Dragonfly Daydreams από την Feng J.

Date

Η Feng J τιμά την τέχνη του μπαλέτου. Τον Ιανουάριο του 2023, η Κινέζα κοσμηματοποιός τέχνης Feng J συνεισέφερε μία από τις μοναδικές δημιουργίες της στον οίκο Sotheby's στο Παρίσι για να συγκεντρώσει χρήματα για την Opéra Garnier.

Instagram

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις στον κόσμο του κοσμήματος αλλά και όχι μόνο!

Από εκείνη τη στιγμή αναπτύχθηκε μια εκτίμηση μεταξύ της Feng και του διάσημου σκηνοθέτη James Bort. Μαζί δημιούργησαν μια μαγευτική ταινία που μας μεταφέρει σε μια ονειρική χώρα υψηλών κοσμημάτων, όπερας και μπαλέτου. Περιλαμβάνει κομμάτια με υπογραφή, με καινοτόμες τοποθετήσεις και δεξιοτεχνία. Ας κάνουμε μαζί ένα ταξίδι στο μπαλέτο.

Κάθε στιγμή δημιουργικότητας έχει μια σπίθα έμπνευσης.

Για τη διάσημη Κινέζα καλλιτέχνιδα κοσμηματοποιό Feng J, αυτή είναι για μια ειδική δημοπρασία “Opéra de Paris”. Την διοργάνωσαν η Opéra National de Paris, η AROP (Φίλοι της Εθνικής Όπερας του Παρισιού) και ο οίκος Sotheby’s Paris τον Ιανουάριο του 2023.

Η κινέζα καλλιτέχνης κοσμηματοποιός Feng J. Φωτογραφία James Bort

Την εκδήλωση την σχεδίασαν για την συγκέντρωση χρημάτων για το Palais Garnier (επίσης γνωστό ως Opéra Garnier). Δηλαδή το γαλλικό σπίτι της μουσικής και του μπαλέτου, που έχτισαν για πρώτη φορά στα τέλη του 19ου αιώνα με εντολή του αυτοκράτορα Ναπολέοντα Γ’. Η Feng J δώρισε ένα ιδιαίτερο κομμάτι για αυτόν τον καλό σκοπό το “Coeur Blanc”.

Ένα κομμάτι καθαρής τέχνης που φιλοτέχνησε στο ατελιέ της από λευκό σμάλτο, διπλά ροζ και γκρι μπριγιάν κοπής, μοβ γκρι και μαύρα σπινέλια. Αυτό αντανακλά το δυναμικό, avant garde στυλ της, σε συνδυασμό με ένα πρωτότυπο σχέδιο του μοναδικού κομματιού.

Μάλιστα, το χαρακτηριστικό της στυλ είναι πολύ αναγνωρισμένο. Έτσι τον Μάρτιο του 2022, ένα από τα κοσμήματά της – η καρφίτσα “Feuille de Ginkgo” – έγινε δεκτό να ενταχθεί στη μόνιμη συλλογή του Musée des arts décoratifs στο Παρίσι. Ένα γεγονός που την έκανε τη νεότερη κοσμηματοποιό που πέτυχε αυτό το κατόρθωμα.

Από αριστερά προς τα δεξιά: η χορεύτρια μπαλέτου Adèle Belem, η καλλιτέχνης κοσμηματοποιός Feng J, ο χορευτής μπαλέτου Mickaël Lafon, η Première Danseuse Bleuenn Battistoni κρατώντας το “Blooming Dragonfly Diva” και ο Étoile Guillaume Diop κρατώντας το “A Dragonfly Wearing Moonlight”. Φωτογραφία James Bort

“Για μένα, το Palais Garnier είναι ένα πολιτιστικό μνημείο, επειδή ασχολούμαι με καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Μέσω αυτής της δωρεάς, ελπίζω να δείξω ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της δημιουργίας ενός μπαλέτου και της δημιουργίας κοσμημάτων. Είναι ένας φόρος τιμής στην ανθρωπότητα”, δήλωσε η Feng J.

