Ο “Θησαυρός του Χάρπολ” του 7ου αιώνα μ.Χ.

Ο "Θησαυρός του Χάρπολ" του 7ου αιώνα μ.Χ. φορέθηκε από γυναίκα χριστιανή ηγέτιδα και περιέχει ένα εξέχον κεντρικό κομμάτι σχεδιασμένο με κόκκινες γρανάτες τοποθετημένες σε μοτίβο σταυρού.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις στον κόσμο του κοσμήματος αλλά και όχι μόνο!

Ένα ελλαδικό και κομψό περιδέραιο ανακαλύφθηκε σε μια παλαιοχριστιανική ταφή που χρονολογείται από τον 7ο αιώνα μ.Χ. Το παρουσίασαν οι μελετητές του Αρχαιολογικού Μουσείου του Λονδίνου (MOLA).

Το περιδέραιο που το ονόμασαν “Θησαυρό του Χάρπολ” είναι μοναδικό επειδή πιθανότατα ανήκε σε μια ισχυρή γυναίκα θρησκευτική ηγέτιδα. Σε μια εποχή που ο χριστιανισμός άρχισε να ριζώνει στην Αγγλία οι γυναίκες έπαιζαν ζωτικό ρόλο στη διάδοση των νέων θρησκευτικών πρακτικών.

Το περιδέραιο βρέθηκε σε τάφο κοντά στο Νορθάμπτον της κεντρικής Αγγλίας. Περιέχει ένα σημαντικό κεντρικό κομμάτι σχεδιασμένο με κόκκινες γρανάτες τοποθετημένες σε μοτίβο σταυρού. Γύρω από τον σταυρό είναι κρεμασμένα 30 μενταγιόν. Τα οκτώ είναι ρωμαϊκά χρυσά νομίσματα και τα υπόλοιπα απροσδιόριστες πέτρες κοπής καμποσόν, τοποθετημένες σε χρυσά πλαίσια.

Οι ειδικοί της MOLA δημοσίευσαν μια συγκριτική εικόνα. Αυτή δείχνει το κολιέ στην τρέχουσα κατάστασή του μαζί με μια απεικόνιση μέσω υπολογιστή του πώς έμοιαζε όταν ήταν ολοκαίνουργιο.

Ο θησαυρός του Harpole χρονολογείται σε μια περίοδο μεταξύ 630 και 670 μ.Χ. Η ανακάλυψή του έγινε την προτελευταία ημέρα μιας ανασκαφής οκτώ εβδομάδων.

Η ανασκαφή ήταν μέρος ρουτίνας της διαδικασίας σχεδιασμού που πρέπει να γίνει από τους κατασκευαστές ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το έργο το χρηματοδότησε ο όμιλος Vistry Group, ο οποίος σχεδίαζε μια οικιστική ανάπτυξη στην περιοχή. Ο θησαυρός πήρε το όνομά του από το χωριό όπου το βρήκαν.

“Αυτό το εύρημα είναι πραγματικά μια ανακάλυψη για μια φορά στη ζωή. Το είδος των πραγμάτων για τα οποία διαβάζεις στα σχολικά βιβλία. Όχι κάτι που περιμένεις να δεις μέσα στο έδαφος μπροστά σου”, δήλωσε ο αρχαιολόγος Σάιμον Μόρτιμερ, σε δήλωσή του.

Ένας επόπτης του εργοταξίου MOLA, ο οποίος πίστευε ότι ξεχώριζε έναν αρχαίο λάκκο με σκουπίδια, έπεσε τυχαία πάνω στο περιδέραιο.

Αρχικά, ο Levente-Bence Balázs έπεσε πάνω στις κορώνες δύο δοντιών. Στη συνέχεια είδε μια λάμψη από το ορθογώνιο μενταγιόν που αποτελούσε το κεντρικό κομμάτι του περιδέραιου.

“Στα 17 χρόνια που κάνω ανασκαφές σε τοποθεσίες, αυτή ήταν η πρώτη φορά που βρήκα χρυσό”, δήλωσε στο CNN. “Δεν είναι μόνο τα αντικείμενα, είναι το μέγεθος του ευρήματος”.

Τα δόντια και τα κοσμήματα σηματοδότησαν στον Balázs ότι είχε ανακαλύψει έναν τόπο ταφής. Μετά από περαιτέρω ανασκαφή, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι τα κοσμήματα ήταν μέρος ενός τελετουργικού “ταφής στο κρεβάτι”. Όπου γυναίκες υψηλού κύρους τις έθαβαν με τα κρεβάτια τους μαζί με πολύτιμα αντικείμενα.

Σε αυτή την περίπτωση, η γυναίκα είχε δίπλα της δύο διακοσμημένα πήλινα αγγεία που τα είχαν φιλοτεχνήσει στη Γαλλία ή το Βέλγιο και ένα ρηχό χάλκινο πιάτο. Κοντά στη σωρό βρήκαν επίσης έναν περίτεχνο ασημένιο σταυρό, χυτό με τα ομοιώματα τεσσάρων ανθρώπινων προσώπων. Αυτόν πιθανότατα θα τον είχαν τοποθετήσει στο στήθος της ευσεβούς γυναίκας κατά τη διάρκεια της ταφής.

Ο ανώτερος ειδικός στα ευρήματα της MOLA, Lyn Blackmore, δήλωσε στο CNN ότι οι μεταγενέστεροι χριστιανικοί τάφοι δεν περιείχαν κοσμήματα. Επειδή η χριστιανική εκκλησία αποδοκίμαζε την πρακτική της ταφής των νεκρών με τα τιμαλφή τους.

Όλα τα αντικείμενα που ανακάλυψαν στην τοποθεσία Harpole τα αναλύουν σχολαστικά οι συντηρητές της MOLA. Ελπίζουν να βρουν στοιχεία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούσαν τα αντικείμενα εν ζωή ή κατά τη διάρκεια των ταφικών τελετών.

Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC Two θα προβάλλει τον θησαυρό του Χάρπολ στη σειρά του με τίτλο Digging for Britain (Σκάβοντας για τη Βρετανία). Η προβολή του θα γίνει τον Ιανουάριο του 2023.

Αποποίηση ευθυνών: Οι πληροφορίες αυτές έχουν συλλεχθεί μέσω δευτερογενούς έρευνας και το veneticomagazine.gr δεν ευθύνεται για τυχόν σφάλματα σε αυτές.

Μοιρασου αυτο το αρθρο

διαβαστε
περισσοτερα