Κοσμήματα. Λάμψη, γοητεία, μόδα & κύρος.

Date

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα κοσμήματα εδώ και χιλιάδες χρόνια για να δείξουν την αγάπη τους.

Instagram

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις στον κόσμο του κοσμήματος αλλά και όχι μόνο!

Αλλά φορούν επίσης αυτά τα λαμπερά κοσμήματα για να δείξουν την ιδιότητά τους. Ακόμη και η βασιλική οικογένεια. Τα κοσμήματα του στέμματος σε πολλές χώρες είναι μια ιδιαίτερα περιζήτητη συλλογή που αξίζει άγνωστα ποσά.

Ορισμένα από αυτά τα στοιχεία για τα κοσμήματα είναι όμως απλά εκπληκτικά. Για παράδειγμα, τα παλαιότερα κοσμήματα που γνωρίζουμε είναι ηλικίας περίπου 150.000 ετών.

Αυτά τα ενδιαφέροντα στοιχεία  για τα κοσμήματα είναι πολλούς αιώνες πίσω και καλύπτουν ολόκληρο τον πλανήτη. Χρησιμοποιούμε τα κοσμήματα πολύ περισσότερο από όσο φαντάζεστε

15 ενδιαφέροντα στοιχεία για τα κοσμήματα

1. Η κοσμηματοποιΐα υπάρχει εδώ και αιώνες.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν χάντρες που χρησιμοποιούσαν για κοσμήματα σε μια σπηλιά στο Μαρόκο. Αυτές οι χάντρες είναι πριν από περίπου 150.000 χρόνια. Οι κάτοχοί τους χρησιμοποιούσαν χάντρες για να εκφραστούν με τον τρόπο που θα χρησιμοποιούσαμε σήμερα τα κοσμήματα.

Τα κοσμήματα από κεχριμπάρι υπάρχουν επίσης εδώ και αιώνες. Ωστόσο, το ίδιο το κεχριμπάρι μπορεί να έχει ηλικία 120 εκατομμυρίων ετών. Ωστόσο, δεν ξέρουμε αν οι πρώτοι κάτοικοι των σπηλαίων χρησιμοποίησαν το κεχριμπάρι ως κόσμημα.

2. Κόσμημα σημαίνει “παιγνίδι”.

Η αγγλική λέξη jewellry ή jewelry προέρχεται από το jewel, μια αγγλοποιημένη εκδοχή της παλαιογαλλικής λέξης “jouel”, η οποία προέρχεται από τη λατινική λέξη “jocale”. Αυτή η λατινική λέξη σημαίνει κυριολεκτικά παιχνίδι.

3. Μπορεί να απομακρύνει τα κακά πνεύματα.

Υπάρχουν παραδείγματα πολλών πολιτισμών που χρησιμοποιούσαν κοσμήματα σε μια προσπάθεια να απομακρύνουν τα κακά πνεύματα ή την κακή τύχη. Το πιο διάσημο παράδειγμα είναι το αιγυπτιακό Άνκ. Αυτό το σύμβολο με τον σταυρό και τη σταγόνα του δάκρυ αντιπροσωπεύει τη ζωή.

4. Τα κοσμήματα είναι περιφερειακά.

Ορισμένους τύπους λίθων ή μετάλλων τα βρίσκουμε μόνο σε ορισμένες περιοχές.

Το τυρκουάζ τα βρίσκουμε μόνο σε λίγες περιοχές, κυρίως στις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή η όμορφη πέτρα είναι αναγνωρισμένη ως μέρος του πολιτισμού και της ιστορίας των ιθαγενών της Αμερικής.

Στην Κίνα και τη Νέα Ζηλανδία, οι ντόπιοι λατρεύουν τον νεφρίτη. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν αυτή την πέτρα σε λατρευτικές τελετές, σε κοσμήματα, ακόμα και σε όπλα.

5. Όλα έχουν να κάνουν με την ορθογραφία.

