Ο Αύγουστος και οι τρεις γενέθλιοι λίθοι.

Date

Ο Αύγουστος είναι ένας από τους τρεις γενέθλιους μήνες που αντιπροσωπεύονται από τρεις διαφορετικούς πολύτιμους λίθους.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις στον κόσμο του κοσμήματος αλλά και όχι μόνο!

Από το 2016, ο Αύγουστος μαζί με τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο, είναι ένας από τους τρεις μήνες που τους αντιπροσωπεύουν τρεις διαφορετικοί γενέθλιοι πολύτιμοι λίθοι. Ο αρχικός γενέθλιος λίθος για τον Αύγουστο ήταν ο σαρδόνυξ (sardonyx). Στη συνέχεια προστέθηκε ο περίδοτος (peridot), ο οποίος έγινε ο πρωταρχικός πολύτιμος λίθος του Αυγούστου. Η προσθήκη του σπινέλου (spinel), ο οποίος μπορεί να βρεθεί σε διάφορα χρώματα, δίνει στα μωρά του Αυγούστου μια πληθώρα επιλογών!

Περίδοτος (Peridot)

Ο περίδοτος είναι ευρέως αναγνωρισμένος για τη πράσινη λάμψη του, η προέλευση όμως του ονόματός του δεν είναι ξεκάθαρη. Οι περισσότεροι μελετητές συμφωνούν ότι η λέξη “περίδοτο” προέρχεται από την αραβική λέξη faridat, που σημαίνει “πολύτιμος λίθος”. Ωστόσο ορισμένοι πιστεύουν ότι έχει τις ρίζες της στην ελληνική λέξη περίδωνα, που σημαίνει “δίνει αφθονία”.  Ίσως γι’ αυτό το λόγο ο περίδοτος συνδέθηκε, σύμφωνα με την παράδοση, με την ευημερία και την καλή τύχη.

Οι Αιγύπτιοι αποκαλούσαν το περίδοτο «στολίδι του Ήλιου» και πίστευαν ότι είχε ειδικές θεραπευτικές δυνάμεις.

Ο περίδοτος είναι η σπάνια ποικιλία ποιότητας πολύτιμου λίθου του κοινού ορυκτού ολιβίνη (olivine). Αυτό σχηματίζεται βαθιά μέσα στον μανδύα της Γης και βγαίνει στην επιφάνεια από τα ηφαίστεια. Στη Χαβάη, ο περίδοτος συμβόλιζε κάποτε τα δάκρυα της Pele, της ηφαιστειακής θεάς της φωτιάς που ελέγχει τη ροή της λάβας. Σπάνια, τον βρίσκουν και μέσα σε μετεωρίτες.

Η προέλευση του χαρακτηριστικού πράσινου χρώματος του περίδοτου είναι από τη σύνθεση του ίδιου του ορυκτού και όχι από ίχνη ακαθαρσιών, όπως συμβαίνει με πολλούς πολύτιμους λίθους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ένας από τους λίγους πολύτιμους λίθους που βγαίνει μόνο σε ένα χρώμα. Όμως οι αποχρώσεις του μπορεί να ποικίλουν από κιτρινοπράσινο έως λαδί και καφεπράσινο, ανάλογα με το πόσος σίδηρος υπάρχει.

Αν και είναι γνωστός ως “το σμαράγδι του απογεύματος” λόγω της αστραφτερής πράσινης απόχρωσής του, ο περίδοτος δείχνει ωραίος οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου αποθέματος περίδοτου έχει προέλευση τον καταυλισμό San Carlos στην Αριζόνα. Άλλες πηγές είναι η Κίνα, η Μιανμάρ, το Πακιστάν και η Αφρική.

Ο περίδοτος μετρά μόνο 6,5 έως 7 στην κλίμακα Mohs. Έτσι, ενώ ο ακατέργαστος κρύσταλλος είναι επιρρεπής σε ρωγμές κατά την κοπή, οι τελικοί πολύτιμοι λίθοι είναι ανθεκτικοί και φοριούνται εύκολα.

Σαρδόνυξ (Sardonyx)

Ο σαρδόνυξ συνδυάζει εναλλασσόμενα στρώματα σάρδης και όνυχα (sard and onyx), δύο είδη του πολυεπίπεδου ορυκτού χαλκηδόνιο (chalcedony ). Έτσι δημιουργεί έναν κοκκινωπό πολύτιμο λίθο με ρίγες ζέβρας και λευκές λωρίδες.

