Pinky Rings: Μια μοντέρνα τάση στα κοσμήματα με ιστορικές ρίζες.

Date

Ακούμε συχνά ότι η ανάγκη είναι η μητέρα της εφεύρεσης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στη μόδα και ακόμη περισσότερο απ' ό,τι θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί στα ωραία κοσμήματα. Για παράδειγμα, ας πάρουμε το Pinky Ring. Αυτό το κόσμημα που κοσμεί το μικρό δάχτυλο δεν δημιουργήθηκε αρχικά για σκοπούς αξεσουάρ.

Instagram

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις στον κόσμο του κοσμήματος αλλά και όχι μόνο!

Τις ρίζες του Pinky Ring τις εντοπίζουμε στο 3.500 π.Χ. στη Μεσοποταμία (σημερινό Ιράκ, Κουβέιτ, Τουρκία και Συρία). Τότε οι αγράμματοι επιχειρηματίες φορούσαν μια προσωπική σφραγίδα που κρεμούσαν στο λαιμό τους. Έτσι η σφραγίδα αυτή να τους βοηθήσει να εγκρίνουν και να επικυρώνουν σημαντικά έγγραφα. Τελικά, οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι υιοθέτησαν αυτό το σύστημα υπογραφής, βελτιώνοντάς το και μετατρέποντας τα μενταγιόν σε δαχτυλίδια για εύκολη πρόσβαση.

Περισσότερο πρακτικά παρά μοντέρνα, αυτά τα μικρά “δαχτυλίδια σφραγίδα” έγιναν αναπόσπαστο μέρος των καθημερινών δραστηριοτήτων της κοινωνίας. Στο Μεσαίωνα, με την πρόοδο της αργυροχρυσοχοΐας και της λιθοτεχνίας, τα δαχτυλίδια σφραγίδες έγιναν σύμβολο πλούτου μεταξύ των πιο εύπορων μελών της κοινωνίας.

Έβαζαν στα δαχτυλίδια τους πολύτιμους λίθους για να δείξουν περισσότερο τον πλούτο και την κοινωνική τους θέση. Ιστορικά, τα δαχτυλίδια σφραγίδες ήταν το πιο σημαντικό κόσμημα που φορούσαν οι άνδρες.

Οι γιοι της βασίλισσας Βικτώριας ήταν αυτοί που τα έκαναν δημοφιλή μεταξύ των Βρετανών ευγενών τον 19ο αιώνα. Είδαν λοιπόν τη γερμανική τάση να φοράνε μαζί τις βέρες και τα δαχτυλίδια σφραγίδες στο αριστερό μικρό δάχτυλο. Έτσι και οι τέσσερις γιοι της βασίλισσας μετέφεραν αυτή την παράδοση στο Λονδίνο. Στη συνέχεια η τάση αυτή εξαπλώθηκε στις ανώτερες τάξεις και τη βρετανική αριστοκρατία.

Αγαπημένο κομμάτι στο Ηνωμένο Βασίλειο ακόμη και σήμερα. Έτσι πολλοί νεαροί άνδρες φορούν ένα χρυσό δαχτυλίδι 14 ή 18 καρατίων στο αριστερό μικρό δάχτυλο του χεριού τους. Κάποιοι με χαραγμένο το οικόσημο της οικογένειάς τους.

Σήμερα με τη χαλάρωση των κοινωνικών δομών οι τυπικότητες είναι πιο χαλαρές. Έτσι η μόδα του να φορά κανείς δαχτυλίδι στο μικρό δάχτυλο δεν είναι πλέον επίδειξη της κοινωνικής τάξης ή της κληρονομιάς.

Αντίθετα, το να φοράει κανείς ένα δαχτυλίδι στο μικρό του δάχτυλο, ή το επονομαζόμενο στην καθομιλουμένη “pinky ring”, έχει γίνει ένας τρόπος έκφρασης του προσωπικού στυλ, του χαρακτήρα και της διάθεσης. Άνδρες και γυναίκες από όλα τα κοινωνικά στρώματα τα φοράνε.

Ωστόσο, η τάση έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των ανδρών καλλιτεχνών. Από τους βραβευμένους με Όσκαρ ηθοποιούς, όπως ο Chris Pine, μέχρι τους μουσικούς Harry Styles, Nick Jonas και Bruno Mars, pinky rings μπορεί να δει κανείς στις καθημερινές τους εμφανίσεις σε όλες τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Για να συμβαδίσουν με τη ζήτηση για αυτό το απαραίτητο αξεσουάρ, οι σχεδιαστές παγκοσμίως γίνονται δημιουργικοί.

Γνωστές επώνυμες μάρκες όπως η Tiffany & Co. έχουν κυκλοφορήσει συλλογές δαχτυλιδιών από χρυσό 18 καρατίων. Ενώ ανεξάρτητοι κοσμηματοπώλες όπως οι Glenn Spiro, Carbon & Hyde και Roxanne First ενισχύουν την προβολή τους με ξεχωριστά κομμάτια διακοσμημένα με πολύτιμους λίθους και ανάγλυφα μέταλλα.

Το pinky ring από κίτρινο χρυσό και ρουμπίνι της Foundrae Forever and Always a Pair είναι το τέλειο για καθημερινή χρήση. Μια μοντέρνα εξέλιξη του κλασικού ανδρικού δαχτυλιδιού σφραγίδας, είναι το οβάλ δαχτυλίδι σφραγίδας από καρνεόλη του Theo Fennell.

Ωστόσο, για μια πραγματική εμφάνιση υψηλής αισθητικής, μπορεί κανείς να επιλέξει ένα δαχτυλίδι που έχει ως βάση τους πολύτιμους λίθους. Το pinky ring από τιτάνιο της Nour by Jahan με ροζ ρουμπίνι και διαμάντι είναι το τέλειο κομμάτι υψηλής αισθητικής, όπως και το λευκόχρυσο pinky ring της Bling της Carbon & Hyde.

Η σχεδιάστρια σύγχρονων κοσμημάτων Ashley Zhang κατασκευάζει pinky rings για τους πελάτες της εδώ και χρόνια. Με έδρα την καρδιά της Νέας Υόρκης, γεννημένη στην Καλιφόρνια μετακόμισε στο Big Apple για να σπουδάσει σχέδιο μόδας στο Parson. Aνέπτειξε το πάθος της για τα ωραία κοσμήματα προς το τέλος των σπουδών της.

Με τα δικά της λόγια: “Νομίζω ότι τα pinky rings είναι ένα ευχάριστο και ελάχιστο δείγμα στυλ στην ανδρική μόδα και το unisex στυλ που βλέπουμε στη μόδα αυτή τη στιγμή. Αυτά τα δαχτυλίδια είναι συχνά είτε ένα δαχτυλίδι σφραγίδας είτε ένα πιο ογκώδες δαχτυλίδι”.

Σύμφωνα με την Zhang, το pinky ring είναι εδώ για να μείνει “Ναι! Εγώ προσωπικά φοράω ένα δαχτυλίδι στο δεξί μου χέρι κάθε μέρα και το κάνω εδώ και πάνω από πέντε χρόνια”.

Αποποίηση ευθυνών: Οι πληροφορίες αυτές έχουν συλλεχθεί μέσω δευτερογενούς έρευνας και το veneticomagazine.gr δεν ευθύνεται για τυχόν σφάλματα σε αυτές.

Μοιρασου αυτο το αρθρο

διαβαστε
περισσοτερα