Διαμάντι ο γενέθλιος λίθος του Απριλίου.

Date

Ο γενέθλιος λίθος του Απριλίου, το διαμάντι, είναι το σκληρότερο φυσικό υλικό στη Γη, 58 φορές σκληρότερο από οτιδήποτε άλλο υπάρχει στη φύση. Από καιρό αποτελεί σύμβολο της αιώνιας αγάπης, που δίνεται ως δαχτυλίδι αρραβώνων ή γάμου ή ως δώρο επετείου. Για αιώνες, θεωρούσαν ότι το διαμάντι διέθετε θεραπευτικές δυνάμεις και προσέφερε διαύγεια και ισορροπία.

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις στον κόσμο του κοσμήματος αλλά και όχι μόνο!

Το χρώμα του διαμαντιού

Ενώ τα λαμπερά και διαυγή διαμάντια είναι τα πιο αναγνωρίσιμα, ο πολύτιμος λίθος κυκλοφορεί σε μια σειρά χρωμάτων. Δηλαδή σε το καφέ, κίτρινο, κόκκινο, ροζ, μπλε και πράσινο. Το μπλε, το πράσινο και το κόκκινο είναι τα σπανιότερα. Το χρώμα ενός διαμαντιού έχει σχέση με τις προσμίξεις που υπάρχουν στο πολύτιμο λίθο.

Τα διαμάντια μπορεί να είναι διαφανή, ημιδιαφανή ή αδιαφανή. Όμως τα περισσότερα διαμάντια που χρησιμοποιούμε ως πολύτιμους λίθους είναι διαφανή και άχρωμα.

Σημασίες, συμβολισμός και λαογραφία των διαμαντιών

Ο όρος “διαμάντι” έχει προέλευση από την ελληνική λέξη, αδάμας, που σημαίνει αήττητος ή άθραυστος. Όπως θα μπορούσατε να μαντέψετε, ο “αδαμάντινος” έχει επίσης προέλευση από αυτή τη λέξη!

Στα σανσκριτικά, το διαμάντι έχει την ονομασία vajra, που σημαίνει επίσης αστραπή στην ινδουιστική μυθολογία. Το vajra ήταν το όπλο του Indra, του βασιλιά των θεών.

Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, ένας Ρωμαίος φυσιοδίφης, λένε ότι περιέγραψε το διαμάντι με αυτόν τον τρόπο. “Το διαμάντι είναι το πολυτιμότερο, όχι μόνο από τους πολύτιμους λίθους, αλλά και από όλα τα πράγματα αυτού του κόσμου”.

Κάποτε πίστευαν ότι ένα διαμάντι μπορεί να απομακρύνει το κακό μάτι, που έλεγαν ότι προκαλεί ασθένεια, φτώχεια και ενδεχομένως θάνατο.

Στο παρελθόν, πίστευαν ότι το διαμάντι είχε θεραπευτικές δυνάμεις, λειτουργούσε ως αντίδοτο στο δηλητήριο και παρείχε προστασία από την πανούκλα.

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, θεωρούσαν ότι τα διαμάντια θεράπευαν ασθένειες της υπόφυσης και του εγκεφάλου.

Πριν ανακαλύψουν την διαδικασία δημιουργίας των διαμαντιών, ορισμένοι αρχαίοι πολιτισμοί πίστευαν ότι τα σχημάτισε ο κεραυνός. Ενώ άλλοι πίστευαν ότι ήταν τα δάκρυα του Θεού.

Εκτός από σύμβολο της αιώνιας αγάπης και του γάμου, κάποιοι πίστευαν ότι η κατοχή ενός διαμαντιού θα προσέφερε δύναμη, ομορφιά και ευτυχία. Άλλα πιθανά οφέλη ήταν η ισορροπία, η διαύγεια και η αφθονία.

Αν δείτε στο όνειρό σας ότι φοράτε διαμαντένια σκουλαρίκια, θα λάβετε καλές οικονομικές συμβουλές.

Το διαμάντι δεν είναι μόνο ο γενέθλιος λίθος του Απριλίου, αλλά είναι επίσης ο πολύτιμος λίθος που δίνουν για τον εορτασμό της 60ής και της 75ης επετείου γάμου.

Ιστορία του διαμαντιού

Ο σχηματισμός των παλαιότερων διαμαντιών έχει γίνει πριν από περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια χρόνια.

Ίσως το πάθος για τα διαμάντια ξεκίνησε από την Ινδία, όπου τα συνέλεγαν από ποτάμια και ρυάκια. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, η Ινδία άρχισε να κάνει εμπόριο με διαμάντια ήδη από τον 4ο αιώνα π.Χ. Ο πολύτιμος λίθος αρχικά προοριζόταν για τους πιο πλούσιους της Ινδίας. Σύντομα, όμως, τα διαμάντια της Ινδίας έφτασαν στη Δυτική Ευρώπη και, από το 1400, έγιναν της μόδας στην υψηλή κοινωνία της Ευρώπης.

Το 300 π.Χ., τα διαμάντια τα χρησιμοποίησαν για τη χάραξη άλλων πολύτιμων λίθων στην Ινδία.

Το πρώτο διαμαντένιο δαχτυλίδι αρραβώνων το έδωσε στη Μαρία της Βουργουνδίας ο αρχιδούκας Μαξιμίλιαν της Αυστρίας το 1477.

