που της έδινε μια παγωμένη γκρίζα όψη και έκρυβε τις δυνατότητες που περιείχε βαθιά μέσα της.

Σε μια κίνηση έκπληξη για πολλούς στον κλάδο, αυτό το πιο ασυνήθιστο διαμάντι λνε ότι το αγόρασε η Louis Vuitton “για εκατομμύρια” στις αρχές του 2020. Πρόκειται για την πρώτη σημαντική πέτρα που αποκτά ο διάσημος γαλλικός οίκος, ο οποίος είναι περισσότερο γνωστός για τα δερμάτινα είδη με το λογότυπό του. Η Louis Vuitton συνεργάζεται με την εταιρεία εξόρυξης που έκανε την ανακάλυψη. Επίσης με τον κατασκευαστή διαμαντιών που είναι υπεύθυνος για την κοπή και τη στίλβωση της πέτρας, για να δημιουργήσει μια συλλογή διαμαντιών που δεν έχουν παρουσιάσει ακόμη. 

2. Ένα διαμάντι 1.174 καρατίων από το Karowe, Μποτσουάνα

Το διαμάντι που είναι σ τη δεύτερη θέση στη λίστα  μαζί με αρκετές άλλες πέτρες προέρχεται ομοίως από το ορυχείο Karowe στη Μποτσουάνα. Το ανακ από την εταιρεία εξόρυξης Lucara Diamond Corporation τον Ιούνιο του 2021. Αυτό το ακατέργαστο διαμάντι των 1.174 καρατίων πιστεύεται ότι είναι το τρίτο μεγαλύτερο διαμάντι που έχει βρεθεί ποτέ. Αν και μπορεί να ήταν ακόμη μεγαλύτερο, αν πιστέψουμε τους ειδικούς. Ο πολύτιμος λίθος σε μέγεθος δαμάσκηνου βρέθηκε την ίδια στιγμή με πολλά άλλα σημαντικά διαμάντια. Με πέτρες βάρους 67 καρατίων, 86 καρατίων, 88 καρατίων και 148 καρατίων . Ως εκ τούτου, η Lucara πιστεύει ότι αυτή η πέτρα-ρεκόρ είναι μέρος ενός ακόμη μεγαλύτερου διαμαντιού που δεν είναι ακόμη προσβάσιμο από τους μεταλλωρύχους της.

Εκτός από το εντυπωσιακό μέγεθος, το χρώμα του διαμαντιού των 1.174 καρατίων είναι επίσης πολύ ελκυστικό. Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της Lucara, Eira Thomas, πιθανότατα θα παραχθούν μερικά μεγάλα διαμάντια κορυφαίου χρώματος. Ο μεταλλωρύχος συνεργάστηκε με την HB Antwerp, μια βελγική εταιρεία κοπής διαμαντιών, για να μετατρέψει αυτό το ακατέργαστο διαμάντι σε πολύτιμους επεξεργασμένους λίθους.  

3. Το διαμάντι Lesedi La Rona 1.109 καρατίων

Η αποκάλυψη του διαμαντιού Lesedi La Rona στο ορυχείο Lucara Karowe στη Μποτσουάνα το 2015 ήταν μια σημαντική στιγμή. Με βάρος 1.109 καρατίων, έγραψε αμέσως ιστορία ως το μεγαλύτερο διαμάντι ποιότητας πολύτιμου λίθου που ανακάλυψαν μετά την αποκάλυψη του διαμαντιού Cullinan το 1905. Ακόμα πιο εκπληκτικό είναι το γεγονός ότι το ταυτοποίησαν ως διαμάντι τύπου IIa. Ο τύπος IIa είναιι μόνο το 1-2% όλων των διαμαντιών που έχουν βρεί. Τα πιο χημικά καθαρά από όλα τα διαμάντια, οι πέτρες τύπου IIa είναι σχεδόν χωρίς ακαθαρσίες. Γεγονός που έκανε την προοπτική κοπής και στίλβωσης αυτής της επικής πέτρας ακόμη πιο συναρπαστική.

Το Lesedi La Rona κατέληξε σίγουρα στα σωστά χέρια. Το αγόρασε ο διάσημος αδαμαντοπώλης του Λονδίνου Laurence Graff έναντι 53 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο κ. Graff κατά τη διάρκεια της ζωής του έχει αποκτήσει περισσότερα σημαντικά διαμάντια από οποιονδήποτε άλλο κοσμηματοπώλη. Πέρασε 18 μήνες κοπής και στίλβωσης του Lesedi La Rona των 1.109 καρατίων. Έτσι παρουσίασε μια υπέροχη συλλογή 67 διαμαντιών. Μεταξύ αυτών το ιστορικό διαμάντι Graff Lesedi La Rona χρώματος D των 302,37 καρατίων. Ήταν το μεγαλύτερο διαμάντι με το υψηλότερο χρώμα και την υψηλότερη καθαρότητα που έχει πιστοποιήσει ποτέ το GIA. Επίσης το μεγαλύτερο τετράγωνο διαμάντι σμαραγδένιας κοπής στον κόσμο.

