Πλημμύρισε η αγορά με Rolex και Patek μετά από την κατάρρευση των crypto.

Date

Η κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων δίνει ώθηση στην κυκλοφορία μερικών από των πιο πολυπόθητων ρολογιών στην αγορά από «δεύτερο χέρι», ρίχνοντας τις τιμές των κορυφαίων brands, όπως η Patek Philippe και η Rolex.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις στον κόσμο του κοσμήματος αλλά και όχι μόνο!

Ποιά είναι η σχέση της αγοράς των crypto με την αγορά των μεταχειρισμένων (second hand) ρολογιών; Μάλιστα, με έναν αρνητικό τρόπο, καθώς η πτώση της πρώτης οδηγεί σε πτώση και τη δεύτερη. 

Η πρόσφατη βουτιά στην αξία των κρυπτονομισμάτων έχει απευθείας αντίκτυπο στην τιμολόγηση των πολυτελών ρολογιών, όπως Rolex και Patek Philippe. Το επιβεβαιώνει το Chrono24, η μεγαλύτερη πλατφόρμα second hand ρολογιών, σε email προς το πρακτορείο Bloomberg. 

Αυτό φαίνεται ότι οφείλεται στην αύξηση της προσφοράς για πολυτελή μεταχειρισμένα ρολόγια, για παράδειγμα Rolex Daytona ή Patek Nautilus. Ως εκ τούτου αποδίδουν την αύξηση στο μεγάλο sell off της αγοράς των κρυπτονομισμάτων. 

Τα τελευταία χρόνια (και ιδίως το 2021) κατά τους ειδικούς, η αύξηση της αξίας του Bitcoin, του Ether κ.α., δημιούργησε μια νέα τάξη αγοραστών που επιθυμούν τα πάντα. Έτσι, έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση, στην οποία οι τιμές συγκεκριμένων μοντέλων ρολογιών (σπάνια, συλλεκτικά ή εμβληματικά) να έχουν μια άνευ προηγουμένου αύξηση στις τιμές. Ιδίως στη δευτερογενή αγορά. 

Σήμερα πολλά ψηφιακά νομίσματα έχουν χάσει την αξία τους (τουλάχιστον 50% μέσα στο 2022). Έτσι η νέα τάξη αγοραστών έχει στραφεί προς την αντίθετη πορεία. Δηλαδή σπεύδει να πουλήσει και να ρευστοποιήσει ό,τι είχε αγοράσει τους προηγούμενους μήνες. 

Κι αυτό, εύλογα, ενισχύει την προσφορά σε second hand ρολόγια, με αποτέλεσμα οι τιμές να μειώνονται, ανακόπτοντας την πολύμηνη ανοδική πορεία.  Mάλιστα αυτή η εξέλιξη αποτελεί ακόμη μία ένδειξη ότι οι τιμές ξεφουσκώνουν στην κάποτε ακμάζουσα αγορά των second-hand ρολογιών.

Ο συν-διευθύνων σύμβουλος της Chrono24, Tim Stracke, εξηγεί. Η υποχώρηση της ζήτησης για ορισμένα μοντέλα οδηγεί σταδιακά τις τιμές στη second hand αγορά στις τιμές καταλόγου. Κάτι που φυσικά δεν ίσχυε τους προηγούμενους μήνες.  

Για παράδειγμα, η τιμή ενός Patek Philippe Nautilus 5711A, του οποίου η λιανική τιμή είναι 35.000 δολάρία. Όμως στο α’ τρίμηνο είχε 240.000 δολάρια, ενώ τώρα υποχωρεί στα 190.000 δολάρια. 

Ας σημειώσουμε ότι την μεγάλη απόκλιση μεταξύ first και second hand, την προξενούν κυρίως οι μεγάλες ελλείψεις ετοιμοπαράδοτων ρολογιών. Υπάρχει δυσκολία ανταπόκρισης των εταιρειών στην υψηλή ζήτηση εξ αιτίας μιας σειράς παραγόντων. Από την έλλειψη βασικών υλικών έως τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες.  

Αποποίηση ευθυνών: Οι πληροφορίες αυτές έχουν συλλεχθεί μέσω δευτερογενούς έρευνας και το veneticomagazine.gr δεν ευθύνεται για τυχόν σφάλματα σε αυτές.

Μοιρασου αυτο το αρθρο

διαβαστε
περισσοτερα