Κοσμήματα της Σίσι της Αυστρίας και τα μαγαριτάρια της Χέπμπορν.

Date

Για τους συλλέκτες και τους λάτρεις των κοσμημάτων, οι δημοπρασίες του Νοεμβρίου στη Γενεύη είναι ένα γεγονός που δεν πρέπει να χάσουν. Τα φετινά highlights περιλαμβάνουν πολύτιμους πολύτιμους λίθους που συνδέονται με τη θρυλική αυτοκράτειρα Σίσι της Αυστρίας, καθώς και το κολιέ από μαργαριτάρια που η Όντρεϊ Χέπμπορν φορούσε ως γνωστόν στην κλασική ταινία Roman Holiday.

Instagram

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις στον κόσμο του κοσμήματος αλλά και όχι μόνο!

Πέρασαν πέντε χρόνια από την πώληση του περιδέραιου με μαργαριτάρια της Μαρίας Αντουανέτας του 18ου αιώνα για περισσότερα από 25 εκατομμύρια λίρες. Ήταν το υψηλότερο ποσό που έχει καταβληθεί ποτέ για φυσικά μαργαριτάρια.

Ο οίκος Sotheby’s επιστρέφει στη Γενεύη με το Vienna 1900: An Imperial And Royal Collection. Μια πώληση περισσότερων από 200 κοσμημάτων που ανήκουν στις ευγενείς ευρωπαϊκές βασιλικές οικογένειες που συγκεντρώνονταν στην αυλή της Βιέννης. Εκεί που ήταν η θρυλική αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας, πιο γνωστή ως Sisi, και ο σύζυγός της Φραγκίσκος Ιωσήφ Α΄.

Τα αγαπημένα μαργαριτάρια και ρουμπίνια της Σίσι αφθονούν στην τεράστια και λαμπερή συλλογή.

Μέρος της διασώθηκε από τον σοβιετικό στρατό από την Τζοβάνα της Σαβοΐας, σύζυγο του τσάρου της Βουλγαρίας Μπόρις Γ’. Ακ από τη νύφη της πριγκίπισσα Ευδοξία, κόρη του βασιλιά Φερδινάνδου Α’ της Βουλγαρίας.

Τρεις διαμαντένιες καρφίτσες σε σχήμα αστεριού, παρόμοιες με εκείνες που η Σίσι φορούσε στα μαλλιά της όταν πόζαρε για το πορτρέτο του Franz Xaver Winterhalter που εδραίωσε τον μύθο της ομορφιάς της, είναι πιθανό να είναι από τα πιο περιζήτητα αντικείμενα. Αλλά οι υψηλότερες προσφορές όλων θα προσελκυστούν σίγουρα από τα μεγαλύτερα από τη φύση φυσικά μαργαριτάρια.

Η αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας, γνωστή ως Sisi, σε πορτραίτο του Franz Xaver Winterhalter, φορώντας τις περίφημες διαμαντένιες καρφίτσες της.

Ένα devant de corsage σε σχήμα στεφάνου. Ακόμη μια μεγάλη καρφίτσα σχεδιασμένη για να φοριέται στο μπούστο, γεμάτη με τεράστια μαργαριτάρια σε σχήμα σταγόνας. Συγκρατούνται σε μια λουλουδάτη σύνθεση καρφίτσας με διαμάντια. 

Προσφέρθηκε στην κόρη του Αρχιδούκα Άλμπρεχτ, Δούκα του Τέσεν. Ενός από τους στρατιωτικούς συμβούλους του αυτοκράτορα Φραντς Ιωσήφ Α’ μετά τον γάμο της με τον δούκα Φίλιππο της Βυρτεμβέργης το 1865. Παρουσιάστηκε στην αρχική του θήκη υπογεγραμμένη από τον Βιεννέζο κοσμηματοπώλη Emil Biedermann. Ήταν ο τακτικός προμηθευτής της οικογένειας των Habsburg, αναμένεται να φτάσει τις 400.000 £.

Η τιάρα με φυσικό μαργαριτάρι και διαμάντια Köchert γύρω στο 1900 θα συμπεριληφθεί στη δημοπρασία του Sothebys στη Γενεύη
Καρφίτσα με φυσικά μαργαριτάρια και διαμάντια devant de corsage γύρω στο 1865.

Ακόμα πιο ευμεγέθη μαργαριτάρια που πέφτουν πλαισιώνουν μια αιθέρια τιάρα με εκθαμβωτικά διαμάντια, αναμένεται να πιάσει πάνω από 250.000 £. Δημιουργήθηκε από τον βιεννέζο κοσμηματοπώλη Köchert, στέλεχος της αυλής των Αψβούργων. Πιστεύεται ότι ήταν δώρο του Φραγκίσκου Ιωσήφ Α΄ στην αρχιδούκισσα Μαρία Ιμμακουλάτα της Αυστρίας-Τοσκάνης. Δτον γάμο της με τον Ροβέρτο, δούκα της Βυρτεμβέργης.

Ο απόγονος της οικογένειας Philipp von Württemberg, που εργάστηκε για την πώληση με τον οίκο Sotheby’s, αφηγήθηκε την οικογενειακή παράδοση. Σύμφωνα με αυτόν τα μαργαριτάρια της Αρχιδούκισσας προκάλεσαν τον φθόνο της Sisi. Της έδωσε το παρατσούκλι “Perlenfischerin” (ή “αλιέας μαργαριταριών”), με αφορμή το πόσο συχνά λάμβανε μαργαριτάρια ως δώρο από τον αυτοκράτορα.

