Η ιστορία πίσω από την πέτρα.

Date

Αν υπάρχει κάτι που μας διδάσκουν τα ετήσια παζάρια πολύτιμων λίθων στο Tucson, αυτό είναι ότι οι περίεργοι, οι σπάνιοι, οι πραγματικά άγνωστοι λίθοι που είναι ως επί το πλείστον εκτός του ενδιαφέροντος μπορούν ακόμα να προκαλέσουν συναισθήματα δέους και απόλυτου θαυμασμού.

Instagram

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις στον κόσμο του κοσμήματος αλλά και όχι μόνο!

Γράφει η Diana Jarrett GG, RMV.

Αλήθεια, έχουμε περιπλανηθεί πάνω-κάτω στους διαδρόμους και έχουμε μπει στις σκηνές μέχρι να κουραστούν τα μάτια μας. Κατά βάθος αναρωτιόμαστε: “Έχω έρθει ήδη εδώ – τα είδα αυτά τα πράγματα χθες;”.

Μικρή απορία. Η υπερφόρτωση των αισθήσεων που βιώνουμε δεν μειώνεται ποτέ. Ανεξάρτητα από το πόσα χρόνια έχουμε κάνει τη βόλτα μας στις μεγαλύτερες εκθέσεις πολύτιμων λίθων και ορυκτών στον κόσμο. Αναδύονται σαν κάποιος μαγευτικός φοίνικας στην έρημο κάθε Φεβρουάριο. Έτσι, είναι δύσκολο να εξηγήσεις σε κάποιον που δεν έχει πάει ποτέ, πώς είναι αυτό το μεγαθήριο. Πρέπει λοιπόν να είσαι εκεί, για να χρησιμοποιήσουμε μια χιλιοειπωμένη παροιμία.

Μεγάλος οπαλισμένος αμμωνίτης με εξαιρετικό ιριδισμό. Φωτογραφία: Rocks from the Spirit

Η ταπεινή αρχή των εκθέσεων πολύτιμων λίθων της Tucson

Γνωρίζετε τις απαρχές αυτής της σύγχρονης έκθεσης πολύτιμων λίθων-μαμούθ; Όπως αποδεικνύεται το 1955, μια μικρή τοπική λέσχη ιδιόρρυθμων κυνηγών πετρωμάτων οργάνωσε μια μικρή έκθεση με τα αγαπημένα ευρήματα των μελών της. Οι περισσότερες επιδείξεις περιορίζονταν σε ανοιχτά κουτιά παπουτσιών για να διατηρηθεί η τάξη.

Η πρώτη ενσάρκωση της Tucson Gem & Mineral Society πραγματοποιήθηκε σε ένα τοπικό δημοτικό σχολείο. Έκτοτε, έχει επεκταθεί, καταλαμβάνοντας ολόκληρη την πόλη και όχι μόνο. Διάφορες εκθέσεις που ξεκινούν και σταματούν σε διαφορετικές ημερομηνίες κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου μήνα.

“Ποτέ μην περιφρονείτε τα μικρά ξεκινήματα” είναι το προφανές συμπέρασμα από αυτή την ιστορία. Συνήθως όμως βγ ένα άλλο συμπέρασμα στο σχεδόν ετήσιο ταξίδι μου. Πωλητές από κάθε γωνιά του πλανήτη μοιράζονται μαζί μας τα εξαιρετικά τους ευρήματα. Και όσες φορές κι αν έχουμε δει αυτές τις πέτρες, μας συναρπάζουν για άλλη μια φορά με το καθαρό θαύμα του τι κρύβεται μέσα σε αυτή τη γη μας.

Ανδρικό δαχτυλίδι αμμολίτη με ελκυστικό μπλε ιριδισμό. Φωτογραφία Seramigo Bagosdouro

Αμμωνίτης και αμμολίτης

Έχετε δει τον αμμολίτη. Έχω δει αμμολίτη. Όμως, τον τελευταίο καιρό επανέρχομαι σε αυτή την αρχαία πέτρα με την παραμυθένια ιστορία της. Για εκείνους για τους οποίους αυτή η πέτρα είναι καινούργια, είναι ένα μαγευτικό θαύμα για να το δεις.

Ο αμμολίτης δικαίως αποκαλείται σπανιότητα. Κάθε πέτρα που προέρχεται από μία μόνο πηγή παίρνει σίγουρα αυτό το προσωνύμιο. Το οργανικό υλικό βρίσκεται μόνο στο σχηματισμό Bearpaw στην Αλμπέρτα του Καναδά. Οι εκθαμβωτικοί χρωματικοί του συνδυασμοί λάμπουν με ιριδισμό, παρουσιάζοντας μοτίβα που θα εμπνεύσουν κάθε σχεδιαστή. Πρέπει επίσης να είναι περιορισμένο επειδή πρόκειται για ένα φυσικό οργανικό απολίθωμα. Όταν εξαφανιστεί, εξαφανίζεται.

