Η Ολλανδία θα επιστρέψει θησαυρούς στην Ινδονησία και τη Σρι Λάνκα.

Date

Οι Κάτω Χώρες πρόκειται να επιστρέψουν εκατοντάδες πολύτιμα αντικείμενα που είχαν αφαιρεθεί από την Ινδονησία και τη Σρι Λάνκα κατά τη διάρκεια της αποικιακής τους περιόδου.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις στον κόσμο του κοσμήματος αλλά και όχι μόνο!

Ο “Θησαυρός του Λομπόκ”, που λεηλάτησαν Ολλανδοί στρατιώτες το 1894, επιστρέφει στην Ινδονησία. Περιλαμβάνει ένα χάλκινο κανόνι με πολύτιμους λίθους και μια λεηλατημένη κρύπτη κοσμημάτων από τον «θησαυρό του Λομπόκ».

Μια έκθεση είχε παροτρύνει την κυβέρνηση να επιστρέψει αντικείμενα εάν οι χώρες το ζητήσουν.
Η συμφωνηθείσα επιστροφή έρχεται καθώς η Ολλανδία αντιμετωπίζει όλο και περισσότερο το αποικιακό παρελθόν της.

Άλλες χώρες έχουν επίσης αρχίσει να επιστρέφουν πολύτιμα λεηλατημένα αντικείμενα τα τελευταία χρόνια. Αξιοσημείωτα παραδείγματα είναι βρετανικά και γερμανικά μουσεία επειδή υπέγραψαν μερικά από τα λεγόμενα Μπρούντζινα του Μπενίν. Είχαν κλαπεί από τη Νιγηρία κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης κλίμακας βρετανικής στρατιωτικής εκστρατείας το 1897.

“Είναι η πρώτη φορά που επιστρέφουμε αντικείμενα που δεν θα έπρεπε ποτέ να είναι στις Κάτω Χώρες”. Δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Gunay Uslu.

Θα επιστραφεί επίσης ένα χάλκινο κανόνι, το οποίο θεωρείται ότι ανταλλάχθηκε ως δώρο μεταξύ της αριστοκρατίας της Σρι Λάνκα.

Χάλκινο κανόνι με πολύτιμους λίθους.

“Αλλά όμως δεν επιστρέφουμε απλώς αντικείμενα. Στην πραγματικότητα λοιπόν ξεκινάμε μια περίοδο κατά την οποία συνεργαζόμαστε πιο εντατικά με την Ινδονησία και τη Σρι Λάνκα”

Επίσης μεταξύ των συλλογών που θα επιστρέψουν στην Ινδονησία είναι ο “θησαυρός του Λομπόκ”. Δηλαδή ένας θησαυρός από κοσμήματα, πολύτιμους λίθους, χρυσό και ασήμι. Τον λεηλάτησε ο ολλανδικός αποικιακός στρατός από ένα βασιλικό παλάτι στο νησί Λομπόκ της Ινδονησίας το 1894.

Ακόμη η Σρι Λάνκα θα πάρει πίσω ένα πλούσια διακοσμημένο χάλκινο κανόνι του 18ου αιώνα. Σήμερα είναι στο μουσείο Rijksmuseum του Άμστερνταμ. Μάλλον ήταν δώρο ενός αριστοκράτη από τη Σρι Λάνκα στον βασιλιά της Κάντι τη δεκαετία του 1740.

Το κανόνι πιστεύουν ότι έπεσε στα χέρια των Ολλανδών το 1765. Τότε τα ολλανδικά στρατεύματα επιτέθηκαν στο βασίλειο της Καντί της Σρι Λάνκα.

Ο υπουργός Πολιτισμού Uslu δήλωσε ότι η κυβέρνηση ενεργεί σύμφωνα με τις συστάσεις που διατύπωσε σε έκθεση του 2020 μια ολλανδική επιτροπή. Η επιτροπή διερευνούσε την τέχνη που αφαίρεσαν κατά την αποικιοκρατική εποχή.

Η επιτροπή προέτρεψε την κυβέρνηση να είναι “πρόθυμη να επιστρέψει άνευ όρων” οποιαδήποτε πολιτιστικά αντικείμενα. Δηλαδή αντικείμενα που λεηλάτησαν στις πρώην ολλανδικές αποικίες, εάν το ζητήσει η χώρα προέλευσης.

“Οι Κάτω Χώρες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για το αποικιακό τους παρελθόν. Καθιστώντας την αναγνώριση και αποκατάσταση αυτής της αδικίας βασική αρχή της πολιτικής για τις αποικιακές συλλογές”, αναφέρει η έκθεση.

Η χώρα παλεύει με την κληρονομιά της πιο ανοιχτά τα τελευταία χρόνια.

Ο βασιλιάς Βίλεμ-Αλεξάντερ ζήτησε επίσημα συγγνώμη για τον ρόλο των Κάτω Χωρών στο δουλεμπόριο. Λέγοντας ότι αισθάνεται “προσωπικά και έντονα” επηρεασμένος.

Η χώρα έγινε σημαντική αποικιακή δύναμη μετά τον 17ο αιώνα. Κατείχε εδάφη σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ οι Ολλανδοί δουλέμποροι διακίνησαν περισσότερους από 600.000 ανθρώπους.

Πηγή: bbc.com

Αποποίηση ευθυνών: Οι πληροφορίες αυτές έχουν συλλεχθεί μέσω δευτερογενούς έρευνας και το veneticomagazine.gr δεν ευθύνεται για τυχόν σφάλματα σε αυτές.

Μοιρασου αυτο το αρθρο

διαβαστε
περισσοτερα