Οι NY Times εξετάζουν την προέλευση της περιουσίας της Heidi Horten.

Date

Οι NY Times εξετάζουν τους ναζιστικούς δεσμούς με την περιουσία της Heidi Horten πριν από τη δημοπρασία κοσμημάτων.

Instagram

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις στον κόσμο του κοσμήματος αλλά και όχι μόνο!

Η ιστορία περιγράφει λεπτομερώς πώς ο σύζυγός της Helmut Horten, έχτισε την εταιρεία του αγοράζοντας εβραϊκές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια των ναζιστικών διώξεων.

Ο οίκος Christie’s πρόκειται να βγάλει σε δημοπρασία τα κοσμήματα της αείμνηστης Αυστριακής δισεκατομμυριούχου Heidi Horten αυτή την εβδομάδα. Κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη και πολυτιμότερη ιδιωτική συλλογή κοσμημάτων που έχει βγει ποτέ σε δημοπρασία.

Ωστόσο, ένα δημοσίευμα των New York Times σχετικά με την προέλευση του πλούτου της Horten και του συζύγου της θολώνει τη λάμψη της πώλησης.

Το διαμαντένιο κολιέ “Briolette of India” 90 καρατίων.

Ο Χέλμουτ Χόρτεν ήταν ο εκλιπών Γερμανός δισεκατομμυριούχος πίσω από την κλειστή πλέον αλυσίδα πολυκαταστημάτων Horten’s.

Η Χάιντι γνώρισε τον Χέλμουτ, ο οποίος ήταν πάνω από τρεις δεκαετίες μεγαλύτερός της, στην ηλικία των 19 ετών. Παντρεύτηκαν το 1966 και εκείνος πέθανε το 1987, αφήνοντάς της σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Το δημοσίευμα των Times περιγράφει λεπτομερώς πώς έχτισε την εταιρεία του. Αναφέρει ότι αγόραζε επιχειρήσεις από Εβραίους ιδιοκτήτες που οι Ναζί τους ανάγκαζαν να τις πουλάνε.

“Έθεσε τα θεμέλια του πλούτου του κατά τη διάρκεια του Τρίτου Ράιχ. Απόκτησε επιχειρήσεις φτηνά σε τιμές ξεπουλήματος από Εβραίους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων υπό πίεση”. Αυτό δήλωσε ο David de Jong, συγγραφέας του βιβλίου “Nazi Billionaires: The Dark History of Germany’s Wealthiest Dynasties”,  στους Times.

Αφού αγόρασε ένα πολυκατάστημα το 1936 από Εβραίους ιδιοκτήτες σε δήθεν χαμηλότερη τιμή, ο Χέλμουτ λένε ότι δημοσίευσε σε εφημερίδα του ναζιστικού κόμματος ότι το κατάστημα ήταν πλέον υπό “άρια ιδιοκτησία”.

Η Χάιντι φέρεται να προσέλαβε πέρυσι τον ιστορικό Peter Hoeres για να ερευνήσει το παρελθόν του συζύγου της.

Σε έκθεσή του, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ενώ ο Χέλμουτ είχε όφελος από την αγορά επιχειρήσεων από Εβραίους ιδιοκτήτες, το να λέμε ότι έχτισε τον πλούτο του με αυτόν τον τρόπο είναι υπερβολή.

Το δαχτυλίδι με ρουμπίνι και διαμάντια “Sunrise”, με ρουμπίνι pigeon’s blood 25,59 καρατίων

Ορισμένοι εξέφρασαν αντιρρήσεις για το πόρισμα της έκθεσης. Ότι δηλαδή ο Χέλμουτ ήταν απλώς ένας έξυπνος επιχειρηματίας που εκμεταλλεύτηκε την εκάστοτε κατάσταση. Όχι όμως ότι ήταν κάποιος που υποστήριζε τη ναζιστική ιδεολογία.

Η Stephanie Stephan, είναι μια δημοσιογράφος και συγγραφέας με έδρα το Μόναχο. Δήλωσε στους Times ότι ο πατέρας της, ο Reinhold Stephan, ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου μιας εβραϊκής εταιρείας που την πούλησαν αναγκαστικά στον Horten. Υποστήριξε ότι απείλησαν έναν από τους ιδιοκτήτες με απέλαση σε στρατόπεδο συγκέντρωσης αν αρνιόταν να πουλήσει.

Ο ιστορικός Hoeres διέψευσε την ακρίβεια αυτού του ισχυρισμού, επικαλούμενος την έλλειψη αρχείων που να τον υποστηρίζουν.