Ο Andres White Correal, αναπληρωτής πρόεδρος του Sotheby’s, λέει ότι τα κομμάτια έχουν έναν μοναδικό συνδυασμό υψηλής ποιότητας και εξαιρετικής προέλευσης. “Τέτοια ιστορικά κοσμήματα συχνά συγκινούν τους ανθρώπους μέχρι δακρύων”, λέει.

Ειδικά η τιάρα με μαργαριτάρια του Köchert “κόβει την ανάσα όχι μόνο για την αιθέρια αισθητική της, αλλά και για τη χειροτεχνία που κρύβεται πίσω από αυτήν”. Όπως λέει η κοσμηματοπώλης Lily Gabriella Elia, με έδρα το Λονδίνο. Μεγάλωσε βοηθώντας τη γιαγιά και τη μητέρα της στη συλλογή κοσμημάτων.

“Με πανέμορφα φυσικά μαργαριτάρια και διαμάντια που συμπληρώνουν την ευελιξία των αποσπώμενων κομματιών του. Φτιαγμένο από κανέναν άλλον παρά τον πιο διάσημο Βιεννέζο κοσμηματοπώλη της εποχής”.

Το τσόκερ με μαργαριτάρια, ζαφείρια και διαμάντια που φορούσε η Audrey Hepburn στην ταινία Roman Holiday.
Μια υπογεγραμμένη φωτογραφία της Audrey Hepburn που ευχαριστεί τον κοσμηματοπώλη Fürst για το τσόκερ.

Από την ευρωπαϊκή αριστοκρατία στη βασιλική οικογένεια του Χόλιγουντ.

Το πρωταγωνιστικό κομμάτι της επικείμενης ηλεκτρονικής πώλησης του οίκου δημοπρασιών Christie’s είναι ένα κολιέ. Το κολιέ με μαργαριτάρια σε στυλ τσόκερ και ζαφείρια με καμποτσόν. Το οποίο η Audrey Hepburn στην κλασική ταινία Roman Holiday.

Ο Max Fawcett, επικεφαλής του τμήματος κοσμημάτων του οίκου Christie’s στη Γενεύη, λέει ακόμη ότι το κολιέ δημιουργήθηκε από τον Fürst. Η αξία του εκτιμάται μεταξύ 16.000 και 24.000 λιρών. Ήταν μέρος μιας επιλογής κοσμημάτων που παρουσιάστηκε στην Audrey Hepburn. Επιλέχθηκε προσωπικά από την ηθοποιό για να το φορέσει στο ρόλο της πριγκίπισσας Άννας.

Ο λαιμός της Hepburn κοσμείται με το τσόκερ Fürst κατά τη διάρκεια των τελευταίων σκηνών της ταινίας. Όπου επίσης συναντά τον δημοσιογράφο Joe Bradley, τον οποίο υποδύεται ο Gregory Peck.

Μόλις τελείωσε η ταινία, η Hepburn επέστρεψε το κολιέ στον Fürst συνοδευόμενο από μια υπογεγραμμένη φωτογραφία της που το φορούσε. Το κολιέ στη συνέχεια πωλήθηκε σε ιδιώτες που το έχουν τώρα παραδώσει στον οίκο Christie’s.

Παράλληλα με το κολιέ Hepburn, ο οίκος Christie’s προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία κοσμημάτων Cartier. Ακόμη αντικειμένων από την πιο περιζήτητη περίοδο Art-Deco στην πώληση Magnificent Jewels..

Το αστέρι της δημόσιας δημοπρασίας του Christie’s είναι το μπλε διαμάντι Bleu Royal, 17,61 καρατίων, το οποίο αναμένεται να πιάσει περίπου 31 εκατ. λίρες Αγγλίας με εκτίμηση περίπου 31 εκατ. λίρες Αγγλίας.

“Τα μπλε διαμάντια είναι απίστευτα σπάνια”, λέει ο Fawcett,. “Με αυτό το μέγεθος και αυτόν τον βαθμό κορεσμένου χρώματος, μιλάμε για μία μόνο πέτρα ανάμεσα σε εκατομμύρια πέτρες. Είναι λοιπόν η μεγαλύτερη που έχει προσφερθεί ποτέ σε δημοπρασία”.

Αλλά για την πρώτη της πώληση κοσμημάτων στη Γενεύη, η Phillips προσφέρει ένα δαχτυλίδι 20,19 καρατίων, με φανταχτερό έντονο ροζ διαμάντι, VVS1, αξίας άνω των 13 εκατομμυρίων λιρών. Υπάρχει επίσης ένα πολύ γοητευτικό – και ελαφρώς πιο προσιτό – demi-parure Bulgari από τη συλλογή Monete του οίκου, διακοσμημένο με αρχαία νομίσματα – από 28.000 λίρες.

Πηγή: vogue.co.uk

Αποποίηση ευθυνών: Οι πληροφορίες αυτές έχουν συλλεχθεί μέσω δευτερογενούς έρευνας και το veneticomagazine.gr δεν ευθύνεται για τυχόν σφάλματα σε αυτές.

Μοιρασου αυτο το αρθρο

διαβαστε
περισσοτερα