Σμαράγδι, ο γενέθλιος λίθος του Μαΐου.

Date

Τα γενέθλια του Μαΐου πέφτουν ακριβώς στην καρδιά της άνοιξης και το σμαράγδι είναι ο τέλειος πολύτιμος λίθος για να συμβολίσετε και να γιορτάσετε αυτόν τον μήνα.

Instagram

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις στον κόσμο του κοσμήματος αλλά και όχι μόνο!

Ίσως να θυμάστε την πόλη Σμαραγδένια στον “Μάγο του Οζ”, που πήρε το όνομά της από τις ζωηρές, σπινθηροβόλες αποχρώσεις του πιο πράσινου πολύτιμου λίθου της φύσης. Για αιώνες, θεωρούσαν ότι τα σμαράγδια διέθεταν θεραπευτικές δυνάμεις και μείωναν το στρες.

Το χρώμα του σμαραγδιού

Τα σμαράγδια μπορεί να έχουν χρώμα από ανοιχτό πράσινο με μπλε ή κίτρινους τόνους έως βαθύ, πλούσιο πράσινο. Αλλά τα ωραιότερα σμαράγδια έχουν βαθύ πράσινο χρώμα, που μερικές φορές αγγίζει μια ιδέα μπλε και προσφέρει ημιδιαφάνεια, βάθος και διαύγεια. Το πράσινο χρώμα προέρχεται από προσμίξεις χρωμίου, βαναδίου ή από συνδυασμό και των δύο. Ο σίδηρος επηρεάζει επίσης το χρώμα, δημιουργώντας γαλαζωπούς τόνους.

Γνωστά για τα εγκλείσματά τους, τα οποία είναι ξένα υλικά παγιδευμένα μέσα στον πολύτιμο λίθο, τα σμαράγδια είναι μια μοναδική πέτρα. Ορισμένοι λένε ότι κάτω από το μικροσκόπιο, τα εγκλείσματα μπορεί να μοιάζουν με βρύα φυτικής ζωής. Τα εγκλείσματα μπορεί επίσης να αποτελούν ένδειξη της προέλευσης ενός πολύτιμου λίθου.

Το σμαράγδι είναι μια ποικιλία του ορυκτού βηρυλλίου, το οποίο σχηματίζεται με έξι πλευρές. Ο γενέθλιος λίθος του Μαρτίου, ο ακουαμαρίνος, είναι επίσης ένας τύπος βηρύλλου.

Σημασίες, συμβολισμός και λαογραφία του σμαραγδιού

Η αγγλική ονομασία του σμαραγδιού έχει προέλευση από την παλαιογαλλική λέξη esmeraude. Αλλά  και η προέλευση αυτής είναι από το σμαραγδός, την αρχαιοελληνική λέξη για αυτόν τον πολύτιμο λίθο.

Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος είπε κάποτε ότι “τίποτα δεν είναι πιο πράσινο” από ένα σμαράγδι. Επίσης η ινδουϊστική διδασκαλία συνέδεσε τα σμαράγδια με τον πλανήτη Ερμή, ενώ οι δυτικές παραδόσεις συνέδεσαν την πέτρα με την Αφροδίτη.

Σύμφωνα με τον μύθο, τα σμαράγδια ήταν ένας από τους τέσσερις λίθους που έδωσε ο Θεός στον Ισραηλινό βασιλιά Σολομώντα. Ακόμη την συνδέουν με την παραγωγή ηρεμίας και αγάπης. Οι αρχαίοι πολιτισμοί θεωρούσαν το σμαράγδι σύμβολο γονιμότητας και αθανασίας.

Με το πέρασμα των χρόνων, τα σμαράγδια τα έχουν συνδέσει με την έμπνευση και την υπομονή, την αναγέννηση και την ανανέωση. Επίσης κάποιοι θεωρούν ότι κάνουν αυτούς που το φορούν πιο έξυπνους, ευφυείς και παθιασμένους ομιλητές.

Κάποτε πίστευαν ότι βοηθούσε στην ανακούφιση από προβλήματα με τους μυς, τη σπονδυλική στήλη και την περιοχή του στήθους. Το σμαράγδι θεωρήθηκε επίσης κάποτε ότι θεραπεύει ασθένειες όπως η χολέρα και η ελονοσία.

Ακόμη το έχουν συνδ εδώ και πολύ καιρό με τα μάτια, από τη συμβολή στη μείωση της καταπόνησης των ματιών μέχρι το άνοιγμα ενός παραθύρου στο μέλλον για όσους το έβαλαν κάτω από τη γλώσσα τους.