Την προέλευση του μπλε διαμαντιού Hope την εντοπίζουν στην περιοχή εξόρυξης Golconda της Ινδίας τη δεκαετία του 1600. Στη συνέχεια το πούλησαν στον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΔ΄ της Γαλλίας. Σήμερα είναι στο Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν στην Ουάσινγκτον.

Το μεγαλύτερο διαμάντι που έχει βρεθεί ποτέ ανακαλύφθηκε στο ορυχείο Premier της Νότιας Αφρικής το 1905. Με βάρος 3.106 καράτια, από το πετράδι προέκυψε το διαμάντι Cullinan I, γνωστό και ως το Μεγάλο Αστέρι της Αφρικής. Το διαμάντι σε σχήμα σταγόνας 530 καρατίων τα τοποθέτησαν στο Σκήπτρο του Ηγεμόνα με Σταυρό. Στεγάζεται μαζί με τα άλλα κοσμήματα του Στέμματος στον Πύργο του Λονδίνου. Το Cullinan II (το μικρότερο αστέρι της Αφρικής) κομμένο από το ίδιο διαμάντι αποτελεί επίσης μέρος των κοσμημάτων του στέμματος της Μεγάλης Βρετανίας.

Πού βρίσκουμε τα διαμάντια.

Τα διαμάντια σχηματίζονται κάτω από ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης. Αυτές οι θερμοκρασίες βρίσκονται πάνω από 75 μίλια κάτω από την επιφάνεια της Γης.

Ένα διαμάντι ποιότητας πολύτιμου λίθου σε ποσοστό άνω του 99,9 % η σύστασή του είναι από άνθρακα. Αυτό το γεγονός το καθιστά έναν από τους πιο καθαρούς πολύτιμους λίθους. Είναι ο μόνος πολύτιμος λίθος που η σύστασή του είναι ένα μόνο στοιχείο, ενώ τα ιχνοστοιχεία αποτελούν το υπόλοιπο ποσοστό. Έτσι λοιπόν η κρυσταλλική δομή του είναι ισομετρική. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα άνθρακα συνδέονται μεταξύ τους με τον ίδιο τρόπο προς όλες τις κατευθύνσεις. Έτσι δημιουργούν την απίστευτη σκληρότητά του.

Μόλις σχηματιστούν, τα διαμάντια ωθούνται προς τα πάνω από την ηφαιστειακή δραστηριότητα μέχρι να φτάσουν στην επιφάνεια της Γης ή λίγο πιο κάτω. Τα διαμάντια βρίσκονται σε μερικές διαφορετικές τοποθεσίες: βράχοι, αλλουβιακές αποθέσεις, παγετώδεις προσχώσεις και σωλήνες κιμπερλίτη.

Αλλά τα διαμάντια είναι δυσεύρετα. Η μέση απόδοση από ένα ορυχείο διαμαντιών είναι 1 μέρος διαμαντιού προς 1 εκατομμύριο μέρη πετρώματος.

Πιστεύεται ότι τα διαμάντια ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στην Ινδία πριν η Βραζιλία γίνει σημαντικός παράγοντας στην αλυσίδα εφοδιασμού του πολύτιμου λίθου τη δεκαετία του 1700. Άλλα κοιτάσματα ανακαλύφθηκαν στη Νότια Αφρική στα τέλη της δεκαετίας του 1800. Εκτός από τη Νότια Αφρική και άλλα αφρικανικά έθνη, τοποθεσίες όπως η Ρωσία, η Αυστραλία και ο Καναδάς παίζουν ρόλο στη σημερινή αλυσίδα εφοδιασμού.

Διαμάντια σε κοσμήματα

Εδώ και πολύ καιρό λένε ότι το διαμάντι είναι ο καλύτερος φίλος της γυναίκας. Εδώ και εκατοντάδες χρόνια τα διαμάντια τα χρησιμοποιούν για δαχτυλίδια αρραβώνων και γάμου, αλλά είναι επίσης της μόδας για καθημερινή χρήση. Τον πολύτιμο λίθο τον χρησιμοποιούν για περιδέραια, καρφίτσες, δαχτυλίδια και βραχιόλια.

Λένε ότι το πρώτο δαχτυλίδι αρραβώνων που περιείχε διαμάντι το έδωσε το 1477 ο αρχιδούκας Μαξιμιλιανός της Αυστρίας στην αρραβωνιαστικιά του, Μαρία της Βουργουνδίας. Αλλά σήμερα, τα διαμάντια είναι η πιο δημοφιλής επιλογή πέτρας για ένα δαχτυλίδι αρραβώνων.

Διαμάντια μπορούμε να βρούμε σε διάφορες κοπές, όπως στρογγυλή, οβάλ, princess και καρδιά, για να αναφέρουμε μερικές.

Το διαμάντι έχει βαθμολογία σκληρότητας Mohs 10 και είναι τόσο σκληρό που το μόνο πράγμα που μπορεί να το γρατζουνίσει είναι ένα άλλο διαμάντι.

Πηγή: www.almanac.com

Αποποίηση ευθυνών: Οι πληροφορίες αυτές έχουν συλλεχθεί μέσω δευτερογενούς έρευνας και το veneticomagazine.gr δεν ευθύνεται για τυχόν σφάλματα σε αυτές.

Μοιρασου αυτο το αρθρο

διαβαστε
περισσοτερα