Το όνομά του συνδυάζει τη σάρδη (που παραπέμπει στην αρχαία περσική πόλη Σάρδεις, στη σημερινή Τουρκία, όπου βρήκαν τον κόκκινο λίθο) με τον όνυχα (από την ελληνική λέξη με την ίδια ορθογραφία, που σήμαινε “καρφί ή νύχι”).

Είναι μια ακόμη πέτρα που αγαπούσαν και χρησιμοποιούσαν οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι. Όχι μόνο πίστευαν ότι μειώνει το έγκλημα, αλλά το χρησιμοποίησαν για να διώξουν μακριά τα κακά πνεύματα.

Το χρώμα της σάρδης μπορεί να από κιτρινωπό-κόκκινο έως κοκκινωπό-καφέ, ανάλογα με το πόσο οξείδιο του σιδήρου υπάρχει. Εύκολα συγχέει κανείς την σάρδη με την καρνεόλη (carnelian), έναν άλλο τύπο χαλκηδόνιου που είναι ελαφρώς πιο μαλακός και πιο ανοιχτόχρωμος.

Ο σαρδόνυξ, όπως και ο όνυχας, εμφανίζει στρώματα παράλληλων ζωνών αντί για τις χαοτικές, καμπύλες ζώνες που συνθέτουν τον αχάτη, έναν άλλο τύπο χαλκηδόνιου.

Τα ωραιότερα δείγματα σαρδόνυχα, με έντονες αντιθέσεις μεταξύ των στρωμάτων, τα βρίσκουμε στην Ινδία. Άλλες πηγές περιλαμβάνουν τη Βραζιλία, τη Γερμανία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβακία, τη Μαδαγασκάρη, την Ουρουγουάη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με μέγεθος 6,5 στην κλίμακα σκληρότητας Mohs, ο σαρδόνυξ είναι ευρέως διαθέσιμος και σχετικά φθηνός ως πολύτιμος λίθος, χάντρες και κοσμήματα. Συχνά τον βάζουν σε καμέο, ινδάλιο και καρφίτσες (cameos, intaglios, and brooches ) για να αναδειχθεί η χρωματική αντίθεση μεταξύ των στρωμάτων.

Σπινέλιος (Spinel)

Συχνά συγχέουν τον σπινέλιο είτε με ρουμπίνι είτε με ροζ ζαφείρι, καθώς μπορεί να μοιάζει και με τα δύο. Στην πραγματικότητα, μερικά από τα πιο διάσημα ρουμπίνια στην ιστορία είναι σπινέλιοι. Τα διακριτικά χαρακτηριστικά του είναι η οκταεδρική κρυσταλλική δομή του και η απλή διάθλαση. Αυτά τον κάνουν να ξεχωρίζει από τους άλλους πολύτιμους λίθους. Ο σπινέλιος έχει επίσης χαμηλότερη σκληρότητα Mohs από το ρουμπίνι και το ζαφείρι.

Σημαντικά κοιτάσματα σπινέλιου υπάρχουν στην Καμπότζη, τη Μιανμάρ, τη Σρι Λάνκα και την Ταϊλάνδη. Επίσης στο Αφγανιστάν, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τη Μαδαγασκάρη, το Νεπάλ, τη Νιγηρία, το Τατζικιστάν, την Τανζανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ζωηρό κόκκινο είναι το πιο περιζήτητο χρώμα των πολύτιμων λίθων σπινέλιου. Ακολουθεί το μπλε του κοβαλτίου, το έντονο ροζ και το έντονο πορτοκαλί. Οι πιο προσιτοί πολύτιμοι λίθοι είναι συχνά εκείνοι με πιο ανοιχτόχρωμα χρώματα, όπως η λεβάντα. Μπορείτε επίσης να βρείτε σπινέλιο σε μαύρο, βιολετί μπλε, πρασινωπό μπλε, γκριζωπό, απαλό ροζ, μωβ, κίτρινο ή καφέ χρώμα.

Ένας πολύτιμος λίθος υψηλής ποιότητας δεν πρέπει να έχει ορατά εγκλείσματα. Όσο περισσότερα είναι τα εγκλείσματα, τόσο λιγότερο πολύτιμος είναι. Τους γενέθλιους λίθους σπινέλιους μπορούμε να τους βρούμε σε διάφορες κοπές, όπως οκτάγωνο, τρίγωνο, τετράγωνο, στρογγυλό, οβάλ, αχλάδι και μαξιλάρι.

Αποποίηση ευθυνών: Οι πληροφορίες αυτές έχουν συλλεχθεί μέσω δευτερογενούς έρευνας και το veneticomagazine.gr δεν ευθύνεται για τυχόν σφάλματα σε αυτές.

Μοιρασου αυτο το αρθρο

διαβαστε
περισσοτερα