Σήμερα, τα σμαράγδια συμβολίζουν την πίστη, το νέο ξεκίνημα, την ειρήνη και την ασφάλεια. Επίσης πιστεύουν ότι ο πολύτιμος λίθος ανακουφίζει από το στρες.

Το σμαράγδι είναι ο πολύτιμος λίθος που προσφέρουν για τον εορτασμό της 20ής και της 35ης επετείου γάμου.

Ιστορία του σμαραγδιού

Η πρώτη καταγεγραμμένη εξόρυξη σμαραγδιών έγινε το 330 π.Χ. στην Αίγυπτο, αν και εκτιμάται ότι οι παλαιότεροι πολύτιμοι λίθοι έχουν ηλικία κοντά στα 3 δισεκατομμύρια χρόνια.

Επίσης ο γενέθλιος λίθος του Μαΐου, το σμαράγδι, ήταν ο αγαπημένος λίθος της αιγυπτιακής βασίλισσας Κλεοπάτρας. Ο πολύτιμος λίθος ήταν το βασιλικό της κόσμημα και κοσμούσε το παλάτι της. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της, η Κλεοπάτρα διεκδίκησε επίσης όλα τα ορυχεία σμαραγδιών στην Αίγυπτο.

Οι Αιγύπτιοι στο σύνολό τους ήταν ερωτευμένοι με τον πολύτιμο λίθο. Έτσι λοιπόν τον χρησιμοποιούσαν τόσο σε κοσμήματα όσο και σε ταφές, θάβοντας τους λίθους μαζί με τους μονάρχες ως ένδειξη προστασίας.

Επίσης ο σμαραγδένιος Βούδας, ο οποίος στην πραγματικότητα είναι κατασκευασμένος από μια μορφή ίασπη. Στεγάζεται στο Ναό του Σμαραγδένιου Βούδα στους χώρους του Μεγάλου Παλατιού στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης.

Στο μυθιστόρημα του L. Frank Baum, The Wonderful Wizard of Oz, η Dorothy ακολουθεί τον κίτρινο δρόμο με τα τούβλα προς την Σμαραγδένια Πόλη για να βρει τον μάγο.

Στη δεκαετία του 1980, το Σιάτλ της Ουάσινγκτον απέκτησε το παρατσούκλι “Σμαραγδένια Πόλη”. Το ψευδώνυμο του Σιάτλ είναι πολύ πιο οπτικό. Το Σιάτλ έχει αυτό το όνομα Emerald City επειδή η πόλη και οι γύρω περιοχές είναι γεμάτες με πράσινο όλο το χρόνο.

Επίσης ένα μενταγιόν με σμαράγδια που ανήκε στην Ελίζαμπεθ Τέιλορ πωλήθηκε για περισσότερα από 6 εκατομμύρια δολάρια το 2011.

Πού βρίσκουμε τα σμαράγδια

Η Αίγυπτος είναι η αρχαιότερη πηγή σμαραγδιών και παρέμεινε η μόνη σημαντική πηγή για εκατοντάδες χρόνια.

Όμως τον 16ο αιώνα, τα κοιτάσματα που βρέθηκαν στην Κολομβία επέκτειναν τις τοποθεσίες εξόρυξης του πολύτιμου λίθου στη Νότια Αμερική. Η Κολομβία εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πηγή σμαραγδιών, μαζί με τα ορυχεία στη Βραζιλία και την Αφρική, κυρίως στη Ζάμπια.

Σμαράγδια βρίσκουμε επίσης στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, ενώ η Βόρεια Καρολίνα έχει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σμαραγδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σμαράγδια στα κοσμήματα

Με βαθμολογία σκληρότητας Mohs 7,5 έως 8, τα σμαράγδια τα χρησιμοποιούν συχνά σε δαχτυλίδια, περιδέραια, βραχιόλια και σκουλαρίκια.

Είναι σημαντικό να φροντίζετε ιδιαίτερα τα σμαράγδια, χρησιμοποιώντας ζεστό, σαπουνόνερο για τον καθαρισμό τους. Αποφύγετε την έκθεση των πολύτιμων λίθων σε ζεστό νερό, θερμότητα και σκληρές χημικές ουσίες. Επίσης να αποφεύγετε και την αποθήκευσή τους κοντά σε σκληρότερους πολύτιμους λίθους όπως τα διαμάντια, που μπορεί να προκαλέσουν γρατζουνιές.

Πηγή: www.almanac.com

Αποποίηση ευθυνών: Οι πληροφορίες αυτές έχουν συλλεχθεί μέσω δευτερογενούς έρευνας και το veneticomagazine.gr δεν ευθύνεται για τυχόν σφάλματα σε αυτές.

Μοιρασου αυτο το αρθρο

διαβαστε
περισσοτερα