Η ιστορία της Opéra Garnier θα μπορούσε να είχε τελειώσει εδώ, αλλά μια τυχαία συνάντηση οδήγησε τη Feng σε διαφορετικό μονοπάτι. Μέσω της εκδήλωσης της δημοπρασίας, η Feng γνώρισε τον διάσημο σκηνοθέτη James Bort. Ο Bort έχει δημιουργήσει υπέροχες διαφημιστικές ταινίες για τις καμπάνιες των Hermes, Piaget και Balmain, μεταξύ άλλων.

Η Première Danseuse Bleuenn Battistoni του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού κρατά την καρφίτσα Feng J ‘Blooming Dragonfly Diva’. Φωτογραφία James Bort

Η σύζυγός του, Dorothée Gilbert, είναι βασική χορεύτρια μπαλέτου στο υψηλότερο επίπεδο “Étoile” στο μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού. Πράγμα που σημαίνει ότι έχει μια μοναδική ευαισθησία για την τέχνη του μπαλέτου και την καλλιτεχνική απόδοση.

Οι συνομιλίες τους οδήγησαν σε μια ιδέα. Τον συνδυασμό του κόσμου των κοσμημάτων και του μπαλέτου σε μια ταινία μικρού μήκους με πρωταγωνιστές τους αξιόλογους χορευτές μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού.

Λίγους μήνες αργότερα, η ταινία πήρε σάρκα και οστά. Σε σκηνοθεσία του Bort και με τέσσερα απίστευτα ταλέντα: Guillaume Diop (Étoile), Bleuenn Battistoni (Première Danseuse), Mickaël Lafon (Coryphée) και Adèle Belem (Quadrille). Η ταινία είναι η ιστορία της Feng που επισκέπτεται το Palais Garnier και μεταφέρεται σε ένα όνειρο με χορευτές που εμφανίζονται σαν μαγικές ψευδαισθήσεις μέσα στους τοίχους της ιστορικής όπερας.

Εκτός από την ταινία μικρού μήκους, έγιναν επίσης παραγγελίες για οκτώ πορτραίτα των εκλεκτών χορευτών που κρατούν και φορούν μοναδικές δημιουργίες του Feng J, συμπεριλαμβανομένων των “Blooming Dragonfly Diva” και “Dragonfly Wearing Moonlight”.

Η καρφίτσα Feng J ‘Blooming Dragonfly Diva’. Φωτογραφία James Bort

Η λιβελούλα αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς για τη Feng J και επαναλαμβανόμενο θέμα στα κοσμήματά της. Η ίδια περιγράφει το φτερωτό έντομο ως “φυσικό χορευτή” λόγω του τρόπου με τον οποίο βουτάει και πετάει στον αέρα με τόση ελαφρότητα. Υπάρχουν σαφείς παραλληρισμοί με τις χορεύτριες μπαλέτου. Οι χαριτωμένες κινήσεις τους μπορεί μερικές φορές να φαίνονται ότι αψηφούν τη βαρύτητα!

Δημιούργησε δύο ειδικά κομμάτια για να ερμηνεύσει τη σωματοδομή των χορευτών μπαλέτου με τον δικό της τρόπο.

Το “Blooming Dragonfly Diva” σε ροζ χρώμα, εμπνευσμένο από την Première Danseuse, Bleuenn Battistoni. Ακόμη και μια πιο αρρενωπή μπλε εκδοχή το “A Dragonfly Wearing Moonlight”. Χρησιμοποίησε ως αρχική έμπνευση τον Guillaume Diop, τον πρώτο μαύρο που έφτασε στον βαθμό του Étoile στην ιστορία του μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού.

Ο χορευτής μπαλέτου Guillaume Diop παρουσιάζει το έργο τέχνης “A Dragonfly Wearing Moonlight” της Feng J. Φωτογραφία James Bort

Όσον αφορά την κατασκευή, το “A Dragonfly Wearing Moonlight” δεν ξεκίνησε με την παραδοσιακή μέθοδο του σκαλίσματος κεριού πριν από τη χύτευση. Η Feng δημιούργησε το κομμάτι σαν καλλιτέχνης γλύπτης.

