Τα 10 πιο σημαντικά μαθήματα διαχείρισης που διδάσκονται από έναν επιχειρηματία

Τα 10 πιο σημαντικά μαθήματα διαχείρισης που διδάσκονται από έναν επιχειρηματία

Date

Όταν ψάχνετε για καθοδήγηση στις επιχειρήσεις, ακολουθήστε το παράδειγμα ενός από τους πιο εμβληματικούς επιχειρηματίες της ιστορίας, του βαρόνου πετρελαίου John D. Rockefeller.

Instagram

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις στον κόσμο του κοσμήματος αλλά και όχι μόνο!

Το έτος 1839 σηματοδότησε τη γέννηση ενός από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς τιτάνες στον κόσμο. Ο Τζον Ντέιβισον Rockefeller γεννήθηκε στο Ρίτσφορντ της Νέας Υόρκης από έναν λιγότερο σχολαστικό πατέρα και μια ευσεβή μητέρα-ευτυχώς. Αυτή ήταν που είχε και τη μεγαλύτερη επιρροή στη ζωή του.

Κατά τα επόμενα 97 χρόνια που περπάτησε στη γη, ο Rockefeller συγκέντρωσε μια περιουσία ασύγκριτη στην ιστορία της ανθρωπότητας. Έγινε ο πρώτος δισεκατομμυριούχος στον κόσμο σε μια εποχή που οι εκατομμυριούχοι ήταν κάτι σπάνιο.

Ένας από τους πρώτους βιομήχανους που κέρδισαν μια περιουσία κατά την περίοδο μετά τον εμφύλιο πόλεμο των ΗΠΑ. Ήταν ο ιδρυτής και ο μεγαλύτερος μέτοχος της Standard Oil Company. Ο Rockefeller, απεικονίστηκε ως κακό πνεύμα,πεινασμένος για χρήματα και εμμονικός με την κυριαρχία στον ανταγωνισμό και τις αγορές.

Στην πραγματικότητα, ήταν ένας δίκαιος άνθρωπος που μείωσε το κόστος της κηροζίνης για εκατομμύρια Αμερικανούς. Από 58 σεντ η τιμή κατέβηκε στο 1 σεντ την ώρα. Έτσι επέτρεψε στα σπίτια σε όλη τη χώρα να φωτίζονται τη νύχτα.

Ο Ροκφέλερ διηύθυνε την επιχείρησή του με την αρχή της δικαιοσύνης και πάντα πλήρωνε χρέη.

Ο Rockefeller επικεντρώθηκε στη μείωση των γενικών εξόδων και στην αύξηση της αποδοτικότητας, γεγονός που βελτίωσε τα περιθώριά του. Αυτή η στρατηγική του επέτρεψε επίσης να μεταφέρει τις αποταμιεύσεις στους πελάτες.

Ήταν επίσης ο απόλυτος οικογενειάρχης, βάζοντας τους αγαπημένους του μπροστά από το πάθος του για τις επιχειρήσεις.

Ωστόσο, η επιτυχία του στις επιχειρήσεις απέδωσε φανταστικά αποτελέσματα. Οι στρατηγικές και οι αρχές που χρησιμοποίησε για την οικοδόμηση της αυτοκρατορίας του εξακολουθούν να είναι χρήσιμες για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων μέχρι και σήμερα. Είτε πρόκειται για μια μεγάλη διεθνή εταιρεία είτε για μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση.

Ακολουθούν 10 Βασικά Μαθήματα Από Την Καριέρα Του Πιο Εμβληματικού Επιχειρηματία Του Κόσμου:​

1. Η μείωση του κόστους μπορεί να αποφέρει μεγάλα κέρδη.

Ο Rockefeller επικεντρώθηκε στη μείωση των γενικών εξόδων και στην αύξηση της αποδοτικότητας, γεγονός που βελτίωσε τα περιθώριά του. Αυτή η στρατηγική του, επέτρεψε επίσης να μεταβιβάσει τις αποταμιεύσεις στους πελάτες, καθιστώντας δύσκολο για τους ανταγωνιστές να αντιστοιχίσουν τις τιμές του.

2. Επικεντρωθείτε εκεί που οι ανταγωνιστές σας δεν ψάχνουν.

Πολλοί προσπάθησαν να κερδίσουν χρήματα από τη βιομηχανία διύλισης πετρελαίου, αλλά ο Rockefeller είδε ευκαιρίες πέρα από την εξαγωγή και τον εξευγενισμό των πρώτων υλών. Το επιτελείο του δημιούργησε προϊόντα από τα «απόβλητα» επεξεργασίας πετρελαίου που οι άλλοι δεν σκέφτηκαν.

3. Εκμεταλλευθείτε την ροή εσόδων από όπου μπορείτε.

