Οι ελλείψεις των ακατέργαστων διαμαντιών θα φέρουν αυξήσεις στα κατεργασμένα.

Date

Με την αγορά διχασμένη σε σχέση με τα ρωσικά προϊόντα, μια διαφοροποίηση τιμών μπορεί να είναι στον ορίζοντα.

Instagram

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις στον κόσμο του κοσμήματος αλλά και όχι μόνο!

Η βιομηχανία διαμαντιών καθοδηγείται από τις προοπτικές. Αν και αυτό δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, αξίζει να σημειωθεί, δεδομένης της ασυνήθιστης δυναμικής που διαμορφώνει σήμερα την αγορά.

Υπάρχουν πολλά επεξεργασμένα αποθέματα διαθέσιμα σήμερα, όπως πιστοποιεί ο αριθμός των λίθων που έχουν καταχωρηθεί στο RapNet. Όμως οι κατασκευαστές και οι έμποροι αναμένουν ελλείψεις αργότερα στο τρίτο τρίμηνο. Τότε όταν η ζήτηση αρχίσει να αυξάνεται για την περίοδο των εορτών.

Η προβλεπόμενη έλλειψη οφείλεται σε πτώση της προσφοράς και όχι σε αύξηση της σημερινής ζήτησης. Αυτό επειδή η παραγωγή από τη Ρωσία έχει τεθεί εκτός αγοράς τους τελευταίους τρεις μήνες. Ωστόσο, διάφοροι παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα, όπως περιγράφει το τεύχος Ιουνίου της έκθεσης Rapaport Research Report.

Το ακατέργαστο υλικό της Alrosa φέρεται να έχει αρχίσει να διοχετεύεται και πάλι στην αγορά. Αναμένεται να συνεχίσει να το κάνει με μεγαλύτερη ένταση τους επόμενους μήνες, αν όχι εβδομάδες. Ακόμη και καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να μαίνεται.

Η προμήθεια από την ρώσικη εξόρυξη θα περιλαμβάνει την τρέχουσα παραγωγή και αγαθά που δεν μπόρεσε να πουλήσει από τις 11 Μαρτίου. Αυτό λόγω ζητημάτων πληρωμών που έχουν σχέση με τις κυρώσεις και περιορισμών στη ναυτιλία. Καθώς επίσης με την αβεβαιότητα των κατασκευαστών για το πώς θα χειριστούν τη νέα ρωσική πραγματικότητα.

Αλλά ενώ οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικών προϊόντων, άλλες χώρες δεν το έχουν κάνει, κυρίως η Κίνα και η Ινδία. Επομένως, οι προμηθευτές επεξεργασμένων διαμαντιών έχουν μια αγορά για τα ρωσικά διαμάντια. Πρέπει απλώς να φροντίζουν να τα διαχωρίζουν από τα μη ρωσικά στο στάδιο της κατασκευής. Πρέπει επίσης να τεκμηριώνουν και να γνωστοποιούν την προέλευση όλων των λίθων τους.

Αυτός ο διαχωρισμός θα διχοτομήσει την αγορά, γεγονός που θα δημιουργεί ελλείψεις στις ΗΠΑ, όπου ισχύουν κυρώσεις. Επίσης στις μάρκες υψηλής ποιότητας που έχουν εφαρμόσει τα δικά τους ηθικά πρότυπα. Θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε πλεονάζουσα προσφορά για την υπόλοιπη αγορά όπου επιτρέπονται τα ρωσικά προϊόντα.

Η πριμοδότηση της προέλευσης αρχίζει επομένως να επιδρά στο εμπόριο. Η De Beers σημείωσε στην έκθεση Diamond Insight Report 2021 ότι οι καταναλωτές ήταν πρόθυμοι να πληρώνουν περισσότερα για διαμάντια και κοσμήματα που προέρχονται από αξιόπιστη πηγή. Δεν ήταν όμως σαφές πώς θα μπορούσε να γίνε αυτό στο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Τα νέα επεξεργασμένα διαμάντια από τη Ρωσία θα αρχίσουν πιθανότατα να εισέρχονται στην αγορά προς το τέλος του τρίτου τριμήνου. Δεδομένου ότι χρειάζονται δύο έως τρεις μήνες για την επεξεργασία των ακατέργαστων και την προετοιμασία του αποθέματος που προκύπτει για πώληση. Οι έμποροι και οι κατασκευαστές αναμένεται στη συνέχεια να πουλήσουν τους λίθους με έκπτωση. Σύμφωνα με τις χαμηλότερες τιμές που πιθανώς πλήρωσαν για το ακατέργαστο υλικό της Alrosa. Και το πιο σημαντικό, επειδή δεν θα μπορούν να έχουν συναλλαγές με τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας ζήτησης διαμαντένιων κοσμημάτων.

Ένας άλλος τρόπος για να το δούμε είναι ότι αυτοί οι ίδιοι έμποροι και κατασκευαστές μπορεί να αρχίσουν να πωλούν μη ρωσικά διαμάντια σε ακριβή τιμή. Αυτό οφείλεται στο ότι τέτοια διαμάντια θεωρούνται προϊόντα αξιόπιστης προέλευσης στις σημαίνουσες αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Αλλά και στο γεγονός ότι οι λιανοπωλητές των ΗΠΑ πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν ελλείψεις χωρίς την προμήθεια Alrosa.

Αυτό βάζει την αγορά σε δύσκολη θέση καθώς πλησιάζουμε στα μέσα του έτους.

Πώς μπορεί κανείς να διαχειριστεί τις προσδοκίες σε ένα τέτοιο σενάριο; Η απάντηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την περιοχή της αγοράς – και του κόσμου – με την οποία συναλλάσσεται κανείς.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην έκθεση Rapaport Research Report του Ιουνίου. Η έκθεση παρουσιάζει αποκλειστκά δεδομένα σχετικά με τις τιμές των επεξεργασμένων διαμαντιών, μαζί με πληροφορίες και αναλύσεις για την αγορά.

Αποποίηση ευθυνών: Οι πληροφορίες αυτές έχουν συλλεχθεί μέσω δευτερογενούς έρευνας και το veneticomagazine.gr δεν ευθύνεται για τυχόν σφάλματα σε αυτές.

Μοιρασου αυτο το αρθρο

διαβαστε
περισσοτερα