Κόκκινο διαμάντι, το σπανιότερο φυσικό χρώμα.

Date

Λίγα πράγματα στη Γη είναι τόσο σπάνια που οι επιστήμονες δεν έχουν τη δυνατότητα να τα μελετήσουν σωστά.

Instagram

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις στον κόσμο του κοσμήματος αλλά και όχι μόνο!

Πάρτε για παράδειγμα τις σφαιρικές αστραπές. Οι σφαιρικές αστραπές είναι ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο. Τις περιγράφουν ως σφαιρικές, εκρηκτικές μπάλες ηλεκτρισμού, σαν κάτι από επιστημονική φαντασία. Είναι τόσο σπάνιο φαινόμενο ώστε υπάρχει δυσκολία στην μελέτη και την πλήρη κατανόηση του από τους επιστήμονες. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τα κόκκινα διαμάντια.

Ένα κόκκινο διαμάντι σε σχήμα αχλαδιού από το Leibish.

Τα φυσικά διαμάντια, στο σύνολό τους, είναι από τις σπουδαιότερες ύλες στη γη. Όταν λοιπόν ξεχωρίζουμε την κατηγορία των φυσικών έγχρωμων διαμαντιών, διαπιστώνουμε ότι είναι ακόμη πιο σπάνια.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την GIA, μόνο το 0,4% όλων των φυσικών διαμαντιών που έχουν βαθμολογήσει τα τελευταία είκοσι χρόνια ήταν φανταχτερά χρώματα. Μεταξύ όλων αυτών των διαμαντιών φανταχτερού χρώματος, το κόκκινο είναι το σπανιότερο χρώμα. Είναι τόσο σπάνια που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν λιγότερα από τριάντα πραγματικά κόκκινα φυσικά διαμάντια.

Ένα κόκκινο διαμάντι ακτινοβόλου κοπής τοποθετημένο σε διαμαντένιο δαχτυλίδι από το Leibish.

Το διαμάντι είναι μια κρυσταλλική μορφή καθαρού άνθρακα που σχηματίστηκε κάτω από ακραίες συνθήκες στο εσωτερικό της Γης πριν από τρία δισεκατομμύρια χρόνια. Στοιχεία άλλα από τον άνθρακα ή η φυσική ακτινοβολία που εισήχθησαν κατά τον σχηματισμό μπορούν να μεταβάλουν ένα φυσικό διαμάντι από άχρωμο κρύσταλλο σε ένα που παρουσιάζει σχεδόν οποιοδήποτε χρώμα του ουράνιου τόξου.

Για παράδειγμα, η φυσική ακτινοβολία εντός της γης μπορεί να προκαλέσει πράσινα διαμάντια- το βόριο μπορεί να προκαλέσει μπλε διαμάντια. Από την άλλη πλευρά, τα κόκκινα διαμάντια δεν θεωρείται ότι προκαλούνται από ξένα στοιχεία όπως τα άλλα χρώματα των διαμαντιών.

Αντιθέτως, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα κόκκινα διαμάντια προκαλούνται από μια ακραία εκδοχή της παραμόρφωσης του κρυσταλλικού πλέγματος.

Δηλαδή το ίδιο πράγμα που κάνει τα ροζ διαμάντια ροζ. Αυτήν την στρέβλωση την δημιουργεί φυσικά, βαθιά μέσα στη γη η ακραία θερμότητα και πίεση προς κάθε κατεύθυνση μετά το σχηματισμό του λίθου.

Η πρόσθετη θερμότητα και πίεση μπορεί να αλλάξει τη θέση των ατόμων άνθρακα στο εσωτερικό του διαμαντιού. Έτσι τα κάνει να αντανακλούν ροζ ή σε ακραίες περιπτώσεις κόκκινο φως. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι αυτό είναι που προκαλεί το χρώμα αυτών των διαμαντιών. Όμως το φαινόμενο είναι τόσο σπάνιο που οι επιστήμονες δεν μπορούν να το μελετήσουν αρκετά ολοκληρωμένα.

Leela Gera Red Princess – 1.01 Fancy Purplish Red (Ένα από τα σπανιότερα φυσικά διαμάντια σε σχήμα Red Princess που έχουν βρεθεί ποτέ.)

Καθώς αυτά τα διαμάντια είναι τόσο σπάνια, δεν τα βρίσκει κανείς ποτέ σε μεγάλα μεγέθη. Παρόλο που η εύρεση άχρωμων διαμαντιών είναι επίσης σπάνια, περιστασιακά βρίσκουμε μεγέθη 100 καρατίων και άνω.

Σχετικά με τα κόκκινα διαμάντια, ωστόσο, το μεγαλύτερο που υπάρχει είναι μόλις 5,11 καράτια, και το ονόμασαν The Moussaieff Red.

Ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1990 στην περιοχή Minas Gerais της Βραζιλίας, πηγή φυσικών έγχρωμων διαμαντιών για εκατοντάδες χρόνια. Το The Moussaieff Red είχε 13,90 καράτια στην ακατέργαστη μορφή του.