Στην Αμερική και τον Καναδά, οι άνθρωποι γράφουν jewelry. Ωστόσο, σε άλλες αγγλόφωνες χώρες το γράφουν jewellry. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Αμερικανοί έχουν απλοποιήσει πολλές λέξεις με την πάροδο των χρόνων, αφαιρώντας επιπλέον ή μη απαραίτητα γράμματα. Και οι δύο είναι τεχνικά σωστές όμως, οπότε εξαρτάται από το από πού είναι κανείς.

6. Τα κοσμήματα μπορεί να είναι οργανικά.

Οι ανθρακωρύχοι εξορύσσουν τους περισσότερους πολύτιμους λίθους από τα βάθη της Γης. Η δημιουργία αυτών τα ανόργανων υλικών γίνεται από ορυκτά, πίεση και χρόνο.

Ωστόσο, υπάρχουν και οργανικοί τύποι που χρησιμοποιούνται για κοσμήματα. Για παράδειγμα, τα μαργαριτάρια, τα κοράλλια και το κεχριμπάρι τα χρησιμοποιούν σε δαχτυλίδια, σκουλαρίκια και περιδέραια.

7. Υπάρχουν αμέτρητες παραλλαγές χρωμάτων.

Οι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με τα διάφανα διαμάντια, τα μπλε ζαφείρια και τα κόκκινα ρουμπίνια. Όμως τα ζαφείρια μπορεί να είναι πράσινα, βιολετί, πορτοκαλί, μοβ, ροζ. Στην πραγματικότητα, τα ζαφείρια υπάρχουν σχεδόν σε κάθε χρώμα, εκτός από το κόκκινο. Τα κόκκινα ζαφείρια είναι τεχνικά ρουμπίνια.

Τα διαμάντια μπορούμε επίσης να τα βρούμε σε πολλά χρώματα. Το μπλε, το κόκκινο και το πράσινο είναι τα σπανιότερα φυσικά χρώματα. Το τοπάζι, ο γρανάτης και ο τουρμαλίνης έχουν επίσης μεγάλη ποικιλία χρωμάτων.

Καθώς σχηματίζονται αυτοί οι πολύτιμοι λίθοι, διαφορετικά στοιχεία, περιβάλλοντα και άλλοι παράγοντες επηρεάζουν το τελικό χρώμα. Ορισμένοι λίθοι μάλιστα αλλάζουν χρώμα ανάλογα με το φως και τη θερμοκρασία μετά το σχηματισμό τους.

8. Τα κοσμήματα λένε πολλά για ένα άτομο.

Σε διαφορετικές εποχές και σε διαφορετικούς πολιτισμούς, τα κοσμήματα μπορούσαν να πουν πολλά για κάποιον. Για παράδειγμα, στην Αρχαία Ρώμη, μόνο οι υψηλόβαθμοι άνδρες μπορούσαν να φορούν δαχτυλίδια. Αυτά τα δαχτυλίδια είχαν συχνά σύμβολα που αντιπροσώπευαν πράγματα.

Οι ευγενείς και οι βασιλείς συνέχισαν αυτή την πρακτική σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας. Σύμβολα οίκων και χωρών υπήρχαν στα δαχτυλίδια που σήμαιναν ποιος ήταν ο κάτοχος. Οι πατέρες μεταβίβαζαν δαχτυλίδια στους γιους τους όταν τους διαδέχονταν.

Τα κοσμήματα του στέμματος είναι εξαιρετικά πολύτιμοι και ανεκτίμητοι πολύτιμοι λίθοι και μέταλλα που τα φορούσε μόνο η βασιλική οικογένεια. Στην Αγγλία, η συλλογή αυτή έχει περισσότερα από 140 αντικείμενα και πάνω από 23.000 πολύτιμους λίθους. Ένα κομμάτι, το διαμάντι Cullinan, έχει βάρος 3.106 καράτια.

Τα κοσμήματα μπορούν επίσης να σας πουν για τις αξίες και την προσωπικότητα ενός ατόμου. Πριν από 200 χρόνια, η κοινωνία θεωρούσε ότι οι άνδρες που φορούσαν σκουλαρίκια ήταν θηλυπρεπείς. Σήμερα, είναι απολύτως φυσιολογικό για τους άνδρες να φορούν σκουλαρίκια.