Ενώ οι ανταγωνιστές του Rockefeller αδιαφορούν για τα απορρίμματα, ο ίδιος έχει εμμονή με την εξαγωγή αξίας από κάθε στάδιο της διαδικασίας διύλισης. Τελικά δημιούργησε περισσότερες από 300 διαφορετικές σειρές προϊόντων από το ακατέργαστο λάδι που εξάγεται από το έδαφος.

4. Να είστε δίκαιοι και ειλικρινείς.

 Παρά τη φήμη του στη διαπραγμάτευση, ο Rockefeller προσέφερε πάντα δίκαιη αξία για κάθε ανταγωνιστή που εξαγόρασε. Ένας από τους πρώτους συνεργάτες του ανέφερε κάποτε ότι αν του χρωστούσα ένα σεντ περίμενε να το εισπράξει και αν σου χρωστούσε ένα λεπτό δεν ησύχαζε μέχρι να σε πληρώσει.

5. Ελέγξτε κάθε βήμα της διαδικασίας.

Ο Rockefeller ανέλαβε τον έλεγχο κάθε βήματος της διαδικασίας στην επιχείρησή του. Χρησιμοποιούσε δικούς του μηχανικούς και υδραυλικούς για την κατασκευή και επισκευή των αγωγών του. Επίσης, χρησιμοποίησε τις δικές του δομές για να φτιάχνουν τα βαρέλια, μειώνοντας το κόστος έναντι αυτών που τα προμηθεύονταν από άλλους.

6. Πουλήστε τις «αξίνες και τα φτυάρια».

Όπως και εκείνοι που κέρδισαν μια περιουσία από την πώληση εξοπλισμού σε ανθρώπους που αναζητούν χρυσό, αντί να τον ψάχνουν οι ίδιοι, ο Rockefeller απέφυγε την πιο επικίνδυνη αναζήτηση πετρελαίου και αντίθετα επικεντρώθηκε στην τελειοποίηση του τελικού προϊόντος.

7. Δώστε στους πελάτες σας αξία.

Με τον ίδιο τρόπο που ο Henry Ford έκανε τα αυτοκίνητα προσιτά στον καθημερινό άνθρωπο, ο Rockefeller έφερε φως και άνεση στις μάζες σε μια τιμή που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί.

Στην πορεία, δημιούργησε πελάτες που ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν τα προϊόντα του, αλλά δεν θα μπορούσαν να ζήσουν χωρίς αυτά όταν πλέον έγιναν κτήμα τους.

8. Ετοιμαστείτε να πάτε κόντρα στην κοινή γνώμη.

Ο Rockefeller επένδυσε πολύ σε πετρελαιοπηγές του Οχάιο που κρίθηκαν ακατάλληλες λόγω της δυσοσμίας του θείου. Προσφερόταν να αναλάβει την επένδυση με δικά του χρήματα όταν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου διαφωνούσαν.

Πίστευε ότι οι χημικοί του μπορούσαν να βγάλουν κηροζίνη από την τεράστια ποσότητα φθηνού πετρελαίου, και αποδείχθηκε σωστός.

9. Εμπνεύστε και επιβραβεύστε το προσωπικό.

Ο Rockefeller ήταν πρόθυμος να εργαστεί ο ίδιος στο εργοστάσιο και δεν φοβόταν να πληρώσει καλά τους υπαλλήλους του. Επιβράβευε τους κορυφαίους διευθυντές του με πρόσθετες διακοπές, αναγνωρίζοντας την ανάγκη τους για ξεκούραση και αναπλήρωση.

10. Ακολουθήστε το πάθος σας και περιστοιχιστείτε με καλούς ανθρώπους.

Ο Rockefeller αγαπούσε τις επιχειρήσεις και ήταν επίσης εξαιρετικά αφοσιωμένος στην εκκλησία, τις φιλανθρωπικές προσπάθειες και την οικογένειά του. Πράγματι, συχνά απευθυνόταν στη σύζυγό του Λόρα Σπέλμαν για καθοδήγηση, λέγοντας: «Η κρίση της ήταν πάντα καλύτερη από τη δική μου. Χωρίς τις έντονες συμβουλές της, θα ήμουν φτωχός ».

Αν και ο Rockefeller καθιερώθηκε κατά τον 19ο αιώνα, μια πολύ διαφορετική εποχή από τη σύγχρονη πραγματικότητα, παραμένει πάντα επίκαιρος.

Γράφει ο David Brown

Αποποίηση ευθυνών: Οι πληροφορίες αυτές έχουν συλλεχθεί μέσω δευτερογενούς έρευνας και το veneticomagazine.gr δεν ευθύνεται για τυχόν σφάλματα σε αυτές.

Μοιρασου αυτο το αρθρο

διαβαστε
περισσοτερα