Μετά από διαπραγματεύσεις με τον άνθρωπο που ανακάλυψε το διαμάντι, το αγόρασε τελικά ο θρυλικός αδαμαντοκόπτης William Goldberg. Μετά από πολλή μελέτη, ανάλυση και σχεδιασμό, ο Goldberg έκοψε τελικά το ακατέργαστο διαμάντι στην τριγωνική κοπή μπριγιάν 5,11 καρατίων που γνωρίζουμε σήμερα. Έτσι έγινε επίσημα το μεγαλύτερο φανταχτερό κόκκινο διαμάντι στην ιστορία.

Το 2001, ο Goldberg πούλησε το διαμάντι στον διάσημο κοσμηματοπώλη του Λονδίνου Shlomo Moussaieff.

Έτσι πήρε και το όνομά του. Η αναφερόμενη πώληση εκείνη την εποχή ήταν 8 εκατομμύρια δολάρια, ευκαιρία σε σχέση με την ανεκτίμητη φύση της πέτρας σήμερα. Το Moussaieff Red παραμένει στα χέρια του κοσμηματοπωλείου Moussaieff Jewelers. Έκτοτε έχει συμμετάσχει πολλές φορές σε μουσειακές εκθέσεις. Όπως στην περίφημη έκθεση “Splendour of Diamonds” στο Smithsonian το 2003. Η έκθεση αυτή είναι μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις διαμαντιών όλων των εποχών.

Το κόκκινο διαμάντι Moussaieff.

Όπως και τα περισσότερα άλλα διαμάντια με φανταχτερό χρώμα, τα διαμάντια αυτά μπορεί να τα βρεί κανείς σε ένα καθαρό χρώμα, το φανταχτερό κόκκινο, ή με δευτερεύουσες αποχρώσεις. Αυτές περιλαμβάνουν πορφυρό, καφετί και πορτοκαλί. Για παράδειγμα, σε ένα διαμάντι “φανταχτερό πορτοκαλί κόκκινο”, το κόκκινο είναι το κυρίαρχο χρώμα, αλλά το πορτοκαλί είναι το δευτερεύον χρώμα.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες χρωματικές δυνατότητες διαμαντιών, το κόκκινο δεν μπορεί να είναι δευτερεύον χρώμα.

Τα περισσότερα φυσικά έγχρωμα διαμάντια τα βρίσκουμε επίσης σε διάφορα επίπεδα έντασης, όπως έντονο, ζωηρό ή ελαφρύ. Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να είναι το “φανταχτερό ζωηρό ροζ” ή το “φανταχτερό ανοιχτό κίτρινο”. Αυτά τα διαμάντια, ωστόσο, είναι μόνο σε ένα επίπεδο έντασης, το φανταχτερό κόκκινο. Για τους λόγους αυτούς, μόνο το “φανταχτερό κόκκινο” είναι το σπανιότερο και, ως εκ τούτου, το πιο πολύτιμο.

Ένα κόκκινο διαμάντι ακτινοβόλου κοπής που παρουσιάστηκε στην τελική προσφορά διαμαντιών Argyle Diamond Tender.

Δεδομένου ότι υπάρχουν τόσο λίγα, τα κόκκινα διαμάντια -ακόμη και εκείνα με διαφοροποιημένο χρώμα- δεν κυκλοφορούν πολύ συχνά στην αγορά. Ωστόσο, όταν το κάνουν, οι τιμές τους ξεπερνούν εύκολα το 1 εκατομμύριο δολάρια ανά καράτι, πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο σχεδόν τύπο διαμαντιού.

Το 2022, η δημοπρασία Heritage πούλησε ένα φανταχτερό κόκκινο πορτοκαλί διαμάντι 1,21 καρατίων για πάνω από 1,2 εκατομμύρια δολάρια ανά καράτι.Ένα τεράστιο ποσό για ένα διαμάντι αυτού του μεγέθους με διαφοροποιημένο χρώμα.

Λόγω της μεγάλης αξίας τους και του ιστορικού της συνεχούς αύξησης της αξίας τους, τα κόκκινα διαμάντια τα αγοράζουν συχνότερα επενδυτές.

Οι περισσότεροι από εμάς ίσως να μην έχουμε ποτέ την τύχη να αποκτήσουμε μία από αυτές τις πέτρες. Όμως ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα κόκκινα διαμάντια που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ είναι διαθέσιμο για το βλέμμα σχεδόν οποιουδήποτε.

Το 5,03 καρατίων στρογγυλής κοπής με μπριγιάν De Young Red είναι το τρίτο μεγαλύτερο διαμάντι του είδους του που υπάρχει. Είναι ένα από τα εκθέματα της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Smithsonian στην Ουάσινγκτον στη διάσημη έκθεση πολύτιμων λίθων μαζί με την υπόλοιπη απίστευτη συλλογή διαμαντιών τους.

Αποποίηση ευθυνών: Οι πληροφορίες αυτές έχουν συλλεχθεί μέσω δευτερογενούς έρευνας και το veneticomagazine.gr δεν ευθύνεται για τυχόν σφάλματα σε αυτές.

Μοιρασου αυτο το αρθρο

διαβαστε
περισσοτερα