4. Ένα διαμάντι 1.098,3 καρατίων από το Jwaneng, Μποτσουάνα

Ο Ιούνιος του 2021 ήταν ένας αξέχαστος μήνας στο αδαμαντορυχείο Jwaneng στη Μποτσουάνα. Σηματοδότησε την ανακάλυψη ενός διαμαντιού βάρους 1.098,3 καρατίων. Την σημαντική αυτή πέτρα την παρουσίασε η Debswana. Μια κοινοπραξία μεταξύ της εταιρείας εξόρυξης διαμαντιών De Beers Group και της κυβέρνησης της Μποτσουάνα.

Όταν ανακάλυψαν την πέτρα, έλεγαν ότι ήταν το τρίτο μεγαλύτερο διαμάντι ποιότητας πολύτιμων λίθων που είχαν βρεί ποτέ. Αν και ο τίτλος αυτός χάθηκε μόλις μια εβδομάδα αργότερα από ένα εύρημα 1.174 καρατίων 400 χιλιόμετρα βορειότερα. Παρά το γεγονός ότι του έκλεψαν κάπως την δόξα, το διαμάντι – το οποίο έχει μήκος σχεδόν τρεις ίντσες, πλάτος δύο ίντσες και πάχος μία ίντσα – παραμένει το μεγαλύτερο εύρημα στην 50χρονη ιστορία της Ντεμπσουάνα.

Η προηγούμενη πέτρα-ρεκόρ της, που ανακάλυψαν το 1993, είχε λιγότερο από το μισό μέγεθος, 466 καράτια. Η Debswana λέει ότι ελπίζει να βρει περισσότερα μεγάλα διαμάντια στο μέλλον. Έχει επενδύσει σημαντικά σε σύγχρονη τεχνολογία που θα διευκολύνει τους αδαμαντορύχους να εντοπίζουν μεγάλα διαμάντια και να τα φέρνουν με ασφάλεια στην επιφάνεια χωρίς να τα σπάνε.

5. Ένα διαμάντι 998 καρατίων από το Karowe, Μποτσουάνα

Τον Νοέμβριο του 2020 ο κόσμος ταν ακόμη υπό τον κλοιό μιας παγκόσμιας πανδημίας. Αλλά οι ανθρακωρύχοι στο φημισμένο παραγωγικό ορυχείο διαμαντιών Karowe στη Μποτσουάνα έκαναν άλλη μια εντυπωσιακή ανακάλυψη. Αυτή τη φορά, τα βάθη του ορυχείου, το οποίο εκμεταλλεύεται η Lucara Diamond Corporation, έδωσαν ένα λαμπερό ακατέργαστο διαμάντι 998 καρατίων με υψηλό λευκό χρώμα. Για όσους είναι έμπειροι στην οπτικοποίηση των αριθμητικών μετρήσεων, ο λίθος είχε διαστάσεις 67 χιλιοστά επί 49 χιλιοστά επί 45 χιλιοστά.

Ένα διαμάντι 998 καρατίων από το Karowe της Μποτσουάνα που ανακαλύφθηκε από την Lucara Diamond Corporation.

Ήταν ένα θαυμάσιο εύρημα που έκλεισε μια επιτυχημένη χρονιά για το ορυχείο. Το 2020, στο Karowe βρήκαν ένα διαμάντι 549 καρατίων. Αλλ και περισσότερα από 30 διαμάντια βάρους τουλάχιστον 100 καρατίων και άλλα 10 που ξεπέρασαν τα 200 καράτια. Παρόλο που ο λίθος των 998 καρατίων ήταν ένα ρεκόρ εύρεσης μεγάλου μεγέθους, δεν παρέμεινε έτσι για πολύ. Η μοίρα του, σύμφωνα με τη Lucara, ήταν να διασπαστεί για να φτιαχτούν πολλά μικρότερα διαμάντια. 

