Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ απαγορεύουν την εισαγωγή ρωσικών διαμαντιών.

Date

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στα διαμάντια από τη Ρωσία, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 30% της παγκόσμιας προσφοράς ακατέργαστων διαμαντιών.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις στον κόσμο του κοσμήματος αλλά και όχι μόνο!

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέδωσε την Παρασκευή, 11 Μαρτίου, εκτελεστικό διάταγμα που απαγορεύει την εισαγωγή “μη βιομηχανικών διαμαντιών”, μαζί με βότκα, χαβιάρι και άλλα είδη πολυτελείας.

“Καθώς ο Πούτιν συνεχίζει την ανελέητη επίθεσή του, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι και εταίροι μας συνεχίζουν να εκπέμπουν στο ίδιο μήκος κύματος για να αυξήσουν τις οικονομικές πιέσεις στον Πούτιν. Με στόχο την περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας στην παγκόσμια σκηνή”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ως αποτέλεσμα, επήλθαν περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές με τη Ρωσία πριν από δύο εβδομάδες. Κάτι το οποίο είχε ήδη καταστήσει την αγορά διαμαντιών δύσκολη, αλλά όχι παράνομη.

Αυτή η τελευταία κίνηση είναι απάντηση στις κλιμακούμενες επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία. Γι΄αυτόν τον λόγο απαγορεύει τις συναλλαγές με την Alrosa, η οποία ανήκει κατά το ένα τρίτο στη ρωσική κυβέρνηση.

Ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη διευκρινίσει αν η απαγόρευση επηρεάζει τα διαμάντια που εξορύσσουν από την Ρωσία αλλά τα κόβουν και γυαλίζουν αλλού.

“Μιλάμε για μια πολύ μεγάλη υπόθεση και μια κατάσταση που συναντάμε μία φορά στη ζωή για τη βιομηχανία διαμαντιών”. Αυτά δήλωσε η Τίφανι Στίβενς, διευθύνουσα σύμβουλος και γενική σύμβουλος της Επιτροπής Επαγρύπνησης Κοσμηματοπωλών (JVC).

Συγκεκριμένα, η JVC συμβουλεύει τα 600 μέλη της την παύση άμεσα κάθε απευθείας αγοράς διαμαντιών από ρωσική εταιρεία.

“Το ζήτημα που προκύπτει είναι το τι θεωρούμε ρωσικής προέλευσης;”, δήλωσε στην συνέχεια η Stevens στο CNN.

“Μπορεί να προέρχεται από τη Ρωσία και στη συνέχεια να κόβεται και να γυαλίζεται στην Ινδία. Σε εκείνο το σημείο το θεωρούμε ινδικό διαμάντι ;”

Η JVC σημείωσε νωρίς τη Δευτέρα τι περιλαμβάνει η απαγόρευση εισαγωγής διαμαντιών από τη Ρωσία. Αυτά είναι τα ακατέργαστα ή απλά πριονισμένα, κομμένα ή θρυμματισμένα διαμάντια. Δηλαδή ακατέργαστα διαμάντια, καθώς και εκείνα τα οποία κόβουν και γυαλίζουν στη Ρωσία.

Τα ακατέργαστα διαμάντια από την Ρωσία που περνούν από διαδικασία επεξεργασίας σε άλλη χώρα (κόψιμο και γυάλισμα), παίρνουν την ταυτότητα αυτής της χώρας. Ως εκ τούτου η εισαγωγή τους είναι νόμιμη στη συνέχεια ως μη Ρωσικά προϊόντα.

Η JVC είπε ότι συνιστά το εμπόριο να συνεχιστεί με «εξαιρετική προσοχή» όσον αφορά τις εισαγωγές διαμαντιών, καθώς ο κίνδυνος επιπρόσθετων ορίων στο μέλλον είναι υψηλός.

Εδώ να αναφέρουμε ότι, κατά τη διάρκεια του 2021, η Alrosa εξόρυξε 32,4 εκατ. καράτια. Γεγονός που την καθιστά τον μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο βάσει όγκου, με πωλήσεις ακατέργαστων διαμαντιών λίγο πάνω από 4 δισ. δολάρια. Συγκεριμένα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 30 τοις εκατό της παγκόσμιας προσφοράς.

Αποποίηση ευθυνών: Οι πληροφορίες αυτές έχουν συλλεχθεί μέσω δευτερογενούς έρευνας και το veneticomagazine.gr δεν ευθύνεται για τυχόν σφάλματα σε αυτές.

Μοιρασου αυτο το αρθρο

διαβαστε
περισσοτερα