Κλεμμένα αρχαία κοσμήματα επέστρεψαν στην Καμπότζη.

Η συλλογή κοσμημάτων 77 τεμαχίων χρονολογείται από το βασίλειο του Ανγκόρ που κυβέρνησε την Καμπότζη από τον 9ο έως τον 15ο αιώνα.

Instagram

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις στον κόσμο του κοσμήματος αλλά και όχι μόνο!

Phnom Penh-Καμπότζη. Μια συλλογή αρχαίων κοσμημάτων που είχε κλαπεί από την Καμπότζη επιστράφηκε. Αυτό ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Υπουργείο Πολιτισμού και Καλών Τεχνών της Καμπότζης.

Τα πανάρχαια κοσμήματα είναι από το βασίλειο του Άνγκορ που κυβέρνησε την Καμπότζη από τον 9ο έως τον 15ο αιώνα. Ειδικότερα, περιλάμβαναν στέμματα, περιδέραια, βραχιόλια, ζώνες, σκουλαρίκια και φυλαχτά από χρυσό και άλλα μέταλλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά από αυτά τα αντικείμενα δεν έχει δει ποτέ πριν το κοινό, δήλωσε το υπουργείο.

“Ο επαναπατρισμός αυτών των εθνικών θησαυρών ανοίγει μια νέα εποχή κατανόησης και επιστήμης σχετικά με την αυτοκρατορία του Ανγκόρι και τη σημασία της για τον κόσμο”. Αυτά δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο δρ Phoeurng Sackona, υπουργός του υπουργείου Πολιτισμού και Καλών Τεχνών της Καμπότζης.

Τα κοσμήματα ήταν τα τελευταία αγαθά που ανακτήθηκαν από την περιουσία του Βρετανού συλλέκτη και εμπόρου αρχαιοτήτων Douglas Latchford.

Αυτά τα κοσμήματα και το χρυσό κύπελλο ήταν μεταξύ των λεηλατημένων αντικειμένων που επέστρεψαν στην Καμπότζη. (Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Υπουργείου Πολιτισμού και Καλών Τεχνών της Καμπότζης)

Ειδικός στις καμποτζιανές και ινδικές αρχαιότητες, ο Λάτσφορντ. Προμήθευε οίκους δημοπρασιών, εμπόρους έργων τέχνης και μουσεία σε όλο τον κόσμο με καμποτζιανές αρχαιότητες από την αυτοκρατορία των Χμερ. Σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ για τη νότια περιφέρεια της Νέας Υόρκης, από τη δεκαετία του 1970.

Τον Νοέμβριο του 2019, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς των ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος του Λάτσφορντ. Συγκεκριμένα τραπεζική απάτη, λαθρεμπόριο και συνωμοσία σχετικά με την υποτιθέμενη διακίνηση κλεμμένων και λεηλατημένων αρχαιοτήτων της Καμπότζης.

Ο Λάτσφορντ κατηγορ ότι δημιούργησε πλαστά έγγραφα για να αποκρύψει την παράνομη προέλευση των αντικειμένων. Συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών προέλευσης, τιμολογίων και εγγράφων αποστολής.

Ορισμένα από τα αντικείμενα εκλάπησαν από την Καμπότζη κατά τη διάρκεια περιόδων αναταραχής. Όπως κατά τη δεκαετία του 1970 υπό την κυριαρχία των Ερυθρών Χμερ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του εισαγγελέα των ΗΠΑ.

Πέθανε τον Αύγουστο του 2020 σε ηλικία 88 ετών και έτσι το κατηγορητήριο εναντίον του απορρίφθηκε αργότερα.
Όμως τα έγγραφα που διέρρευσαν ως μέρος των Pandora Papers αποκάλυψαν πώς ο Λάτσφορντ χρησιμοποιούσε υπεράκτια καταπιστεύματα για να αποκρύψει πληροφορίες σχετικά με τις αρχαιότητές του.

Μετά τον θάνατό του, η κόρη του Λάτσφορντ, Ναουπάν Κριανγκσάκ, η οποία είχε κληρονομήσει τη συλλογή του, δήλωσε ότι θα επέστρεφε όλα τα αντικείμενα της Καμπότζης στο εθνικό μουσείο της χώρας στην Πνομ Πενχ.

Αυτά είναι μερικά από τα 77 κοσμήματα που επέστρεψαν στην Καμπότζη μετά τη λεηλασία τους. (Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Υπουργείου Πολιτισμού και Καλών Τεχνών της Καμπότζης)

“Τα τελευταία χρόνια, α ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσω αυτή την κληρονομιά θα ήταν να δώσω όλη την τέχνη του Χμερ, ανεξαρτήτως προέλευσης, στον λαό της Καμπότζης”, ανέφερε σε δήλωσή της στο CNN.

Σύμφωνα με τους New York Times, η χρηματική αξία της συλλογής του Λάτσφορντ είναι περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια.
Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του 2022, το γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ ανακοίνωσε την επιστροφή 30 λεηλατημένων αρχαιοτήτων στην Καμπότζη. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονταν δύο γλυπτά του 10ου αιώνα που αφαιρέθηκαν από την αρχαία πρωτεύουσα των Χμερ Koh Ker.

Η πρόσφατη επιστροφή αυτής της συλλογής κοσμημάτων ήταν μια ομαδική προσπάθεια, με πρωτεργάτη τον Καμποτζιανό νομοθέτη Hun Many. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ο νεότερος γιος του πρωθυπουργού της Καμπότζης Hun Se.

Η παράδοση των αγαθών έγινε στις 17 Φεβρουαρίου παρουσία πολλών συντελεστών της προσπάθειας. Ο υπουργός Πολιτισμού Sackona ενθάρρυνε ιδιώτες, μουσεία και άλλα ιδρύματα που κατέχουν αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς της Καμπότζης να τα επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Ο εκλιπών συλλέκτης και έμπορος αρχαιοτήτων Ντάγκλας Λάτσφορντ κατηγορήθηκε για διακίνηση κλεμμένων και λεηλατημένων αρχαιοτήτων της Καμπότζης. (Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Υπουργείου Πολιτισμού και Καλών Τεχνών της Καμπότζης)

“Θεωρούμε τέτοιες επιστροφές αδιαμφισβήτητα ως μια ευγενή πράξη, η οποία όχι μόνο αποδεικνύει σημαντικές συνεισφορές στον πολιτισμό ενός έθνους, αλλά συμβάλλει επίσης στη συμφιλίωση και την επούλωση των κατοίκων της Καμπότζης που πέρασαν δεκαετίες εμφυλίου πολέμου και υπέφεραν τρομερά από την τραγωδία της γενοκτονίας των Ερυθρών Χμερ”, δήλωσε.

Ακόμη δήλωσε ότι, “Το υπουργείο θα συνεχίσει να αναζητά και να φέρνει πίσω στην Καμπότζη τους εθνικούς της θησαυρούς προς όφελος του λαού της Καμπότζης και του κόσμου”.

Πηγή: nationaljeweler.com

Αποποίηση ευθυνών: Οι πληροφορίες αυτές έχουν συλλεχθεί μέσω δευτερογενούς έρευνας και το veneticomagazine.gr δεν ευθύνεται για τυχόν σφάλματα σε αυτές.

Μοιρασου αυτο το αρθρο

διαβαστε
περισσοτερα