Ο αμμολίτης που χρησιμοποιείται σήμερα σε κοσμήματα ήταν κάποτε ένα θαλάσσιο πλάσμα που έχει πλέον εξαφανιστεί. Τα απολιθωμένα υπολείμματα ενός θαλάσσιου πλάσματος μας άφησαν αυτά τα αξιοσημείωτα χρωματιστά κοχύλια. Ως υλικό για πολύτιμους λίθους, δεν υπάρχει εδώ και πολύ καιρό. Η πρώτη εμπορική του χρήση σε κοσμήματα μπορεί να βρεθεί πίσω στη δεκαετία του 1960. Χρειάστηκε να περάσει λίγος καιρός για να καθιερωθεί. Αλλά το 1981 η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Κοσμήματος (CIBJO) αναγνώρισε κανονικά τον αμμολίτη ως έγχρωμο πολύτιμο λίθο.

Το μοβ και το μπλε κυριαρχούν σε αυτή την αμμολιθική πέτρα. Φωτογραφία Victoria Finest Gem

Τώρα εδώ μπορεί να γίνει λίγο περίπλοκο αφού έχουμε δει το όνομα αμμολίτης να εναλλάσσεται με τη λέξη αμμωνίτης. Ας τα ξεκαθαρίσουμε αυτά τα δύο. Οι αμμωνίτες ήταν αρχαία θαλάσσια μαλάκια που εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια. Αυτά τα μαλάκια διαφόρων ειδών μπορούν να βρεθούν σε όλο τον κόσμο. Αλλά μόνο ορισμένα είδη αυτών των μαλακίων μπορούσαν να παράγουν ιριδίζοντες απολιθωμένους πολύτιμους λίθους ποιότητας. Και αυτά βρέθηκαν στην Αλμπέρτα του Καναδά.

Ενιαία προέλευση – Μικρή συγκομιδή

Ακόμη και με αυτό το περιορισμένο πεδίο, μόνο το 5% περίπου των αμμωνιτών της Αλμπέρτα μπορεί να δώσει υλικό ποιότητας πολύτιμου λίθου. Αυτό συμβάλλει σίγουρα στη σπανιότητά τους.

Τι να ψάξετε

Όταν αυτός ο αμμωνίτης παράγει επιτυχώς υλικό ποιότητας πολύτιμου λίθου, τα απολιθωμένα κελύφη θα ονομάζονται αμμολίτης. Θα αποτελούνται κυρίως από αραγωνίτη (με άλλα ιχνοστοιχεία). Ο αραγωνίτης είναι το κύριο ορυκτό που βρίσκεται και στα μαργαριτάρια.

Αλλά το ευρύ φάσμα των αποχρώσεων που απαντώνται στον αμμολίτη, τα ζωηρά πολύχρωμα μοτίβα τους, όλα παίζουν ρόλο στην ταξινόμηση αυτού του υλικού. Πιο συνηθισμένοι είναι οι κόκκινοι και πράσινοι χρωματισμοί. Τα μπλε και τα μοβ, όχι τόσο πολύ – έτσι ο αμμολίτης που φέρει αυτές τις αποχρώσεις θα τιμολογηθεί υψηλότερα.

Πράγματα όπως η χρωματική μετατόπιση (η αλλαγή από τη μία απόχρωση στην άλλη όταν ο λίθος μετακινείται) και η ένταση του ιριδισμού επηρεάζουν την αξία του. Υπάρχουν και άλλες εκτιμήσεις που αναζητούν οι έμπειροι συλλέκτες όταν αποτιμούν τους λίθους αμμολίτη ή τα κοσμήματα που έχουν κατασκευαστεί με αυτόν τον καλειδοσκοπικό πολύτιμο λίθο.

Ενώ επανεξετάζω την αγάπη μου για αυτό το μοναδικό πολύτιμο υλικό, μου έρχεται στο μυαλό ότι ίσως θα θέλατε να το δείτε με νέα μάτια και να βοηθήσετε τους πελάτες σας να ανακαλύψουν μια νέα αγάπη από μια πολύ αρχαία πηγή.

Η Diana Jarrett GG, RMV. Η βραβευμένη εμπορική δημοσιογράφος και γεμολόγος Diana Jarrett είναι Registered Master Valuer Appraiser και μέλος του Association of Independent Jewellery Valuers (AIJV). Είναι δημοφιλής ομιλήτρια σε συνέδρια και εμπορικές εκθέσεις.

Πηγή: southernjewelrynews.com

Αποποίηση ευθυνών: Οι πληροφορίες αυτές έχουν συλλεχθεί μέσω δευτερογενούς έρευνας και το veneticomagazine.gr δεν ευθύνεται για τυχόν σφάλματα σε αυτές.

Μοιρασου αυτο το αρθρο

διαβαστε
περισσοτερα