6. Το διαμάντι 910 καρατίων Lesotho Legend

Το ορυχείο Letšeng στο Βασίλειο του Λεσότο της Νότιας Αφρικής, μαζί με το ορυχείο Karowe στη Μποτσουάνα, παράγει σταθερά μερικά από τα υψηλότερης ποιότητας διαμάντια στον κόσμο. Το 2018, η Gem Diamonds, ιδιοκτήτρια του ορυχείου, παρουσίασε τη μεγαλύτερη ανακάλυψη διαμαντιών που είχε κάνει μέχρι σήμερα. Ένα ακατέργαστο διαμάντι 910 καρατίων, μεγέθους δύο μπαλών του γκολφ. Με την ονομασία Lesotho Legend, το τεράστιο διαμάντι το αναγνώρισαν ως κορυφαίου χρώματος D και τύπου IIa. Έτσι έγινε ένα από τα πιο αγνά και πολύτιμα διαμάντια στον κόσμο. Το διαμάντι το πούλησαν την ίδια χρονιά στον γαλλικό οίκο κοσμημάτων Van Cleef & Arpels έναντι 40 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο κοσμηματοπώλης σε συνεργασία με την Diamcad, μια εταιρεία κοπής διαμαντιών με έδρα την Αμβέρσα, χώρισε το ακατέργαστο διαμάντι. Το χώρισε σε 67 διαμάντια συνολικού βάρους 441,75 καρατίων. Το διαμάντι έχασε περισσότερο από το μισό αρχικό του βάρος κατά τη διαδικασία κοπής. Τα διαμάντια που προέκυψαν τα τοποθέτησαν σε μια συλλογή υψηλής κοσμηματοποιίας 25 τεμαχίων Legend of Diamonds, η οποία κυκλοφόρησε το 2022. Οι μεγαλύτερες πέτρες περιλαμβάνουν ένα οβάλ διαμάντι 79,35 καρατίων και ένα σμαραγδένιο κοπής 51,14 καρατίων.

7. Ο αστερισμός Constellation I των 813 καρατίων

Σε μια απίστευτη χρονιά για τη Lucara, την καναδική εταιρεία διαμαντιών στην οποία ανήκει το ορυχείο Karowe, ένα δεύτερο τεράστιο ακατέργαστο διαμάντι βρήκαν στη Μποτσουάνα το 2015. Το ονόμασαν The Constellation και ζύγιζε 813 καράτια. Όπως το Lesedi La Rona και το Lesotho Legend, ήταν επίσης ένα εξαιρετικά καθαρό διαμάντι τύπου IIa. Το 2016, το πούλησαν στη Nemesis International με έδρα το Ντουμπάι. Αλλά η τύχη του ήταν άγνωστη μέχρι το 2019. Όμως η Nemesis αποκάλυψε ένα συγκλονιστικό διαμάντι 313 καρατίων σε κοπή σμαράγδι στο Dubai Diamond Conference.

Κατά την παρουσίασή του, η Nemesis είπε ότι το διαμάντι με το νέο όνομα Constellation I δεν ήταν μόνο το μεγαλύτερο διαμάντι χρώματος D που έχει βαθμολογήσει ποτέ το GIA. Αλλά ήταν και ο πρώτος σημαντικός λίθος που κατασκεύασαν στα ΗΑΕ. Με το μεγαλύτερο μέρος της κοπής και της στίλβωσης να το πραγματοποιούν στην περιοχή.

8. Το διαμάντι ειρήνης 709 καρατίων.

Από όλους τους λίθους της 15άδας, το διαμάντι της Ειρήνης ξεχωρίζει ως το πιο τυχερό εύρημα από όλα. Πολλοί ντόπιοι στη Σιέρα Λεόνε αναζητούν διαμάντια ως τρόπο βιοπορισμού. Το 2017, μια ομάδα βιοτεχνικών εκσκαφέων που προσέλαβε ο πάστορας Emmanuel Momoh, ήταν τυχερή στο Koryardu, ένα χωριό χωρίς τρεχούμενο νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα.

Κοσκινίζοντας την άμμο σε μια λασπώδη λίμνη εξόρυξης, ένας από τους ανθρακωρύχους έπεσε πάνω σε ένα διαμάντι. Ήταν τόσο μεγάλο που κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να είναι γνήσιο. Επιβεβαίωσε ότι το κίτρινο διαμάντι των 709 καρατίων, το οποίο είχε διαστάσεις 2,5 ίντσες πλάτος και 1 ίντσα βάθος, ήταν πράγματι αληθινό. Αλλά ο πάστορας αγνόησε τις προσφορές για λαθρεμπόριο της πέτρας από τη Σιέρα Λεόνε και αντ’ αυτού το πήγε κατευθείαν στην κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση ήθελε να διορθώσει τα λάθη των πολυετών ασυνείδητων πρακτικών εξόρυξης στη Σιέρα Λεόνε. Έτσι ανακοίνωσε ότι θα πωλούσε το διαμάντι και άλλα που ακολούθησαν μέσω νόμιμων καναλιών με απόλυτα διαφανή τρόπο. Το ονόμασαν λοιπόν διαμάντι της Ειρήνης επειδή ένα μέρος των εσόδων από την πώλησή του θα ωφελούσε άμεσα την κοινότητα στην οποία ζούσαν οι ανθρακωρύχοι. Την πέτρα των 709 καρατίων αγ κοσμηματοπώλη και αδαμαντοπώλη Laurence Graff έναντι 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων τον Δεκέμβριο του 2017.

Αποποίηση ευθυνών: Οι πληροφορίες αυτές έχουν συλλεχθεί μέσω δευτερογενούς έρευνας και το veneticomagazine.gr δεν ευθύνεται για τυχόν σφάλματα σε αυτές.

Μοιρασου αυτο το αρθρο

διαβαστε
περισσοτερα