Σε δήλωσή του, ο διευθύνων σύμβουλος του οίκου Christie’s Guillaume Cerutti ανέφερε ότι ο κ. Χόρεντερς δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση. “Ποτέ δεν ήταν πρόθεση του Christie’s να αποκρύψει πληροφορίες σχετικά με την καλά τεκμηριωμένη ιστορία του κ. Horten. Προσθέσαμε σχετικές πληροφορίες στο υλικό των πωλήσεών μας και στον ιστότοπό μας. Έτσι να διασφαλίσουμε ότι τα γεγονότα είναι σαφή σε όλους”.

Στο αρχικό υλικό μάρκετινγκ γύρω από την πώληση δεν υπήρχε καμία αναφορά στους ναζιστικούς δεσμούς του Χέλμουτ.

Το κρεμαστό κολιέ “Great Mughal Emerald” της Harry Winston.

Ο Cerutti προσθέτει ότι ο οίκος Christie’s θα δωρίζει ένα “σημαντικό” μέρος των τελικών εσόδων από την πώληση σε έναν οργανισμό προώθησης της έρευνας και της εκπαίδευσης για το Ολοκαύτωμα.

Η Anthea Peers, πρόεδρος του Christie’s Europe, Middle East and Africa, δήλωσε στους Times ότι ο Christie’s γνώριζε την “οδυνηρή ιστορία”. Αλλά το σταθμίζει έναντι “διαφόρων παραγόντων”, και σημειώνει ότι τα έσοδα θα τα διαθέτουν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ο οίκος δημοπρασιών εκτιμά ότι η πώληση “Ο κόσμος της Χάιντι Χόρτεν” θα αποφέρει 150 εκατομμύρια δολάρια.

Θα ξεπερνά το ρεκόρ δημοπρασίας που είχε σημειώσει η πώληση της ιδιωτικής συλλογής της Ελίζαμπεθ Τέιλορ το 2011 (137,2 εκατομμύρια δολάρια).

Η πώληση των κοσμημάτων της Horten θα ωφελήσει το Ίδρυμα Heidi Horten. Το ίδρυμα υποστηρίζει το μουσείο τέχνης της, το Heidi Horten Collen στη Βιέννη, και άλλους σκοπούς.

“Σας ενημερώνουμε ότι έχουμε συμμετάσχει σε προσεκτικές και εποικοδομητικές συζητήσεις με όσους μας προσέγγισαν για να αντιμετωπίσουμε ανοιχτά τις ανησυχίες τους”. Αυτό ανέφερε ο Peers σε δήλωσή του στο National Jeweler.

“Ταυτόχρονα, εκτιμούμε την ειλικρίνεια των πελατών και των συναδέλφων μας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο οίκος Christie’s χειρίζεται τη δημοπρασία. Επίσης και την υποστήριξή τους στις προσπάθειές μας να ενισχύσουμε τη διαφάνεια.”

Ο Mark Schonwetter, πρώην ιδιοκτήτης της εταιρείας νυφικών κοσμημάτων Lieberfarb και συνιδρυτής του Mark Schonwetter Holocaust Education Foundation, είπε την άποψή του στο National Jeweler.

“Αυτά τα κοσμήματα τα απόκτησαν με κεφάλαια που τα απόκτησαν τόσο με τη βία όσο και με εξαναγκασμό κατά τη διάρκεια του ναζιστικού καθεστώτος, κάτι που θεωρώ ότι ήταν πολύ λάθος”, δήλωσε.

Βραχιόλι Bulgari με σμαράγδια και διαμάντια

Αν και κατανοεί ότι τα χρήματα από την πώληση θα πάνε σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, είπε ότι περισσότερο από ένα μέρος των εσόδων θα πρέπει να ωφελήσει την έρευνα και την εκπαίδευση για το Ολοκαύτωμα.

“Ο οίκος Christie’s θα πρέπει να αφιερώσει αυτά τα χρήματα σε οργανώσεις για την εκπαίδευση των ανθρώπων. Όχι μόνο για τις φρικαλεότητες του Ολοκαυτώματος, αλλά και για να μάθουν από το παρελθόν. Ώστε αυτό όχι μόνο να μην ξανασυμβεί ποτέ, αλλά και να μπορούμε να ζήσουμε σε έναν καλύτερο κόσμο σήμερα.

“Ας χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα που τελικά αποκτήθηκαν εις βάρος των διωκόμενων για να εκπαιδεύσουμε άλλους”.

Πηγή: nationaljeweler.com

Αποποίηση ευθυνών: Οι πληροφορίες αυτές έχουν συλλεχθεί μέσω δευτερογενούς έρευνας και το veneticomagazine.gr δεν ευθύνεται για τυχόν σφάλματα σε αυτές.

Μοιρασου αυτο το αρθρο

διαβαστε
περισσοτερα