Σε ορισμένες χώρες της Αφρικής, τα απίστευτα μεγάλα σκουλαρίκια αποτελούν ένδειξη κύρους. Οι άνδρες περνούν χρόνια τεντώνοντας τα αυτιά τους για να χωρέσουν αυτά τα μεγάλα κομμάτια.

9. Τα κοσμήματα έχουν σημαντικό ρόλο στη λογοτεχνία.

Τα κοσμήματα στη λογοτεχνία επηρεάζουν την κοινωνία. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι στην Ευρώπη συνήθιζαν να αγαπούν τα οπάλια. Ήταν εξαιρετικά πολύτιμα. Στη συνέχεια, ο Σερ Γουόλτερ Σκοτ έγραψε ένα μυθιστόρημα όπου ο πρωταγωνιστής είχε ένα οπάλιο που άγγιζε για αγιασμό. Λίγο αργότερα πέθανε.

Αυτό το δημοφιλές βιβλίο οδήγησε σε δραστική μείωση της δημοτικότητας του οπάλιου. Μέχρι σήμερα, οι άνθρωποι σε πολλές περιοχές θεωρούν τα οπάλια γρουσούζικα.

Ακόμη μια άλλη σειρά βιβλίων βασίζεται εξ ολοκλήρου γύρω από ένα συγκεκριμένο χρυσό δαχτυλίδι. Αυτό το δαχτυλίδι δημιουργήθηκε για να κυριαρχήσει σε όλα τα άλλα δαχτυλίδια. Βασικά, ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών είναι μια επική ιστορία που βασίζεται εξ ολοκλήρου στα κοσμήματα. Σε κάνει να σκέφτεσαι τα βιβλία με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο.

10. Τα στυλ κοσμήματος κάνουν κύκλους.

Η μόδα των κοσμημάτων, όπως και στα ρούχα, παρουσιάζει ανεβοκατεβάσματα με τον χρόνο. Αυτό που ήταν δημοφιλές πριν από 50 ή 100 χρόνια θα επανέλθει με ανανεωμένο τρόπο.

Τα σχέδια κοσμήματος που τα θεωρούσαν δημοφιλή κατά τη βικτοριανή και την εδουαρδιανή περίοδο επιστρέφουν. Ακόμη και τα κομμάτια Art Deco είναι παντού. Κρατήστε λοιπόν τα κοσμήματά σας, τα παιδιά ή τα εγγόνια σας θα τα εκτιμήσουν.

11. Τα δαχτυλίδια αρραβώνων είναι κάπως νέα.

Σήμερα, είναι ασυνήθιστο ένα ζευγάρι να αρραβωνιάζεται χωρίς δαχτυλίδι αρραβώνων. Αυτό το δαχτυλίδι είναι μια υπόσχεση μεταξύ ενός ζευγαριού, δείχνοντας στον κόσμο τις προθέσεις τους.

Ωστόσο, ο πρώτος άνθρωπος που έδωσε στη μέλλουσα σύζυγό του δαχτυλίδι αρραβώνων ήταν ο Μαξιμιλιανός της Αυστρίας το 1477. Αυτός ο ηγέτης ήταν τόσο ερωτευμένος με τη Μαρία της Βουργουνδίας που της έδωσε ένα δαχτυλίδι για να δείξει την αφοσίωσή του στο γάμο τους. Η τάση αυτή έπιασε τόπο, για να πούμε το λιγότερο.

Σήμερα, πάνω από το 80% των δαχτυλιδιών αρραβώνων περιέχουν διαμάντια, μακράν την πιο δημοφιλή πέτρα. Όλοι οι άλλοι πολύτιμοι λίθοι αντιπροσωπεύουν μόνο το 13% των δαχτυλιδιών αρραβώνων.

12. Τα δαχτυλίδια αρραβώνων είναι σήμερα μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι βέρες γάμου έχουν αλλάξει με την πάροδο των ετών. Έτσι οι περισσότερες γυναίκες φορούν τη βέρα τους στο τέταρτο δάχτυλο του αριστερού χεριού. Οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι εκεί είναι η “φλέβα της αγάπης”. Αλλά πολλοί πολιτισμοί, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ρωσίας, προτιμούν το δεξί χέρι.

