Μυστηριώδες μέταλλο σε αρχαίο θησαυρό.

Date

Μυστηριώδες μέταλλο βρέθηκε σε αρχαίο θησαυρό: Η ανακάλυψη που έχει προβληματίσει τους επιστήμονες

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις στον κόσμο του κοσμήματος αλλά και όχι μόνο!

Οι αρχαίοι τεχνίτες, όπως φαίνεται, ήταν επιδέξιοι στον εντοπισμό και τη χρήση αυτού του ουράνιου υλικού. Έτσι έδωσαν στις δημιουργίες τους όχι μόνο φυσική αλλά και πιθανώς συμβολική αξία.

Σε μια εκπληκτική αποκάλυψη, οι ερευνητές έφεραν στο φως στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι εκείνης της εποχής δεν ήταν απλώς επιδέξιοι τεχνίτες. Αλλά και πρωτοπόροι μεταλλουργοί, ικανοί να αναγνωρίζουν και να χρησιμοποιούν υλικά από το υπερπέραν του κόσμου μας.

Μέσα στο μεγαλείο ενός θησαυρού της Εποχής του Χαλκού από την Ιβηρική, ένα φαινομενικά ταπεινό βραχιόλι και ένα σκουριασμένο ημισφαίριο έχουν αναγνωριστεί ως αντικείμενα κοσμικής προέλευσης, κατασκευασμένα από ένα μοναδικό μέταλλο.

Η πρωτοποριακή αυτή ανακάλυψη έγινε με πρωτεργάτη τον Salvador Rovira-Llorens, επικεφαλής συντήρησης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Ισπανίας. Η έρευνά του σχετικά με τη σύνθεση αυτών των αντικειμένων έδωσε μια εκπληκτική ματιά στις δυνατότητες μεταλλοτεχνίας των αρχαίων πολιτισμών πριν από περισσότερα από 3.000 χρόνια. Τα αντικείμενα ανακαλύφθηκαν το 1963 κοντά στο Αλικάντε της Ισπανίας. Ξεχωρίζουν όχι μόνο για την ιστορική τους σημασία αλλά και για το εξωγήινο υλικό τους.

Η ενσωμάτωση αυτού του μετάλλου σε αυτά τα αντικείμενα αμφισβητεί τις προηγούμενες αντιλήψεις για την τεχνολογική πρόοδο.

Το συμβατικό χρονοδιάγραμμα τοποθετεί την έλευση της Εποχής του Σιδήρου, που σηματοδοτείται από την τήξη του γήινου σιδήρου, γύρω στο 850 π.Χ. Ωστόσο, τα χρυσά τεχνουργήματα μέσα στο θησαυρό της Βιλένα έχουν χρονολογηθεί μεταξύ 1500 και 1200 π.Χ. Δηλαδή προγενέστερα της Εποχής του Σιδήρου κατά αρκετούς αιώνες. Αυτή η ασυμφωνία έχει προβληματίσει ιστορικούς αλλά και αρχαιολόγους. Καθώς η παρουσία σιδήρου μεταξύ αυτών των αρχαίων αντικειμένων δεν ευθυγραμμίζεται με τις γνωστές τεχνολογικές δυνατότητες της εποχής.

Το μέταλλο διακρίνεται για τη υψηλή περιεκτικότητά του σε νικέλιο. Αυτό σε σύγκριση με τον επίγειο σίδηρο, προσφέρει μια λύση σε αυτό το αίνιγμα. Οι αρχαίοι τεχνίτες, όπως φαίνεται, ήταν επιδέξιοι στον εντοπισμό και τη χρήση αυτού του ουράνιου υλικού. Έτσι έδιναν στις δημιουργίες τους όχι μόνο φυσική αλλά και πιθανώς συμβολική αξία. Η χρήση του σιδήρου σε αντικείμενα όπως το βραχιόλι και το ημισφαίριο από τη Βιλένα, μπορεί να τους προσέδιδε ένα ιδιαίτερο κύρος. Ίσως ακόμη και να πίστευαν ότι διέθεταν θεϊκές ή προστατευτικές ιδιότητες.

Οι επιπτώσεις αυτής της ανακάλυψης είναι τεράστιες. Υποδηλώνουν μια σύνθετη κατανόηση των υλικών και της μεταλλουργίας στον αρχαίο κόσμο που ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της.

Πηγή: gazzetta.gr

Αποποίηση ευθυνών: Οι πληροφορίες αυτές έχουν συλλεχθεί μέσω δευτερογενούς έρευνας και το veneticomagazine.gr δεν ευθύνεται για τυχόν σφάλματα σε αυτές.

Μοιρασου αυτο το αρθρο

διαβαστε
περισσοτερα