“Lion of Merelani”, ο τσαβορίτης των 116 καρατίων.

Date

Ο πολύτιμος λίθος των 116 καρατίων που ονομάστηκε "Λιοντάρι του Μερελάνι", θα εκτίθεται στο μουσείο της Ουάσιγκτον μαζί με την ιστορία της κοπής του.

Instagram

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις στον κόσμο του κοσμήματος αλλά και όχι μόνο!

Το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Smithsonian National Museum of Natural History’s Janet Annenberg Hooker Hall of Geology, Gems, and Minerals, σχεδιάζει να παρουσιάσει στο κοινό την Πέμπτη 27 Απριλίου έναν τσαβορίτη που σπάει ρεκόρ, σχεδόν 117 καρατίων.

Το “Λιοντάρι του Μερελάνι” ζυγίζει 116,76 καράτια, περισσότερο από 100 καράτια βαρύτερο από τον σημερινό μεγαλύτερο τσαβορίτη του μουσείου. Αυτός ο τσαβορίτης είναι 15,93 καράτια.

Θα προστεθεί σε αρκετούς άλλους αξιόλογους πολύτιμους λίθους της Εθνικής Συλλογής πολύτιμων λίθων του μουσείου. Θα εκτίθεται για το κοινό στην αίθουσα Janet Annenberg Hooker Hall of Geology, Gems, and Minerals.

“Αυτός ο τσαβορίτης είναι πραγματικά ένας από τους σημαντικότερους έγχρωμους πολύτιμους λίθους που εξόρυξαν αυτή τη δεκαετία”. Όπως δήλωσε ο ορυκτολόγος Jeffrey Post, υπεύθυνος επιμελητής πολύτιμων λίθων και ορυκτών του μουσείου. “Ένας τέτοιος πολύτιμος λίθος είναι ένας από τους φυσικούς θησαυρούς της Γης. Αποτελεί μια συναρπαστική προσθήκη στην Εθνική Συλλογή πολύτιμων λίθων και στη δημόσια έκθεσή μας”.

Ο τσαβορίτης είναι ένας σπάνιος πράσινος ακατέργατος γρανάτης. Τον βρίσκουμε κυρίως σε μια απομακρυσμένη περιοχή κατά μήκος των συνόρων της Κένυας και της Τανζανίας.

Ο Βρετανός γεωλόγος Campbell Bridges ανακάλυψε για πρώτη φορά τον πολύτιμο λίθο στην Τανζανία το 1967. Ενώ τρία χρόνια αργότερα ακολούθησε μια πηγή στην Κένυα.

Ο Bridges, μαζί με το μακροχρόνιο στέλεχος της Tiffany & Co. Henry Platt (ο οποίος έδωσε και το όνομά του στον τανζανίτη), ονόμασαν τον λίθο από το Εθνικό Πάρκο Tsavo East στην Κένυα.

Ο ακατέργαστος κρύσταλλος που έγινε το λιοντάρι του Merelani ανακαλύφθηκε κοντά στο Merelani της Τανζανίας το 2017. Συμπτωματικά την ίδια χρονιά που συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την ανακάλυψη του τσαβορίτη.

Το βάρος του ήταν 283 καράτια.

Ο γιος του Campbell, Bruce Bridges, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εξόρυξης τσαβορίτη Bridges, έπαιξε αναπόσπαστο ρόλο στην κατασκευή του Lion of Merelani. Όπως είπε, αυτό είναι προς τιμήν του εκλιπόντος πατέρα του.

Την επόμενη χρονιά, ο παγκοσμίου φήμης κοπής πολύτιμων λίθων Victor Tuzlukov διαμόρφωσε τον πολύτιμο λίθο στη σημερινή του μορφή. Δηλαδή τον μεγαλύτερο τετράγωνο τσαβορίτη τετράγωνης κοπής σε σχήμα μαξιλαριού στον κόσμο με 177 όψεις.

Σύμφωνα με την Post, οι τσαβορίτες με όψεις άνω των 10 καρατίων είναι σπάνιοι. Γεγονός που καθιστά το σχεδόν 117 καρατίων Lion of Merelani ένα εξαιρετικό παράδειγμα γρανάτη.

Αυτόν τον ακατέργαστο κρύσταλλο τσαβορίτη τον εξόρυξαν κοντά στο Merelani της Τανζανίας. Ζύγιζε περισσότερα από 283 καράτια πριν διαμορφωθεί στο Lion of Merelani με 177 όψεις και σχεδόν 117 καράτια.

Η κοπή του τσαβορίτη ήταν ιστορική και τεκμηριωμένη από την αρχή μέχρι το τέλος, δήλωσε το μουσείο.

“Η διαδικασία κοπής καταγράφηκε διεξοδικά από τον Bruce Bridges. Θα προσφέρει στο Smithsonian μια επεξεργασμένη έκδοση ενός βίντεο. Αυτό θα δείχνει το ταξίδι του πολύτιμου λίθου από την ακατέργαστη μορφή στην κατεργασμένη”, δήλωσε ο Post. “Επίσης, η GIA πήγε στο Tucson κατά τη διάρκεια της κοπής της πέτρας. Εκεί κατέγραψε βίντεο και πήρε συνέντευξη από τον χαράκτη”.

Στο τεύχος της άνοιξης του 2019 του Gems & Gemology, του τριμηνιαίου ερευνητικού περιοδικού της GIA, ένα άρθρο τεκμηριώνει την κοπή του λίθου. Εκεί αναφέρει ότι ο Tuzlukov έκοψε πρώτα έναν δοκιμαστικό λίθο από ένα συνθετικό τρισδιάστατο μοντέλο του ακατέργαστου τσαβορίτη.

Αφού έκανε υπολογισμούς μετά τη δοκιμαστική κοπή, άρχισε να κόβει την πραγματική πέτρα μπροστά στα μάτια της ομάδας της GIA. Μια διαδικασία που ολοκλήρωσε κατά τη διάρκεια περίπου ενός μήνα, όπως αναφέρει το άρθρο.

“Το υλικό είναι καταπληκτικό”, δήλωσε ο Tuzlukov στο GIA. “Δεν είναι μόνο ευχαρίστηση αλλά και τιμή για μένα να το κόψω”.

Αλλά το πρόσθετο στοιχείο της λεπτομερούς τεκμηρίωσης ως μέρος της ιστορίας του πολύτιμου λίθου δεν είναι κάτι που συνοδεύει κάθε πέτρα που σπάει ρεκόρ, δήλωσε η Post.

“Είναι σπάνιο να μπορούμε να μοιραστούμε με το κοινό την ιστορία του τρόπου με τον οποίο ένας ακατέργαστος λίθος κόβεται σε ένα σπουδαίο πετράδι, συμπεριλαμβανομένου βίντεο από την επεξεργασία και συνεντεύξεις με τον κόπτη”.

Το Lion of Merelani είναι ιστορικό και με άλλους τρόπους, με το Smithsonian να αναφέρει ότι είναι ο μεγαλύτερος τσαβορίτης κοπής ακριβείας στον κόσμο, καθώς και ο μεγαλύτερος πολύτιμος λίθος τσαβορίτη που έχει κοπεί ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: nationaljeweler.com

Αποποίηση ευθυνών: Οι πληροφορίες αυτές έχουν συλλεχθεί μέσω δευτερογενούς έρευνας και το veneticomagazine.gr δεν ευθύνεται για τυχόν σφάλματα σε αυτές.

Μοιρασου αυτο το αρθρο

διαβαστε
περισσοτερα