Μέχρι σχετικά πρόσφατα, οι άνδρες δεν φορούσαν καθόλου βέρα. Έδιναν δαχτυλίδια στις συζύγους τους για να δείξουν ότι μπορούσαν να τις φροντίσουν. Κάθε χρόνο στην Αμερική, οι βέρες αντιστοιχούν σε 17 τόνους χρυσού.

Ο λόγος για τον οποίο οι κοσμηματοπώλες χρησιμοποιούν χρυσό στις περισσότερες βέρες είναι ότι οι άνθρωποι τον θεωρούν τον πιο αγνό. Έτσι, ο χρυσός συμβολίζει απόλυτα το γάμο. Σήμερα, η βιομηχανία δαχτυλιδιών αρραβώνων αξίζει δισεκατομμύρια.

13. Τα κοσμήματα μπορεί να είναι ζωντανά.

Γνωρίζουμε τα οργανικά κοσμήματα, όπως τα μαργαριτάρια και τα κοράλλια. Ενώ αυτά τα κομμάτια τα έφτιαξαν ζωντανά όντα, είναι πλήρως νεκρά όταν τα μετατρέπουν σε κοσμήματα.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια μέρη στον κόσμο που χρησιμοποιούν ζωντανά έντομα στη μόδα των κοσμημάτων. Φανταστείτε μια τυλιγμένη κατσαρίδα προσαρτημένη στο φόρεμά σας!

14. Οι ανδρικές βέρες είναι νέες.

Τον 20ό αιώνα, η βιομηχανία κοσμημάτων εφηύρε τις ανδρικές βέρες. Οι μεγαλύτερες εταιρείες έψαχναν τρόπους για να βγάλουν περισσότερα χρήματα. Έτσι, γεννήθηκε η ιδέα των ταιριαστών συνδυασμών, βέρα για τον άνδρα και τη γυναίκα.

Σήμερα, είναι ασυνήθιστο να δει κανείς παντρεμένο άνδρα χωρίς βέρα στην Αμερική.

15. Γραφίτης έναντι διαμαντιών.

Τα διαμάντια συνδέονται συνηθέστερα με τα κοσμήματα. Και πιθανότατα έχετε ακούσει ότι τα διαμάντια είναι το πιο σκληρό πράγμα στη Γη. Αυτό το αληθινό γεγονός είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό όταν γνωρίζετε ότι τα διαμάντια είναι από γραφίτη.

Ο γραφίτης είναι απίστευτα μαλακός. Το στοιχείο αυτό αποτελεί το εσωτερικό μέρος ενός μολυβιού. Είναι τόσο μαλακό που αφήνει σημάδια σε ό,τι αγγίζει.

Ωστόσο, όταν η φύση εκθέτει τον γραφίτη σε ακραία θερμότητα και πίεση, σχηματίζει ένα διαμάντι, την πιο σκληρή ουσία στη Γη. Το μόνο πράγμα που μπορεί να χαράξει ένα διαμάντι είναι ένα άλλο διαμάντι!

Τα διαμάντια είναι ο ένας από τους δύο μόνο πολύτιμους λίθους που βρίσκουμε στο μανδύα της Γης. Αν και οι ανθρακωρύχοι βρίσκουν τα διαμάντια στο φλοιό όπως και όλους τους άλλους πολύτιμους λίθους, σχηματίζονται περίπου 100 μίλια κάτω από την επιφάνεια της Γης. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα μεταφέρει αυτούς τους πολύτιμους λίθους, μαζί με τον περίδοτο, στο φλοιό, όπου οι αδαμαντωρύχοι τους βρίσκουν το πολύ μερικά μίλια από την επιφάνεια.

Αποποίηση ευθυνών: Οι πληροφορίες αυτές έχουν συλλεχθεί μέσω δευτερογενούς έρευνας και το veneticomagazine.gr δεν ευθύνεται για τυχόν σφάλματα σε αυτές.

Μοιρασου αυτο το αρθρο

διαβαστε
περισσοτερα