Επιστολή Β.Ε.Α. προς το υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ.

Date

Αποστολή δεδομένων στο myData σε περισσότερο από 24 ώρες ζητάει το Β.Ε.Α.

Instagram

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις στον κόσμο του κοσμήματος αλλά και όχι μόνο!

Νέα σοβαρά προβλήματα, που θα επιβαρύνουν περαιτέρω οικονομικά τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, δημιουργούν οι υποχρεώσεις που προκύπτουν από την μεταβίβαση των δεδομένων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myDATA σε πραγματικό χρόνο, ή με καθυστέρηση το αργότερο έως 24 ωρών. Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, ζητάει την επανεξέταση της απόφασης Α.1090/05-07-2022, για να δοθεί μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο στις επιχειρήσεις να αποστέλλουν τα δεδομένα και χωρίς την επιβολή των σχετικών προστίμων. 

Ο Πρόεδρος του Β.Ε.Α Παύλος Ραβάνης, με επιστολή του προς τον Υφυπουργό Οικονομικών Α. Βεσυρόπουλο και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, επισημαίνει τα ακόλουθα. Οι αλλαγές που προωθούνται δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα, στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση των μικρομεσαίων και όχι μόνο επιχειρήσεων. Η υποχρέωση διαβίβασης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο ή το πολύ με καθυστέρηση 24 ωρών χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση, θα έχει το εξής αποτέλεσμα. Χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, να αντιμετωπίζουν από 1/1/2023, ως εκδότες παραστατικών, πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής, στην πλατφόρμα myDATA.

Στην ίδια επιστολή επισημαίνουμε, ότι θα υπάρξουν επιπλέον επιβαρύνσεις. Αρχικά για την προμήθεια αναβαθμισμένου λογισμικού παρακολούθησης για τη διαβίβαση, διασύνδεση με την πλατφόρμα myDATA. Επίσης την αυξημένη απασχόληση των λογιστών – συνεργατών των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα πρέπει να κλείνουν με τις νέες προθεσμίες υποχρεωτικά χρήση με προβλέψεις εσόδων και μεταβατικούς λογαριασμούς.


Το Β.Ε.Α εκτιμά, ότι οι νέες τεχνικές προδιαγραφές για την αποστολή αποκλίσεων και παραλείψεων, δημιουργούν ένα δαιδαλώδες σύστημα. Το οποίο αντί να διευκολύνει, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους λογιστές που τις υποστηρίζουν.


Για όλους αυτούς του λόγους και προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, το Β.Ε.Α προτείνει, όπως τα δεδομένα αποστέλλονται σύμφωνα με τα Ε.Λ.Π. (Νόμος 4308/2014). Δηλαδή για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα στις 20 του επόμενου μήνα από την υποβολή της περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α. Και για τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα, στις 20 του επόμενου μήνα, του τριμήνου από την υποβολή της περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α.

Με την επιστολή ζητείται επίσης από το οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει σε ουσιαστική τεχνική διαβούλευσης. Διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Επιμελητήρια, λογιστές – φοροτεχνικούς, και λοιπούς φορείς ) για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Καθώς επίσης, την μη επιβολή προστίμου για τα έτη 2021 και 2022. Και την υποβολή των ετήσιων τακτοποιητικών εγγραφών εσόδων, μέχρι την υποβολή της δήλωσης εισοδήματος, έως την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Αποποίηση ευθυνών: Οι πληροφορίες αυτές έχουν συλλεχθεί μέσω δευτερογενούς έρευνας και το veneticomagazine.gr δεν ευθύνεται για τυχόν σφάλματα σε αυτές.

Μοιρασου αυτο το αρθρο

διαβαστε
περισσοτερα