Χρησιμοποίησε τιτάνιο, χαλκό και χρυσό για να δημιουργήσει ένα πλαίσιο σε τέλεια αρμονία. Σαν μεμονωμένους χορευτές που συνεργάζονται για να δημιουργήσουν κάτι όμορφο. Το κομμάτι είναι φινιρισμένο με ασήμι σε σκόνη για να θυμίζει τη λάμψη μιας λίμνης κάτω από τον νυχτερινό ουρανό.

Και στα δύο έργα, μπορούμε να δούμε την αναγνωρίσιμη τεχνική “Floating Set” της Feng J.

Χρησιμοποιεί μια εξαιρετικά ελαφριά δομή σκελετού για να κάνει τους διπλούς πολύτιμους λίθους σε κοπή τριαντάφυλλου να φαίνονται σαν να αιωρούνται στον αέρα. Η παλέτα των αποχρώσεων των πολύτιμων λίθων της είναι επίσης αξιοσημείωτη. Μοιάζει με την ιμπρεσιονιστική τέχνη, σχεδόν σαν πίνακας ακουαρέλας. Γι’ αυτό και η Feng J περιγράφεται ως κάτοχος ενός ” ζωγραφικού στυλ ” στα κοσμήματα υψηλής κοσμηματοποιίας.

Το έργο τέχνης “A Dragonfly Wearing Moonlight” της Feng J. Φωτογραφία James Bort

Ωστόσο, αυτές οι δύο δημιουργίες είναι ξεχωριστές για διαφορετικό λόγο. Παρουσιάζουν ένα ανώτερο στυλ και μια καινοτομία του ατελιέ Feng J για την τοποθέτηση πολύτιμων λίθων: το “Standing Mounting”.

Ειδικά στο “Blooming Dragonfly Diva” βλέπουμε πολύτιμους λίθους που δεν είναι τοποθετημένοι επίπεδα. Αλλά μάλλον τοποθετημένους κάθετα και στραμμένους προς τα έξω υπό διαφορετικές γωνίες.

Αυτοί οι μεμονωμένοι “όρθιοι” πολύτιμοι λίθοι έχουν τοποθέτηση σε δομές που μοιάζουν με συστάδες. Σαν να ανθίζουν και να αναπτύσσονται σε πραγματικό χρόνο μυριάδες πέταλα σε παστέλ χρώματα. Όπως ακριβώς και στον φυσικό κόσμο.

Οι χορεύτριες Adèle Belem και Bleuenn Batistonni με σκουλαρίκια της Feng J. Φωτογραφία James Bort

Η καινοτομία “Standing Mounting” έχει ως αποτέλεσμα να προσδίδει όγκο και διάσταση σε κάθε κομμάτι χωρίς να προσθέτει περιττό βάρος. Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η Feng J διευρύνει τα όρια του υψηλού σχεδιασμού κοσμημάτων. Αλλά διατηρεί παράλληλα τη ρομαντική και ιδιόρρυθμη αισθητική της.

Μια πιο προσεκτική ματιά στην καρφίτσα “Blooming Dragonfly Diva” της Feng J. Mε διπλούς πολύτιμους λίθους rose-cut “Floating Set” και την καινοτόμο τεχνική “Standing Mounting” για τη δημιουργία ενός στυλ ζωγραφικής.

Σίγουρα θα συμφωνήσετε ότι πρόκειται για ένα πανέμορφο κατόρθωμα αφήγησης από την Feng J, η οποία έχει συνδυάσει τους κόσμους του μπαλέτου, των κοσμημάτων και της φύσης σε κάτι καλλιτεχνικά συναρπαστικό. Είτε λοιπόν σας προσελκύουν τα αστέρια του μπαλέτου του Παρισιού, είτε τα διπλά ζαφείρια και σπινέλ, είτε τα σαρωτικά κινηματογραφικά ταλέντα του σκηνοθέτη Τζέιμς Μπορτ, αυτή είναι μια ευκαιρία να δείτε μοναδικά κοσμήματα υπό ένα νέο πρίσμα.

Πηγή: www.katerinaperez.com

Αποποίηση ευθυνών: Οι πληροφορίες αυτές έχουν συλλεχθεί μέσω δευτερογενούς έρευνας και το veneticomagazine.gr δεν ευθύνεται για τυχόν σφάλματα σε αυτές.

Μοιρασου αυτο το αρθρο

διαβαστε
περισσοτερα