Μπλε σπινέλιοι από νέο κοίτασμα μπαίνουν στην αγορά.

Date

Για τους περισσότερους λάτρεις των πολύτιμων λίθων στο εμπόριο, ο όρος Mahenge σημαίνει ένα πράγμα: φωτεινοί, ροζ-κόκκινοι σπινέλιοι από την Τανζανία.

Instagram

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις στον κόσμο του κοσμήματος αλλά και όχι μόνο!

Οι πολύτιμοι λίθοι ανακαλύφθηκαν το 2007 στην περιοχή Mahenge της νοτιοκεντρικής Τανζανίας. Η ανακάλυψή τους ανανέωσε από μόνη της την αγορά του σπινέλιου με τους ημιδιαφανείς και υψηλής αξίας κρυστάλλους τους.

Μέχρι σήμερα, οι σπινέλοι Mahenge παραμένουν μεταξύ των πιο περιζήτητων λίθων στον κόσμο των πολύτιμων λίθων.

Τώρα, η περιοχή παρήγαγε ένα επιπλέον είδος. Οι μπλε σπινέλοι κοβαλτίου που ανακαλύφθηκαν σε ένα κοντινό κοίτασμα τον περασμένο Οκτώβριο εισρέουν στην αγορά. Λέγεται ότι ανταγωνίζονται τους εξαιρετικά σπάνιους ζωηρούς μπλε σπινέλους από την περιοχή Luc Yen στο βόρειο Βιετνάμ.

Μια επιλογή από σπινέλι κοβαλτίου με όψεις από την Τανζανία

“Χρωματικά, το μπλε είναι πιο βαθύ, πιο κορεσμένο”, λέει στο JCK ο Wez Barber, διευθύνων σύμβουλος της Mahenge Gems με έδρα τη Σιγκαπούρη. “Είναι λιγότερο «neon» αλλά περισσότερο «electric». Είναι σχεδόν αδύνατο, να αποτυπωθεί στην κάμερα, όπως οι περισσότερες πέτρες. Στην πραγματικότητα όμως το χρώμα είναι πραγματικά μοναδικό και εξαιρετικά εντυπωσιακό”.

Στην πρόσφατη έκθεση JCK στο Λας Βέγκας, η Mahenge Gems παρουσίασε εκλεπτυσμένα δείγματα. Η πλειονότητά τους έχει μέγεθος περίπου 1 καράτι.

“Έχουμε δει πέτρες με μέγεθος άνω των 10 καρατίων, αλλά πέτρες άνω των 5 καρατίων είναι εξαιρετικά σπάνιες”, λέει ο Barber.

Τους επισκέπτες στο περίπτερο Gems της εταιρείας τους γοήτευσαν. “Τους εντυπωσίασε η δυνατότητα μεγάλων μεγεθών, το πόσο καθαρό είναι το υλικό σε σύγκριση με το Luc Yen. Φυσικά και το υπέροχο electric χρώμα που δεν μοιάζει καθόλου με κανέναν άλλο πολύτιμο λίθο που κυκλοφορεί”.

Αυτά λέει η Sabrina Leong, επικεφαλής μάρκετινγκ και δημοσίων σχέσεων της Mahenge Gems. Επίσης προσθέτει ότι ένας πελάτης εξέτασε ακόμη και το σπινέλιο κοβαλτίου ως εναλλακτική λύση για ένα μπλε διαμάντι

Ορισμένοι αγοραστές στο JCK Las Vegas αντιμετώπισαν το σπινέλιο κοβαλτίου ως υποκατάστατο των μπλε διαμαντιών.

Η εμπορική τιμολόγηση, σύμφωνα με τον Barber, ξεκινά γύρω στα 2.000 δολάρια ανά καράτι για πέτρα 1 καρατίου χρώματος και καθαρότητας δεύτερης κατηγορίας. Ξεπερνά δε τα 20.000 δολάρια ανά καράτι για υλικό κορυφαίου χρώματος και καθαρότητας σε μεγαλύτερα μεγέθη.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλα τα μεγάλα ευρήματα πολύτιμων λίθων, υπάρχει μια επιφύλαξη. “Υπάρχει ήδη μείωση της προσφοράς”, λέει ο Barber. “Σήμερα φτάνει σε εμας μόνο ένα μικρό ποσοστό σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Αλλά ακόμη και τότε, τον Ιανουάριο, δεν υπήρχε αρκετό από αυτό το υλικό”.

Αποποίηση ευθυνών: Οι πληροφορίες αυτές έχουν συλλεχθεί μέσω δευτερογενούς έρευνας και το veneticomagazine.gr δεν ευθύνεται για τυχόν σφάλματα σε αυτές.

Μοιρασου αυτο το αρθρο

διαβαστε
περισσοτερα